Βιβλίο

01/08/2016 - 06:12

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

&n

bsp;

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΠΟΙΗΣΗ

Ποιήματα του Αντώνη Σαμαράκη (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Γραμμένα στις δεκαετίες του ’30 και του ’40, τα ποιήματα αυτά συμπληρώνουν το σώμα και το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαράκη, που επέζησε μέσα από όλους τους τρόμους, όλα τα πάθη και όλα τα εύθραυστα θαύματα. 

Η μετατόπιση του Σαμαράκη από την ποίηση στην πεζογραφία ίσως φαίνεται ριζοσπαστική, αλλά μέσα από ρήξεις και ασυνέχειες συναρμολογείται υπογείως η ακεραιότητα, και μια ευάλωτη (όσο η σάρκα) συνέχεια του σώματος έργου.

Ο Σαμαράκης, ως έφηβος, και ως νέος άνδρας, στιχουργεί στα σκοτεινά (ο πόλεμος, η Κατοχή) και υποψιάζεται, όλο και πιο ευκρινώς, τον πεζογράφο εαυτό του, αυτόν που κυοφορείται στις διαδρομές των ανέμων, και τελετουργεί τα εμβληματικά θέματα και τις πιο προσωπικές αγωνίες του μέσα στην πύκνωση της ποιήσεως. Αυτό που θα ονομάσουμε ποιητική της ταπεινής ζωής, δηλαδή το καθ’ ημέρα που αγιάζεται στην πεζογραφία του Σαμαράκη, και αυτό που ξέρουμε ως ποιητική της εξέγερσης, στοιχείο που σφραγίζει τα κατοπινά, πεζά έργα του συγγραφέα μας, λάμπουν ήδη στα ποιήματα της πρώιμης δημιουργικής του περιόδου. 

Τελικά, αλλάζει η σύμβαση της μορφής, και αν η ωριμότητα του Σαμαράκη δαπανείται γενναία στην ωραιότητα του πεζού λόγου, το θάλπος της νιότης του διασχίζει, και στίζει διακριτικά, την ευπαθή ομορφιά της ποιητικής δημιουργίας. 

Και πες στον άγγελο που θα ’χει φτάσει/ πάνω από θάλασσες, πέρ’ από δάση/ με φωνή που σαν δρόσο θα με ράνει:/ «Για την αγάπη έχει αυτός πεθάνει».

Βρείτε το εδώ 

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Το μεγάλο πουθενά του Τζέιμς Ελρόι (Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης, Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Λος Άντζελες, δεκαετία του ’50: Η Πόλη των Αγγέλων έχει μετατραπεί σε πόλη του Αγγέλου του Θανάτου – διώξεις κομμουνιστών, μέσα στη φρενίτιδα του Μακαρθισμού. Τρεις άντρες βυθίζονται στη δίνη της βίας και της παρανομίας, ενώ ο καθένας τους έρχεται αντιμέτωπος και με τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του.

Ο Ντάνι Άπσο, ντετέκτιβ στο Γραφείο του Σερίφη, ερευνά μια σειρά σεξουαλικών φόνων που συγκλονίζουν την πόλη. Ο υπαστυνόμος Μαλ Κονσιντάιν συμμετέχει στα φιλόδοξα σχέδια ενός εισαγγελέα για την εξάλειψη της κομμουνιστικής επιρροής στο Χόλιγουντ. Ο Μπαζ Μικς, πρώην μπάτσος της Δίωξης Ναρκωτικών, μπράβος, νταβατζής και συνεργάτης του αρχιεγκληματία Μίκι Κόεν, παίρνει μέρος στη «μάχη κατά της Κόκκινης Απειλής» με κίνητρα το χρήμα και την εξουσία. Οι τρεις άντρες έχουν ξεκινήσει ένα εφιαλτικό ταξίδι προς την Κόλαση…

Το μεγάλο πουθενά απεικονίζει έναν κόσμο ζοφερό, σκληρό και ανήθικο. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για ένα από τα συγκλονιστικότερα μυθιστορήματα του Τζέιμς Ελρόι…

Βρείτε το εδώ 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

Φίλοι στον λόφο των Λίντα Σάρα & Μπένζι Ντέιβις (Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Ίκαρος)

Ο Μπερτ και ο Έθο είναι φίλοι κολλητοί. Περνούν ώρες μαζί παίζοντας στον λόφο. Μια μέρα, ένα καινούργιο αγόρι καταφθάνει. Θέλει να μπει στην παρέα τους. Μπορούν οι δυο να γίνουν τρεις;

Η καταπληκτική εικονογράφηση του Μπένζι Ντέιβις και η ποιητική γλώσσα της Λίντα Σάρα, σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, μεταφέρουν το ουσιαστικό μήνυμα ότι η πραγματική φιλία δεν συνάδει με κτητικές συμπεριφορές και ότι μπορεί να μας αλλάξει και να ομορφύνει τη ζωή μας.

Τα παιδιά θα διαβάσουν μια συγκινητική ιστορία, που θα γίνει η αφορμή για γονείς και εκπαιδευτικούς να μιλήσουν σε αυτά για την αξία της ανιδιοτελούς και γενναιόδωρης φιλίας.

Βρείτε το εδώ 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!