Βιβλίο

30/05/2016 - 06:20

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

trong>Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Από τη γη μου στη Γη του Σεμπαστιάο Σαλγάδο, σε συνεργασία με την Ιζαμπέλ Φράνκο (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, Εκδόσεις Στερέωμα)

Το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική μαρτυρία ενός από τους μεγαλύτερους φωτογράφους της εποχής μας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία του πλανήτη. Ανατρέχοντας στα ρεπορτάζ που έχει πραγματοποιήσει (La main de l'homme, Exodes, Genesis) και στην προσωπική του διαδρομή από τη Βραζιλία στο Παρίσι, μας εξομολογείται την αγάπη του για τη φωτογραφία και την επιθυμία του να ζει ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση, επιθυμία που τον οδηγεί πάντα να φεύγει για καινούργιους τόπους λαχταρώντας να δει, να κατανοήσει, να καταγράψει.

Στο έργο και τη ζωή του Σεμπαστιάο Σαλγάδο στηρίζεται η ταινία των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο Το αλάτι της γης.

Βρείτε το εδώ 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Με χίλιους τρόμους γενναίος του Διαμαντή Αξιώτη (Εκδόσεις Κίχλη)

Εν Αρχή ην ο Φόβος. Στα δεκαεννέα διηγήματα του Διαμαντή Αξιώτη, ο φόβος, στις διάφορες μορφές του, κυριαρχεί στη ζωή των ηρώων: στρατιωτών της μεθορίου, οικονομικών μεταναστών, άστεγων των συσσιτίων, ψυχικά πασχόντων, αλλά και ώριμων γυναικών που βιώνουν την τελευταία αναλαμπή του πόθου. Δέσμιοι ασφυκτικών κοινωνικών συνθηκών, εσωτερικών συγκρούσεων και διλημμάτων, αλλά και μιας υπαρξιακής αγωνίας για το μέλλον, αδυνατούν να διαρρήξουν τα δίχτυα του φόβου. Κεντρική θέση κατέχει σε αρκετά διηγήματα η ερωτική επιθυμία: άτολμη και κρυμμένη, άλλοτε ρευστή και ενοχική, σε κάποιες περιπτώσεις τραυματική, εκτονώνεται όταν οι ήρωες καταφέρνουν να αποδράσουν από την καθημερινότητα.

Με ποικίλες τεχνικές και αφηγηματικά μέσα, γλώσσα ζωντανή και εκφραστική, ο συγγραφέας παρακολουθεί τους ήρωές του με τρυφερότητα, αλλά και με υποδόριο χιούμορ και λεπτή ειρωνεία, να διεκδικούν, μολονότι δειλοί και άτολμοι, το δικαίωμα στη ζωή και να εξεγείρονται εντέλει «με χίλιους τρόμους γενναίοι».

 

Βρείτε το εδώ 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

Ψηλά τα χέρια της Έλενας Αρτζανίδου (εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση – Πάρις Ναυπλιώτης, Εκδόσεις Ψυχογιός)

O Τζίμης στο σχολείο κουβαλάει όπλα που κατασκευάζει. Στα διαλείμματα του αρέσει να τρομάζει τη Μαλένα, να φοβίζει τη Θεοφίλη και να κάνει την Αφροδίτη να κλαίει. Τα άλλα παιδιά τον αποφεύγουν. Μόνο η Μαλένα και ο Περικλής μπαίνουν μπροστά του και προσπαθούν να του αλλάξουν συνήθειες, ώστε να σταματήσει να φωνάζει συνεχώς: «Ψηλά τα χέρια, αλλιώς θα σας την ανάψω». Θα καταφέρουν, άραγε, να νικήσουν τον φόβο που προσπαθεί να προκαλέσει σε όλους ο Τζίμης;

 

Μια ιστορία για την επιλεκτική αλαλία και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό.

 

Βρείτε το εδώ 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!