Βιβλίο

26/06/2017 - 06:06

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

&n

bsp;

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Εντιμότατα λαμόγια του Θάνου Δραγούμη (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο ειδικός εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παύλος Ηλιάδης εξαφανίζεται από προσώπου γης ύστερα από ένα δείπνο μεταξύ εντιμότατων κυρίων: πολιτικών, δημοσιογράφων, πληρωμένων μπράβων και Ρώσων επενδυτών. Έπεσε θύμα απαγωγής; Δολοφονήθηκε; Ή μήπως η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη;
Ο δικηγόρος Μίλτος Μαρνέρης προσπαθεί ν’ ανακαλύψει τα ίχνη του φίλου του μπαίνοντας σ’ έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Απέναντί του, σ’ ένα ανελέητο κυνήγι, ο Κρίστο ο Άγιος κι ο Πρόεδρος, εντιμότατα λαμόγια που κατασπαράζουν τα υπολείμματα μιας χώρας που ψυχορραγεί. Μοναδική του σύμμαχος η χυμώδης τηλεοπτική περσόνα και ερωμένη του υφυπουργού Οικονομικών Έλλη Καμπάνη, που αλλάζει στρατόπεδο εν μία νυκτί με έναν και μόνο στόχο: ν’ αποδείξει πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται καυτό, σαν την ίδια.

Αστυνομική ιστορία; Πολιτικό θρίλερ ή ένα νουάρ με ξέφρενη δράση στους διαδρόμους της εξουσίας;

Βρείτε το εδώ

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ

Αρδέννες 1944: Το τελευταίο στοίχημα του Χίτλερ του Άντονι Μπίβορ (Μετάφραση: Πέτρος Τσαλπατούρος, Βαγγέλης Στεργιόπουλος, Εκδόσεις Γκοβόστη)

Στις 16 Δεκεμβρίου 1944, ο Χίτλερ «έπαιξε το τελευταίο του χαρτί» στα χιονισμένα δάση και φαράγγια των Αρδεννών. Πίστευε πως μια ταχεία γερμανική προέλαση μέχρι την Αμβέρσα θα κατόρθωνε να διασπάσει τις δυνάμεις των Συμμάχων και, ακολούθως, να υποχρεώσει τους Καναδούς και τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τον πόλεμο. Παρόλο που οι στρατηγοί του είχαν αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, οι νεότεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί λαχταρούσαν να πιστέψουν πως τα σπίτια τους και οι οικογένειές τους μπορούσαν να γλιτώσουν από την εκδικητική μανία του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος προσέγγιζε τη χώρα τους εξ ανατολών. Πολλοί Γερμανοί είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα μιας αντεπίθεσης.

Η επίθεση στις Αρδέννες, στην οποία ενεπλάκησαν ένα εκατομμύριο και πλέον άνδρες, αποτέλεσε τη σημαντικότερη μάχη του πολέμου στη Δυτική Ευρώπη. Οι Σύμμαχοι, που κατελήφθησαν εξαπίνης, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με δυο τεθωρακισμένες στρατιές. Οι Βέλγοι πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, επειδή φοβούνταν ευλόγως ενδεχόμενα αντίποινα από γερμανικής πλευράς. Επικράτησε πανικός ακόμη και στο Παρίσι. Πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή ή παραδόθηκαν, άλλοι, όμως, προέβαλαν ηρωική αντίσταση, δημιουργώντας έναν κυματοθραύστη που επιβράδυνε την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων.

Ο δριμύς χειμώνας και η σφοδρότητα των συγκρούσεων διαμόρφωσαν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνο στο Ανατολικό Μέτωπο. Έπειτα από τις μαζικές εκτελέσεις που διέπραξαν οι άνδρες των Waffen-SS, οι Αμερικανοί στρατηγοί έδωσαν το πράσινο φως για την εν ψυχρώ εκτέλεση Γερμανών αιχμαλώτων. Η Μάχη των Αρδεννών ήταν εκείνη η πολεμική αναμέτρηση που επέφερε τελικά την καταστροφή της Βέρμαχτ.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Γυάλινο σπαθί της Βικτόρια Έιβγιαρντ (Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Αν κάτι γνωρίζει η Μάρε Μπάροου, είναι πως διαφέρει. Το αίµα της είναι Κόκκινο –το χρώµα των κοινών θνητών–, αλλά η Ασηµένια ικανότητά της, η δύναµη να δηµιουργεί και να χειρίζεται τον κεραυνό, την έχει µετατρέψει σε ένα όπλο που η βασιλική Αυλή προσπαθεί µε κάθε τρόπο να ελέγξει. Κυνηγηµένη από τον νέο εκδικητικό Ασηµένιο βασιλιά, η Μάρε ξεκινά την αναζήτηση και τη στρατολόγηση και άλλων Κόκκινων και Ασηµένιων µαχητών για να τη συντροφεύσουν στην επανάσταση. Όµως ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα θανάσιµο µονοπάτι, κινδυνεύοντας να γίνει η ίδια το τέρας που προσπαθεί να νικήσει.

Θα λυγίσει άραγε κάτω από το βάρος των ανθρώπινων ζωών που θα χαθούν για την επανάσταση ή η εξαπάτηση και η προδοσία τη σκλήρυναν και την άλλαξαν για πάντα; Στο συναρπαστικό δεύτερο βιβλίο της σειράς «Κόκκινη Βασίλισσα», η σύγκρουση ανάµεσα στον στρατό της επανάστασης και στον διχασµένο από το χρώµα του αίµατος κόσµο κλιµακώνεται, φέρνοντας τη Μάρε αντιµέτωπη µε µια σκοτεινή πλευρά του εαυτού της, που ολοένα και µεγαλώνει.

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!