Λήμνος

18/02/2013 - 06:21

Αδιέξοδο με τα αγριοκούνελα στη Λήμνο - Παραίτηση Συντονιστικής Επιτροπής

Αδιέξοδο με τα αγριοκούνελα στη Λήμνο - Παραίτηση Συντονιστικής

Αδιέξοδο με τα αγριοκούνελα στη Λήμνο - Παραίτηση Συντονιστικής

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγεμα της Παρασκευής, στην Ατσική, για το διαχρονικό πια πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων και των τεράστιων καταστροφών που έχουν προκληθεί στην αγροτική παραγωγή του νησιού.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή για το πρόβλημα του αγριοκούνλου, η οποία όμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανακοίνωσε την παραίτηση της, στην οποία οδηγήθηκε λόγω εσωτερικών τριβών. Χαρακτηριστικό της μη σύμπνοιας στους κόλπους της Επιτροπής, είναι ότι την εποχή που συστήθηκε, πλαισιώνονταν από 14 μέλη, ενώ προχτές ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, τα 3 εναπομείναντα.

Το πρόβλημα, πάντως, όπως προκύπτει απ όλες τις τοποθετήσεις, εξακολουθεί και παραμένει άλυτο, ενώ ο ιός της μυξομάτωσης που έκανε την εμφάνιση του πέρυσι την άνοιξη, δεν κατάφερε να μειώσει έστω ελάχιστα το μέγεθος του προβλήματος και ο αριθμός τους φτάνει πια τις 300.000 αν δεν τις ξεπερνάει.

Η εικόνα που μεταφέρθηκε απ όλους τους παρευρισκόμενους, είναι απόλυτα απογοητευτική.
Πριν ο υπερπληθυσμός του αγριοκούνελου, μετατρέψει σε κρανίου τόπο, τις γεωργικές εκτάσεις του νησιού, η Λήμνος παρήγαγε 13-20 εκατομμύρια τόνους σιτηρά το χρόνο, τροφοδοτώντας σχεδόν όλοκληρη την Ελλάδα. Τώρα, η Λήμνος κάνει εισαγωγή σιτηρών.


Σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, επανατοποθετείτε επαγγελματικά, προσανατολιζόμενη  προς τον αγροτικό τομέα, η Λήμνος δυστυχώς δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Διότι το προφανές αλλά και επιτακτικό ερώτημα είναι, αν σε λίγο θα διαθέτει τέτοιον...

Εντωμεταξύ, αγρότες, άσκησαν αυστηρή κριτική, στην Οργανωτική Επιτροπή Φορέων, για τον τρόπο που συνέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο, μη συμπεριλαμβάνοντας το μέγιστο πρόβλημα των αγριοκούνελων.
Να σημειώσουμε πάντως, πως όταν γινόταν οι συσκέψεις για να αποφασιστούν τα αιτήματα για τα οποία θα ξεκινούσε ο αγώνας της Λήμνου, οι εκπρόσωποι των αγροτών συμφώνησαν να μην μπει το αίτημα.

Στη συγκέντρωση τον λόγο πήρε αρχικά ο Αχιλλέας Αρχοντίδης Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε όσα έχουν μεσολαβήσει τον τελευταίο χρόνο, ακολούθησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής, ο οποίος δήλωσε πως, όποια απόφαση ληφθεί θα στηριχθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μπουλώτης.

Ο κ. Μπουλώτης ανέφερε ότι για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να σταματήσει η επιδότηση και να αρχίσει η καταπολέμηση.
Πρότεινε μάλιστα, τα χρήματα των επιδοτήσεων του ΕΛΓΑ, να κατευθυνθούν επί 5 συναπτά χρόνια στη συντονισμένη καταπολέμηση, με συνδιασμό τρόπων.
Άλλη λύση που θα μπορούσε να διεκδικηθεί, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι, σύμφωνα με τον κ. Μπουλώτη, είναι η ένταξη της καταπολέμησης σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο ετσι κι αλλιώς πλήττεται και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό

 

Δέσποινα Βασιλειάδου /Limnos fm 100

 

Μοιράσου το άρθρο!