Βιβλίο

30/10/2017 - 05:50

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

trong>Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΔΟΚΙΜΙΑ

Οκτώβρης: Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης του Τσάινα Μιέβιλ (Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Εκδόσεις Μεταίχμιο)

«Δεν αξίζει τον επετειακό εορτασμό χάριν νοσταλγίας η αλλόκοτη εκτύλιξη της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης στην Ιστορία. Το σταθερό μήνυμα του Οκτώβρη διακηρύσσει ότι τα πράγματα άλλαξαν μια φορά, και μπορούν κάλλιστα να αλλάξουν πάλι».

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 σημάδεψε με τρόπο ανεξίτηλο τον 20ό αιώνα και επηρέασε με καθοριστικό τρόπο την παγκόσμια Ιστορία. Εκατό χρόνια μετά, εξακολουθεί να εμπνέει, να προβληματίζει και να διχάζει.

Τον Φεβρουάριο του 1917, εν μέσω αιματηρού πολέμου, η Ρωσία ήταν ακόμη μια αυταρχική μοναρχία. Εννέα μήνες αργότερα, ύστερα από όχι μία επανάσταση αλλά δύο, μετατράπηκε στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος της παγκόσμιας Ιστορίας. Πώς συνέβη αυτή η απίστευτη μεταμόρφωση;

Αυτή εδώ είναι η ιστορία των εκπληκτικών μηνών από τον έναν ξεσηκωμό στον άλλο, από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο· η ιστορία των δυνάμεων και των ανθρώπων που μετέτρεψαν το 1917 σε μια χρονιά τόσο καθοριστική. Από οικεία ονόματα, όπως ο Λένιν και ο Τρότσκι, στους αντιπάλους τους, Κορνίλοφ και Κερένσκι· από τους λαβυρινθώδεις καβγάδες των αγωνιστών των πόλεων στις ακριτικές περιοχές μιας απέραντης αυτοκρατορίας· από τις σαρωτικές αλλαγές στις μικρές ξεχασμένες λεπτομέρειες.

Ο China Miéville, πολυβραβευμένος συγγραφέας που ανέκαθεν εμπνεόταν από τα ιδανικά της Ρωσικής Επανάστασης, αφηγείται τα γεγονότα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η επανάσταση αποκαλύπτεται έτσι όχι µόνο ως ένα πολιτικό γεγονός, µε τεράστια και διαρκή βαρύτητα, αλλά και ως μία συγκλονιστική, σχεδόν μυθιστορηματική, ιστορία. Ένα σημείο καμπής που αντηχεί δυνατά μέχρι τις μέρες μας.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΔΟΚΙΜΙΑ

Αναρχικοί και μπολσεβίκοι στη Ρωσική Επανάσταση – Συλλογικό έργο, με κείμενα των Πιοτρ Κροπότκιν, Πολ Άβριτς, Φρανκ Χάρισον, Νέστορ Μαχνό, Έμμα Γκόλντμαν, Αλεξάντερ Σαπίρο, Βολίν, Γκριγκόρι Μαξίμοφ, Αλεξάντερ Μπέρκμαν (Μετάφραση: Ροζίνα Μπέρκνερ, Μάκης Κορακιανίτης, Γιόλα Μπαλή, Γιάννης Ιωαννίδης, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Τα δεκατρία κείμενα αυτού του τόμου συναποτελούν μια ευσύνοπτη παρουσίαση του ιστορικού ρόλου που έπαιξαν οι αναρχικοί και οι μπολσεβίκοι κατά τη μακρόχρονη διαδικασία της Ρωσικής Επανάστασης. Τα πρώτα τρία κείμενα, γραμμένα από δύο ελευθεριακούς πανεπιστημιακούς ερευνητές (ο ένας πολιτικός επιστήμονας και ο άλλος ιστορικός), εξιστορούν τις δραματικές εξελίξεις στις οποίες έλαβαν μέρος ποικίλες τάσεις και ρεύματα των Ρώσων αναρχικών, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτές έλαβαν χώρα. Τα υπόλοιπα δέκα κείμενα προέρχονται από εμβληματικές μορφές του διεθνούς αναρχικού κινήματος που έζησαν από τα μέσα τα αιματηρά γεγονότα (Κροπότκιν, Μπέρκμαν, Γκόλντμαν, Σαπίρο) ή και πρωταγωνίστησαν σε αυτά (Μαχνό, Βολίν, Μαξίμοφ).

Οι συγγραφείς αναφέρονται εκτενώς στο ακανθώδες ζήτημα της προβληματικής σχέσης αναρχικών και μπολσεβίκων η οποία προσέλαβε επικίνδυνες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, την εξορία ή την αυτοεξορία όλων των δρώντων αναρχικών (ακόμη και των μη βίαιων τολστοϊκών «ιδεολόγων» αναρχοχριστιανών επειδή, ως αντιρρησίες συνείδησης, αρνούνταν να στρατολογηθούν στον Κόκκινο Στρατό).

Ο συλλογικός αυτός τόμος έρχεται έτσι να συμβάλει όχι μόνο στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά και στην ερμηνεία των αιτίων για την τερατογένεση του πρώτου ολοκληρωτικού κρατιστικού μορφώματος, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Ε.Σ.Σ.Δ. – Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δηλαδή, όπως τόνιζε ο Κορνήλιος Καστοριάδης: «τέσσερις λέξεις, τέσσερα ψέματα».

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη)

Γίνεται ποτέ μια γιαγιά να είναι μικρή και πολύχρωμη; Γίνεται, λέει η ηρωίδα αυτού του βιβλίου. Είναι η γιαγιά η δική της, που μπορεί να παίζει, να ζωγραφίζει, να λέει παραμύθια, να γελάει και να γεμίζει ο κόσμος χρώματα! Γι’ αυτό και η εγγονή της θα προσπαθήσει να την κάνει γιαγιά όλων των παιδιών της τάξης της!

Βρείτε το εδώ

 

 

Μοιράσου το άρθρο!