Ειρήνη Βεκρή: "Ουρανία. Χίλια μύρια κύματα μακριά"
Ειρήνη Βεκρή, «Ουρανία. Χίλια μύρια κύματα μακριά (μυθιστόρημα)», εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη 2011, σελ. 132
Γράφει: Παναγιώτης Σκορδάς
Η Ειρήνη Βεκρή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Είναι κόρη της Βασιλικής και του Παναγιώτη Τρουμπούνη, που είχε τυροκομείο στην Πελόπη και τυράδικο στο Μπας Φανάρ. Οι ρίζες της ξεκινούν από Αϊβαλί, Πλωμάρι και Σμύρνη. Παντρεύτηκε τον Παρασκευά Βεκρή από την Αμοργό κι ύστερα σπούδασε στην Αμερική και ασχολήθηκε με την Πληροφορική. Δημοσίευσε ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και συμμετείχε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς όπου και διακρίθηκε και βραβεύτηκε. Το παρόν μυθιστόρημά της βραβεύτηκε από τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά» το Δεκέμβριο του 2010: «Πρόκειται για την ιστορία του εποικισμού των Κυδωνιών. Η γραφή είναι εξαίρετη, η γλώσσα λυρική και ποιητική, οι ήρωες πραγματικοί. Η αφήγηση, με τις απανωτές ανατροπές και εκπλήξεις, συμβάλλουν στην κορύφωση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος. Η Επιτροπή Βραβείων συγχαίρει τη συγγραφέα για την επιτυχία της και τη συγκίνηση που της μετέδωσε», σημειώνεται στον σχετικό έπαινο.
Ο συγγραφέας και κριτικός Στρατής Χαβιαράς έγραψε για το μυθιστόρημα: «Χίλια μύρια κύματα μακριά, ο Κυδωνότοπος της Ειρήνης Βεκρή είναι η “αλησμόνητη πατρίδα” και η Ουρανία μια εμβληματική ηρωίδα που σφύζει από ζωντάνια και φυσάει ζωή στην ιστορία του Αιγαίου, ακόμα και στα κενά της ιστορίας, συμπληρώνοντάς τα με αξέχαστους χαρακτήρες και εξίσου εμβληματικά επεισόδια του κακού και του καλού. Η έρευνα υπήρξε εκτεταμένη, η δημιουργική φαντασία πλήρης απροσδόκητων συνειρμών. Η Ουρανία είναι ένα πλούσιο σε εμπειρίες ανάγνωσμα, και η Ειρήνη Βεκρή κερδίζει τους αναγνώστες με τη μαγεία του ταλέντου της. Τιμήστε το δεόντως. Διαβάστε το».
Δυο λόγια για την υπόθεση: Ο κόσμος των ελληνικών νησιών του 16ου αιώνα, δοκιμάζεται σκληρά από τους πειρατές, τους Τούρκους, τους Φράγκους. Η Ουρανία, βιώνει απρόσμενους ξεριζωμούς: Αμοργός, Λέσβος, Μικρά Ασία. Φουρτουνιασμένες κυκλαδίτικες θάλασσες, ήρεμα νερά του Κόλπου της Καλλονής και της Γέρας, μεγάλα και μικρά μπουγάζια, νησιά και βραχονησίδες απέναντι. Το χέρι του Θεού – η Μοίρα, κλείνει κι ανοίγει δρόμους, ανατρέπει και δημιουργεί. Χωριά καίγονται, σχολεία ιδρύονται, μοναστήρια αναπαύουν, μηνύματα ταξιδεύουν, χαρτιά σφηνώνονται στη χαραμάδα, λογισμοί αχνογράφονται στην ψυχή. Ο πηγαιμός για την Ιθάκη.
Η συγγραφέας συνταιριάζει μέσα στο υφαντό του μύθου και της φαντασίας, τα ιστορικά γεγονότα με τις διηγήσεις και τις μνήμες των παππούδων της, που πέρασαν το πιο μεγάλο μέρος της ζωής τους στον Κυδωνότοπο, το Αϊβαλί. Κι επειδή η ιστορία του ελληνικού Αϊβαλιού έχει πολύ στενάχωρο τέλος, η συγγραφέας καταπιάστηκε με τη γέννησή του