Βιβλίο

22/12/2013 - 08:12

«Επιχειρείν αγροτικά»

Είδος βιβλίου: Αγροτικό

Εκδότης: Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Βιβλιογραφικά δεδομένα:

Κείμενα: Δέσποινα Παπαδήμα Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος, Έφη Παρούτσα, Νανά Μπρουνκ

Μυτιλήνη 2013, σελ. 85

Η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου με την παρούσα έκδοση προσπαθεί να δείξει τις προοπτικές και τις απέραντες δυνατότητες που υπάρχουν στη λογική τού “Επιχειρείν αγροτικά”. Προοπτικές και δυνατότητες στην αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής, στην εκμετάλλευσή της, σεβόμενοι τους φυσικούς πόρους, στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να προκύψει πίσω από τις δυσκολίες εξεύρεσης λύσεων.»
Μ’ αυτά τα λόγια μεταξύ άλλων, ο Αναστάσιος Περιμένης, γενικός διευθυντής τής ΕΤΑΛ, δίνει τη σκοποθεσία του ενδιαφέροντος βιβλίου που έγραψε η Δέσποινα Παπαδήμα και χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζονται τα αγροτικά προϊόντα και οι τοπικές ποικιλίες της Λέσβου: Ελαιόλαδο, Επιτραπέζιες ελιές, Ούζο, Κρασί, Τυριά, Αλίπαστα, Κρέας-Αλλαντικά, Ζυμαρικά, Ψωμί, Παξιμάδια, Όσπρια, Φρούτα, Λαχανικά, Μανιτάρια, Ξηροί καρποί, Μέλι, Αλάτι, Αρωματικά φυτά.

Στο δεύτερο μέρος, κατατίθενται μια σειρά προτάσεων σε σχέση με τροποποιήσεις, «αναπλαισίωση» μεθόδων, ιδέες για βελτιώσεις ή ακόμη και ένας καινούργιος τρόπος θέασης των πρώτων υλών ή των ίδιων των παραγόμενων προϊόντων. Τονίζεται η αναγκαιότητα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, η δυνατότητα ύπαρξής τους στη σημερινή αγορά και η πιθανή ανάγκη τροποποίησής τους. Σε ειδικά κεφάλαια παρουσιάζεται η προώθηση-marketing των τοπικών προϊόντων και ο γαστρονομικός τουρισμός ως εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη.

Παναγιώτης Σκορδάς / ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!