Βιβλίο

08/05/2017 - 06:06

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ν

έες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΔΟΚΙΜΙΑ

 

Λέγοντας και ξαναλέγοντας: Η λογοτεχνία, ο μυστηριώδης Πάτροκλος Γιατράς και οι μεταμορφώσεις της Έρημης Χώρας του Απόστολου Δοξιάδη (Εκδόσεις Ίκαρος)

 

Ο Απόστολος Δοξιάδης, γράφοντας για την ιστορία του διηγήματος του Νάσου Βαγενά «Ο Πάτροκλος Γιατράς και οι ελληνικές μεταφράσεις της Έρημης Χώρας», την προϊστορία και την επίδρασή του, πραγματεύεται το κεντρικό θέμα της επανάληψης στη λογοτεχνία.

 

Το μεγάλο ποίημα Waste Land του Τ.Σ. Έλιοτ (1922) γέννησε την Έρημη Χώρα του Γιώργου Σεφέρη (1936), που μαζί με μιαν ιδέα του Μπόρχες γέννησαν το διήγημα του Νάσου Βαγενά (1972). Αυτό γέννησε την Έρημη Γη (1984), τη φανταστική αποκατάσταση από τον Ηλία Λάγιο του επικού ποιήματος που δεν πρόλαβε να γράψει ο Γιατράς, και αυτό μαζί με τα προηγούμενα γέννησαν την Έτοιμη Χώρα (2016) του Α.Τ. Ελή, που απομυθοποιεί τα προηγούμενα οράματα, τοποθετώντας το σκηνικό του στη σημερινή Ελλάδα...

 

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται το δοκίμιο του Απόστολου Δοξιάδη και τα τέσσερα κείμενα που πραγματεύεται: το διήγημα του Νάσου Βαγενά, η Έρημη Χώρα στη μετάφραση του Σεφέρη, η Έρημη Γη του Λάγιου και η Έτοιμη Χώρα του Ελή. Η έκδοση συμπληρώνεται με το επίμετρο του Γιώργη Γιατρομανωλάκη «Συγγραφείς: εντολοδόχοι του νου ή ορμαθός ενθουσιαζόντων», που ανακεφαλαιώνει μεταξύ άλλων τη βαθύτατη συνάφεια και συνοχή αυτών των κειμένων.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΔΟΚΙΜΙΑ

 

Απέναντι στην τυραννία: 20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα του Τίμοθι Σνάιντερ (Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

 

H εκλογή του Τραµπ στην προεδρία της Αµερικής και τα ήδη εµφανή πλήγµατα που έχει καταφέρει στη δηµοκρατία και στους θεσµούς της έχουν θορυβήσει πολιτικούς, διανοούµενους, επιστήµονες, καλλιτέχνες και πολίτες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσµο. O Τίµοθι Σνάιντερ, ιστορικός που έχει ασχοληθεί µε τις πλέον ζοφερές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας, έγραψε ένα κατατοπιστικό βιβλίο, που κρούει δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. Μέσα στα είκοσι κεφάλαιά του ανατρέχει σε εκατό χρόνια ιστορίας, µε σταθµούς την ανάδυση του φασισµού, του ναζισµού και του κοµµουνισµού. Δίνει ιδιαίτερη έµφαση στο πώς εγκαθιδρύθηκαν αυτά τα καθεστώτα, στο πώς επιβλήθηκαν σε λαούς που παρακολουθούσαν σαν υπνωτισµένοι τη µία παραβίαση των δηµοκρατικών αρχών µετά την άλλη, στο πώς παρέσυραν απλούς πολίτες και τους µετέτρεψαν σε όργανα των δόλιων σκοπών τους.

 

Το βιβλίο αυτό δείχνει πόσο ανεπαίσθητα, πόσο σταδιακά, χωρίς να γίνει αντιληπτό από την αρχή, µπορεί ένα δηµοκρατικό πολίτευµα να απολέσει τους αρµούς του και να διαλυθεί. Η υπονόµευση της δηµοκρατίας δεν είναι ποτέ άµεση. Γίνεται µε µικρά, ύπουλα βήµατα, µε την επίκληση της «βούλησης του λαού», µε τη µεταµφίεση του αυταρχισµού σε πράξεις που υποτίθεται ότι απηχούν το κοινό αίσθηµα, αλλά αποδεικνύονται καταλυτικές της ελευθερίας. Η επαγρύπνηση όλων µας είναι απαραίτητη.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Το καλοκαίρι που μεγάλωσα της Άντρης Αντωνίου (Εκδόσεις Κέδρος)

 

Πόσο εύκολο είναι να κρατάς κρυφό ό,τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι σου; Ειδικά όταν το μόνο που θέλεις είναι να βγεις έξω να το φωνάξεις και να ζητήσεις βοήθεια;

 

Η Άννα, στα δεκατέσσερα πλέον χρόνια της, νιώθει πως η κατάσταση που βιώνει η ίδια και η μητέρα της έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η συμπεριφορά του πατέρα της έχει πια ξεπεράσει τα όρια και τα βίαια ξεσπάσματά του είναι ένας καθημερινός εφιάλτης.

 

Η μητέρα της όμως ελπίζει. Περιμένει πως σύντομα κάτι θα αλλάξει.

 

Πόσο επικίνδυνο είναι να μην μπορείς να αντικρίσεις την αλήθεια κατάματα; Και πόση δύναμη χρειάζεται για να αντιδράσεις; Αν, όμως, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσεις να συνεχίσεις;

 

Βρείτε το εδώ 

 

Ράνια Μπουμπουρή, Απόστολος Δοξιάδης, Νάσος Βαγενάς, Τ.Σ. Έλιοτ, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Λάγιος, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Εκδόσεις Ίκαρος, Τίμοθι Σνάιντερ, Κατερίνα Σχινά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Άντρη Αντωνίου, Εκδόσεις Κέδρος

Μοιράσου το άρθρο!