Λήμνος

24/04/2012 - 06:19

Καραγιάννης Αντώνης: Ανοιχτή Επιστολή Παρέμβαση για τις ανεμογεννήτριες στη Λήμνο

yle="text-align:justify;" align="center">ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ   ΣΤΗ  ΛΗΜΝΟ ; ΟΧΙ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Αγαπητοί κάτοικοι της Λήμνου,

Απόδημοι Λημνιοί,

Αγαπητοί φίλοι του νησιού μας

Νοιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ σ΄ όλους εσάς για  να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την προοπτική εγκατάστασης ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στην Λήμνο – συνολικά 423 - από διάφορες εταιρείες  ΡΟΚΑΣ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  - CITY ELECTRIC – ΔΕΗ  και κάποιες άλλες μικρότερες συνολικής δηλωθείσας ισχύος 1992.26 MW. ( Όση είναι η συνολική ισχύς από ΑΠΕ -2000 MW - για την οποία  έχει δεσμευτεί η Ελλάδα στην ΕΕ μέχρι το 2020!! )

Η πρώτη εταιρεία που προχωράει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της είναι η ισπανικών συμφερόντων Iberdrola-Ρόκας η οποία ζητάει έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης. Αυτό σημαίνει ότι έχει πάρει έγκριση από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Αγαπητοί φίλοι δεν είμαι αντίθετος στην χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας ΑΛΛΑ η προτεινόμενη τεραστίου μεγέθους, επενδυτική δραστηριότητα απειλεί να μετατρέψει το νησί μας σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απέχει μακράν από τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι σε περίπτωση τελικής έγκρισής του το έργο λόγω του μεγάλου μεγέθους του:

  • Θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας και θα αλλοιώσει τον μοναδικό νησιωτικό ανάγλυφο  της Λήμνου καθώς οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από όλα τα σημεία του νησιού.
  • Θα καταστρέψει ένα τεράστιο κομμάτι του ήπιου φυσικού τοπίου της Λήμνου α) με τη διάνοιξη νέων δρόμων πολλών χιλιομέτρων που θα χρησιμεύσουν μόνο για την εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, και β) με την μετατροπή εκατοντάδων στρεμμάτων γης σε γυμνές επίπεδες εκτάσεις - γήπεδα για τη δημιουργία γηπέδων έδρασης (45x25μ εμβαδού ενός στρέμματος για κάθε ανεμογεννήτρια). Στην συνέχεια τεράστιες ποσότητες τσιμέντου (500 m3 ανά βάση) θα πέσουν για τις βάσεις στήριξης και θα κάνουν αυτή την ανθρώπινη παρέμβαση μη αναστρέψιμη.
    • Θα πλήξει καθοριστικά τον τουριστικό τομέα και την όποια προοπτική για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη ενώ θα δεσμεύσει τα λιμάνια της Μύρινας, του Μούδρου και στο Διαπόρι για 3-5 χρόνια που είναι ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου, χωρίς να υπολογίζουμε το χρόνο που θα απαιτηθεί, αν εγκριθούν και οι αναπτυξιακές προτάσεις των άλλων εταιρειών.
  • Θα στερήσει δια παντός από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο μας τη δυνατότητα για μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού, αφού δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτική εταιρεία για τα επόμενα 50 (25+25)  χρόνια.
    • Θα προσφέρει ελάχιστες (ή και καθόλου) θέσεις εργασίας δυσανάλογα λίγες σε σχέση με το μέγεθος του έργου και για περιορισμένο χρόνο, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκούν τα έργα κατασκευής των αιολικών εργοστασίων, ενώ είναι βέβαιο ότι και οι λιγοστές θέσεις εργασίας δεν θα καλυφθούν από ντόπιο πληθυσμό λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και τεχνικών προδιαγραφών καθώς και κόστους αλλά θα αποστέλλονται κλιμάκια εξειδικευμένων τεχνικών από Αθήνα, όπου είναι και η έδρα των εταιρειών για τις όποιες εργασίες ή παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα θα περιορίσει, αν δεν καταστρέψει τις περιοχές που παράγεται το φημισμένο μέλι της Λήμνου με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην ποιότητα την παραγωγή του προϊόντος και τη μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων του νησιού.

Κάποιες σκέψεις ακόμα.

  • Δεν υπάρχει ορνιθολογική μελέτη για τις περισσότερες περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, τη στιγμή μάλιστα που στις περιοχές αυτές έχουμε καταφύγιο άγριων ζώων και πουλιών. Πιστεύω ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα διάφορα είδη των πουλιών και στους βιοτόπους τους αλλά γενικότερα στην πανίδα του νησιού, αφού θα καταστραφεί ένα μεγάλο κομμάτι από το οικοσύστημα που τα συντηρεί. (περιοχές διαβίωσης – φωλιές – περιοχές διατροφής κλπ).
  • Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει επίδραση και στο μικροκλίμα του νησιού λόγω του μεγέθους και του πλήθους των ανεμογεννητριών, καθώς οι δίνες του αέρα θα επηρεάσουν τις βροχοπτώσεις, την υγρασία της περιοχής κλπ.
  • Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια την ηχητική ρύπανση σε κατοικημένες και μη περιοχές, αφού τα παραγόμενα ηχητικά κύματα μπορεί να συμβάλουν σε αποστάσεις μακριά από τις ηχητικές πηγές, βλέπε ανεμογεννήτριες, και η συμβολή αυτή των ηχητικών κυμάτων μπορεί να δημιουργεί ιδιαίτερα ενοχλητικούς θορύβους στα χωριά που είναι κοντά, όπως Σαρδές, Δάφνη, Αγ Σοφιά, Σκανδάλη, Φισίνη, Κατάλακκο κλπ.
  • Η ωραιοποιημένη φωτορεαλιστική απεικόνιση της εταιρείας που συνοδεύει την περιβαλλοντική μελέτη, δημιουργεί σκόπιμα ή μη, παραπλανητικές εντυπώσεις αφού πολλές φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από διαφορετικό σημείο από αυτό που αναγράφεται στη μελέτη. (π.χ.  η φωτο 17  με τις ανεμογεννήτριες δίπλα στους αναστηλωμένους ανεμόμυλους, δεν είναι όπως θα φαίνεται το έργο από τον οικισμό, αλλά αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το χωριό.) ή αναφέρονται λάθος τοπωνύμια.
  • Προτείνεται να εγκατασταθούν κοντά ή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των άλλων και η περιοχή από την Πολιόχνη και τους μεσαιωνικούς πύργους της Φισίνης μέχρι τον αρχαιότερο ιστορικό οικισμό (14000 ετών) στην παραλία Λουρί, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη επαρκώς ανασκαφικά, όπως και όλη ή περιοχή των χωριών της παλιάς «Σκάλας». Ταυτόχρονα το υπόγειο καλώδιο υπερυψηλής τάσης που συνδέει την Δάφνη με την Σκανδάλη θα διασχίσει την περιοχή με τα απολιθωμένα δένδρα
  • Προβλέπεται εγκατάσταση στην περιοχή Αμμοθίνες, βόρεια του νησιού, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικού τοπίου.
  • Πολλές από τις περιοχές ενεργειακής δέσμευσης και εγκατάστασης είναι εκατό τοις εκατό ιδιωτικές εκτάσεις και όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί-ερωτηθεί οι ιδιοκτήτες, αλλά φαίνεται να υπάρχει διαβεβαίωση προς τη εταιρεία ότι είναι δημόσιες εκτάσεις, κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Ακόμα σε περίπτωση άρνησης ενός ιδιώτη να νοικιάσει τη γη του στις επενδυτικές εταιρείες, προβλέπεται να γίνουν απαλλοτριώσεις με fast truck διαδικασίες.
  • Θα αποδώσει λιγοστά αντισταθμιστικά οφέλη αφού σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούν λίγες δεκάδες ευρώ το χρόνο. [στην ουσία είναι αυτά που  πληρώνει ο καταναλωτής σε κάθε λογαριασμός ρεύματος 1,95€ / 1000 kwh για ΑΠΕ]
    • Σχετικά με το μέγεθος της προτεινόμενης επένδυσης και για να έχουμε μια αντιστοιχία μεγέθους, σας αναφέρω ότι στη Λήμνο που έχει έκταση 476 τετρ. χιλιόμετρα θα εγκατασταθούν 123 ανεμογεννήτριες (250 Mw ) σε πρώτη φάση και 450 ανεμογεννήτριες ( 900 Mw) τελικά . Αντίστοιχα στη Λέσβο που είναι νησί 3-4 φορές μεγαλύτερο από τη Λήμνο με έκταση 1.636 τετρ. χιλιόμετρα θα εγκατασταθούν 156 (352Mw) και στη Χίο νησί με διπλάσιο μέγεθος 904 τετρ. χιλιόμετρα 75 ανεμογεννήτριες (150Mw). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας, στην ενημέρωση που έγινε στη Χίο για να περιορίσει τις αντιδράσεις, είπε ξεκάθαρα ή ίσως και να του ξέφυγε, ότι στη Λήμνο, η εταιρία σχεδιάζει την τοποθέτηση όχι 123, αλλά 450 ανεμογεννητριών!!! και εσείς (Χιώτες) αντιδράτε για 75!!
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την διασύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την κεντρική Ελλάδα στην αντίστοιχη υπηρεσία ενεργειακής διασύνδεσης της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι  μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα έργο που θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και των εισφορών μας υπέρ των ΑΠΕ μέσω του λογαριασμού ρεύματος που θα συνεχίσουμε και μετά να πληρώνουμε. Ένα έργο  που δεν θα λειτουργήσει ποτέ, γιατί, όπως θα ισχυριστούν μετά, η διασύνδεση είναι ασύμφορη, δεν πρόκειται να γίνει απόσβεση ποτέ αλλά οι ανεμογεννήτριες θα μείνουν  να τις βλέπουμε και να τις καμαρώνουμε.
    • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη καμιά μελέτη για την απομάκρυνση των μηχανημάτων και των τεράστιων όγκων τσιμέντου που θα απαιτηθούν για τις βάσεις στήριξης (500 κυβικά μέτρα; για την καθεμία) όταν μετά από χρόνια θα έχει ξεπεραστεί η τεχνολογία των ανεμογεννητριών. Άρα θα παραμείνουν στη γή μας για πάντα.
  • Τέλος δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση ούτε υπάρχει ενημέρωση στην τοπική κοινωνία του νησιού για όλα αυτά που θα γίνουν, και εγώ, «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα».

Αγαπητοί Λημνιοί και φίλοι της Λήμνου

Η Λήμνος δεν αλλοιώθηκε όπως άλλα μέρη από μια άναρχη οικιστική ανάπτυξη, δεν αλώθηκε από το τουριστικό ντελίριο του νεοέλληνα. Εμείς οι Λημνιοί σεβαστήκαμε τον τόπο μας, δεν γεμίσαμε τσιμέντο τις παραλίες μας, δεν καταστρέψαμε την ποιότητα της ζωής μας ούτε στρώσαμε με μπετόν το μέλλον των παιδιών μας.

Έχουμε χρέος σήμερα να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Τη Λήμνο την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα την δανειστήκαμε απ τα παιδιά μας.

Εμείς που  παραλάβαμε από τους γονείς μας, την ΛΗΜΝΟ την ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ,

δεν πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας την ΛΗΜΝΟ την ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ.

Φιλικά

Καραγιάννης Αντώνης

            Ο Καραγιάννης Αντώνης είναι:   Φυσικός – Ηλεκτρονικός Δ/ντης Εσπερινού ΓΕΛ Ιωννιδείου σχολής Πειραιά  Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων

Μοιράσου το άρθρο!