Κόσμος

13/06/2014 - 20:45

Ζεσταίνουν μηχανές τα αεροπλάνα των ΗΠΑ

style="text-align: justify;"> 
Η ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ, με άμεσο επόμενο στόχο την προέλαση σουνιτών ισλαμιστών στη Βαγδάτη, η ανεπάρκεια της διχασμένης κυβέρνησης αλ-Μαλίκι και η δυσλειτουργία του ιρακινού κοινοβουλίου που δεν κατάφερε να συγκληθεί για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εντείνουν τους φόβους για διάσπαση και οδήγησαν σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ώρα που η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών.
 
Κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν το Κιρκούκ, πετρελαϊκό κέντρο του βορείου Ιράκ. Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι ορισμένοι από τους Τούρκους πολίτες που κρατούνταν όμηροι από τους αντάρτες, ενώ έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα δεν επεξεργάζεται εντολή για στρατιωτική δράση.
 
Η προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και καταδεικνύει την πλήρη αποτυχία της αμερικανικής και της βρετανικής επέμβασης το Ιράκ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι πλέον «τίθεται εν αμφιβόλω η ενότητα της χώρας».
 
Οι αντάρτες κατέλαβαν αυτή την εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη και προήλασαν στην Μπαϊτζί, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διϋλιστήριο πετρελαίου της χώρας. Χθες, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις δυνάμεις ασφαλείας του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν διέφυγε επίθεσης που είχε στόχο την αυτοκινητοπομπή του, στην επαρχία του Κιρκούκ.
 
Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Κιρκούκ και των περιχώρων του προκειμένου να τα προστατεύσουν, όπως ανακοίνωσαν, από πιθανή επίθεση των σουνιτών ανταρτών.
 
Το Κοινοβούλιο
Την ίδια ώρα κι ενώ συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), το ιρακινό Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί χθες, λόγω έλλειψης απαρτίας, ώστε να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
 
Οι περισσότεροι από εκείνους που μποϊκοτάρισαν τη συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, που αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στο σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι.
 
Ο εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ κάλεσε τους αντάρτες να «προελάσουν στη Βαγδάτη» και επέκρινε για ανικανότητα τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Ανίσχυρη και αποδυναμωμένη από τις εθνοτικές διαιρέσεις, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει δραστικά. Χθες, συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ.
 
Η Βαγδάτη επιδιώκει την έγκριση του Συμβουλίου για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, εξαιτίας της δράσης των ισλαμιστών. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος ρόλος για τη βορειοατλαντική Συμμαχία, στο Ιράκ.
 
Οι όμηροι
Ελεύθεροι αφέθηκαν εν τω μεταξύ ορισμένοι από τους Τούρκους που κρατούνταν όμηροι από τζιχαντιστές, στη Μοσούλη. Οι απελευθερωθέντες είναι 31 οδηγοί φορτηγών, που κρατούνταν επί δύο μέρες. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν επεξεργάζεται για την ώρα κάποια νέα εντολή για την έγκριση στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός του ιρακινού εδάφους, όπου εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι περίπου 50 Τούρκοι πολίτες.
 
Επιβεβαιώνοντας πληροφορία της Wall Street Journal, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βαγδάτη είναι «ανοιχτή» στην πιθανότητα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των τζιχαντιστών. Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα για να βοηθήσει τη Βαγδάτη, ενδεχομένως μέσω επιδρομών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών.
 
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ «δεν σκοπεύουν» να στείλουν δυνάμεις τους στο ιρακινό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Πσάκι. Επίσης η Ουάσιγκτον απηύθυνε έκκληση για άμεση απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων, όπως ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
πηγή: www.enet.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!