Βιβλίο

10/10/2016 - 06:15

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

&n

bsp;

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς του Φίλιπ Κ. Ντικ (Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανίτης, Εκδόσεις Κέδρος)

Στις ασφυκτικά πυκνοκατοικημένες αποικίες του διαστήματος στον εικοστό πρώτο αιώνα, η εξαθλίωση και η παρακμή της ζωής μπορούν να γίνουν υποφερτές μόνο με τη χρήση του Καν-Ντι, ενός ναρκωτικού που επιτρέπει στον χρήστη να μεταφερθεί μαζί με τους συγκατοίκους του στις αποικιακές τρώγλες σε έναν κοινό χώρο ψευδαισθήσεων. Όταν όμως ο αινιγματικός μεγιστάνας Πάλμερ Έλντριτς επιστρέφει από ένα διαπλανητικό ταξίδι, στις αποσκευές του κουβαλάει ένα νέο ναρκωτικό, το Τσου-Ζεντ, που προσφέρει μια ασύγκριτα πιο εθιστική εμπειρία από το Καν-Ντι. Θα μπορούσε άραγε αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση νάρκωσης και ψευδαισθήσεων να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου διαβολικού σχεδίου;

Γραμμένο το 1965, το πιο μεταφυσικό μυθιστόρημα του Philip K. Dick και ένα από τα σημαντικότερα έργα του, εξερευνά την ιδέα της ύπαρξης του απόλυτου Κακού, που κυβερνά το σύμπαν και καταστρέφει τα πάντα. Η έννοια της εντροπίας, στην οντολογική της σημασία, που επανέρχεται με δραματική ένταση στα βιβλία του συγγραφέα, προσωποποιείται εδώ στον Πάλμερ Έλντριτς, ο οποίος διαιωνίζει την εξουσία του ελέγχοντας τις πληροφορίες σε διαπλανητικό επίπεδο. Είναι ένας Πολίτης Κέιν τοποθετημένος στο μακρινό μέλλον, το οποίο όμως προσομοιάζει ανατριχιαστικά στο ιστορικό παρόν.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ

Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Συγγραφικό εργαστήριο – Ιδέες – Εκπαιδευτικές δραστηριότητες – Σενάρια διδασκαλίας (Οδηγός εκπαιδευτικού) σε επιμέλεια της Σοφίας Νικολαΐδου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ένα βιβλίο για τη δηµιουργική γραφή στο σχολείο, που λειτουργεί ως χώρος συνάντησης και συνοµιλίας κειµένων, προσώπων και διδακτικών πρακτικών. Περιέχει κατατοπιστικές εισηγήσεις για τη δηµιουργική γραφή και τη διδασκαλία της, ένα πολυφωνικό συγγραφικό εργαστήριο διακεκριµένων δηµιουργών, φρέσκες και εύκολα εφαρµόσιµες διδακτικές ιδέες και διδακτικά σενάρια για την αξιοποίηση της δηµιουργικής γραφής σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης, µαζί µε τα οικεία φύλλα εργασίας, αλλά και παραρτήµατα µε κείµενα µαθητών.

Περιλαμβάνονται κείμενα των: Μίμη Σουλιώτη, Θανάση Βαλτινού, Ανδρέα Καρακίτσιου, Θεόδωρου Παπαγγελή, Σάκη Σερέφα, Τάσου Αποστολίδη, Σωτήρη Γκορίτσα, Μιχάλη Γκανά, Άρη Δημοκίδη, Άκη Δήμου, Πάνου Θεοδωρίδη, Δημήτρη Καλοκύρη, Τζένης Μαστοράκη, Αμάντας Μιχαλοπούλου, Ελένης Μπούρα, Σοφίας Νικολαΐδου, Μαρίζας Ντεκάστρο, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Μικέλας Χαρτουλάρη.

Και σενάρια διδασκαλίας των: Αλίκης Συμεωνάκη, Δημήτρη Αδαμίδη, Άντυς Αθανασιάδου, Ιωάννας Αμπατζή, Παναγιώτη Αργυρόπουλου, Όλγας Γκιάφη, Κωνσταντίνας Ηλιοπούλου, Γιάννη Κατσιγιάννη, Αρτέμιδος Μιχαηλίδου, Αγγελικής Πεχλιβάνη, Κωνσταντίνας Πίστα, Θεοδοσίας Ράπτου, Αναστασίας Φακίδου, Μαρίας Γιαπαλάκη-Χάλαζα, Ιάκωβου Αποστολίδη, Δημήτρη Δρένου, Χριστίνας Κούρφαλη, Θανάση Κουτσογιάννη, Ειρήνης Λαρδούτσου, Αλεξάνδρας Μαυρίδου, Γεώργιου Ρουβά, Μαρίας Νέζη, Θεοδώρας Τριαντοπούλου, Έφης Ντασκαγιάννη, Μηνά Παπαδόπουλου, Μαρέττας Σιδηροπούλου, Τίνας Χρηστίδη, Βάγιας Δανιηλίδου, Μαγδαληνής Μπεκρή, Φώτη Παπαστεφάνου.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Μυστική αποστολή: Τα μυστικά του πέτρινου γεφυριού της Μαρίας Δασκαλάκη (Εκδόσεις Μίνωας)

Ο Κωνσταντίνος θα συναντήσει πρώτη φορά τον ξάδερφό του στο μικρό χωριό του Ζαγορίου από το οποίο κατάγεται ο πατέρας του. Στη Γερμανία όπου μένουν αρρωσταίνει συνέχεια κι η αλλαγή περιβάλλοντος ελπίζουν να του κάνει καλό.

Όμως, ποια είναι η ηλικιωμένη γυναίκα με το τατουάζ στο χέρι που πουλά σαλιγκάρια στα γύρω χωριά; Τι σημαίνει το παράξενο όνομά της; Γιατί κουβαλά μαζί της ένα κίτρινο αστέρι;

Τα παιδιά μαθαίνουν μια καινούρια λέξη: Ολοκαύτωμα. Ανακαλύπτουν έτσι μια πλευρά της Ιστορίας που δεν είχαν ακούσει ποτέ κι αρχίζουν να σκαλίζουν τη ζωή της ηλικιωμένης… Θα ρίξουν φως στα μυστήρια που την τυλίγουν; Θα φέρουν εις πέρας τη μυστική τους αποστολή;

 

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!