Lifestyle

14/02/2019 - 08:21

Ο Άγιος Βαλεντίνος σήμερα: Κάνει οικονομία, δεν πίνει σαμπάνια και καπνίζει... κάνναβη

- Ολο και λιγότερα ξοδεύουμε για το άλλο μας μισό στις 14 Φεβρουαρίου

- Η βιομηχανία του Αγίου Βαλεντίνου εμφανίζει μειωμένο τζίρο 

- Κάνουν θραύση τα δώρα κάνναβης

 Γράφει η Μίνα Αγγελίνα
Ο «φτερωτός θεός του έρωτα» περνάει κρίση. Στις μέρες μας οι άνθρωποι ερωτεύονται όλο και λιγότερο και γιορτάζουν τον έρωτά τους έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις οικονομικές υποχρεώσεις που τους περιμένουν. Ο αυθορμητισμός και η καλώς εννοούμενη τρέλα έχουν πάει «περίπατο».

Η βιομηχανία του Αγίου Βαλεντίνου εμφανίζει μειωμένο τζίρο τα τελευταία χρόνια την ώρα που το διαδίκτυο κατακλύζεται από ιστοσελίδες με προτάσεις για φθηνές λύσεις: «Γράψτε ένα μελιστάλαχτο γράμμα για να του εκφράσετε τον έρωτά σας ή ετοιμάστε ένα ρομαντικό δείπνο με κεριά στο... σπίτι».

Η ουσία πίσω από το μάρκετινγκ είναι πως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προσαρμόζεται στις σημερινές συνθήκες. Τα έσοδα από τις πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με τη γιορτή των ερωτευμένων έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία κατά 10%. Είναι ενδεικτικό πως στις ΗΠΑ, μόνο ένας στους δύο Αμερικανούς θα ανταλλάξει σήμερα γλυκόλογα προσφέροντας σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς στην αγαπημένη του, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Εμπορίου.

Μία άλλη τάση που εμφανίστηκε πέρυσι είναι τα δώρα κάνναβης που κάνουν θραύση την «Ημέρα των Ερωτευμένων». Θα μπορούσε κάλλιστα η 14η Φεβρουαρίου να μετονομαστεί ως «Ημέρα Κάνναβης» αφού σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι καταστηματάρχες τρίβουν τα χέρια τους λαμβάνοντας υπόψη την καταναλωτική ζήτηση Πέρυσι, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι πωλήσεις προιόντων κάνναβης αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας λογισμικού «Flowhub».

Στη χώρα της Μέρκελ, οι μισοί Γερμανοί είναι χτυπημένοι από τα βέλη του φτερωτού θεού. Οι μισοί Γερμανοί θα προσφέρουν σήμερα στη σύντροφό τους ένα δωράκι αγάπης, αλλά μόνο ένας στους πέντε θα δαπανήσει πάνω από 50 ευρώ για τον αγαπημένο του/της, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που διενήργησε η εταιρεία «Statista».

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι όσοι ανταλλάσσουν δώρα είναι ηλικίας 25 έως 44 ετών. Για τους υπόλοιπους φαίνεται πως αρκεί το σεξ (για τους νεότερους), και ο ρεαλισμός (για τους μεγαλύτερους).

Όσο για το παραδοσιακό αφροδισιακό μενού των ερωτευμένων, το 29% των ερωτηθέντων θα ήθελε στο πιάτο του αρνάκι ενώ το 1/ 5 προτιμάει τη μπριζόλα. Μόνο το 8% θα έλεγε «ναι» στα άκρως αφροδισιακά στρείδια, σύμφωνα με έρευνα της «Musgrave MarketPlace». Για επιδόρπιο, το κέικ σοκολάτας είναι το αγαπημένο των ερωτευμένων (29%) ενώ ένας στους πέντε θα επέλεγε cheesecake. Η σαμπάνια σπανίζει πλέον. Μόνο το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα γιορτάσει σήμερα τον έρωτά του πίνοντας σαμπάνια. Το ένα τρίτο θα προτιμήσει να πιει Prosecco, ένας στους πέντε θα παραγγείλει γενικά ένα ποτό ενώ το 17% θα παραγγείλει ένα ποτήρι κρασί.

Υπενθυμίζεται ότι, η 14η Φεβρουαρίου, η Ημέρα των Ερωτευμένων, έχει τις ρίζες της στον εορτασμό της μνήμης του Βαλεντίνου, ενός καθολικού ιερέα που μαρτύρησε για την πίστη του την ίδια ημερομηνία, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.

Ένας θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου. Η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε αργότερα τον Βαλεντίνο ως Άγιο και τον κατέστησε προστάτη των ερωτευμένων.

 

protothelma.gr

Μοιράσου το άρθρο!