Βιβλίο

14/07/2012 - 16:35

Η ραβδοσκοπία και η επιστημονική της εξήγηση. Λέσβιοι ραβδοσκόποι

Η ραβδοσκοπία και η επιστημονική της εξήγηση. Λέσβιοι ραβδοσκόποι

yle="text-align:justify;">Γεώργιος Χουτζαίος, «Η ραβδοσκοπία και η επιστημονική της εξήγηση. Λέσβιοι ραβδοσκόποι», έκδοση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη 2011, σελ. 174.

 

 

Γράφει: Παναγιώτης Σκορδάς

Πάντα ανήσυχος και παραγωγικός ο Γιώργος Χουτζαίος, φυσικός, μαθηματικός, τ. Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών έχει στο ενεργητικό του από το 1965 μέχρι σήμερα 27 βιβλία. Μετά την πολύ καλή μελέτη «Τα νερά της νήσου Λέσβου» (Μυτιλήνη 2009) μας έδωσε πρόσφατα ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Ο συγγραφέας προσεγγίζει επιστημονικά το φαινόμενο της επίγειας Ραβδοσκοπίας. Στο πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται εισαγωγικές γνώσεις Φυσικής. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναγράφονται όλα τα σχετικά με τη Ραβδοσκοπία. Στο τρίτο περιέχονται όλες οι πληροφορίες που συγκέντρωσε από το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι 29 Λέσβιοι Ραβδοσκόποι. Στα τέταρτο κεφάλαιο περιέχεται η ερμηνεία της επίγειας Ραβδοσκοπίας.


Να πώς εξηγεί ο συγγραφέας την ανεύρεση του υπόγειου νερού από τον ραβδοσκόπο: «Το νερό είναι διαμαγνητικό υλικό. Άρα όπου υπάρχει υπόγεια δεξαμενή νερού, εκεί η ένταση του γήινου μαγνητικού πεδίου γίνεται μικρότερη από π.χ. μια μέση τιμή του 0,4 Gauss. Όταν λοιπόν βαδίζει ο ραβδοσκόπος κρατώντας τη ραβδοσκοπική ράβδο, και βρίσκεται μέσα σε περιοχή με μέση ένσταση γήινου μαγνητικού πεδίου π.χ. 0,4 Gauss και ξαφνικά μπει στην περιοχή πάνω από το νερό, όπου η ένταση του γήινου μαγνητικού πεδίου γίνεται μικρότερη τότε αυτή η απότομη μεταβολή επιδρά στους αισθητήρες του σώματος του ραβδοσκόπου (περιοχή νεφρών ή υπόφυση ή εγκέφαλος), οπότε τελικά ο εγκέφαλος στέλνει το ανάλογο σήμα στο μυϊκό του σύστημα και συσπώνται οι μύες των χεριών του (λίγο ή περισσότερο έντονα, ανάλογα με την ποσότητα του υπόγειου νερού) και κινείται η ραβδοσκοπική ράβδος».

Μοιράσου το άρθρο!