Λήμνος

12/05/2012 - 06:29

Ακρίδες πλήττουν Αη Στράτη

Μία από τις λεγόμενες επτά πληγές του Φαραώ, τα σμήνη των ακρίδων που αφανίζουν τα πάντα στο πέρασμά τους, πλήττει το νησί του Αη Στράτη και τον νομό Πέλλας.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών φυτικής παραγωγής συνιστούν οι ψεκασμοί να γίνονται το πρωί που οι ακρίδες έχουν μικρή κινητικότητα και δεν πετούν μέλισσες. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα θεωρούνται ο βασικός παράγοντας που ευνόησε την ανάπτυξη του πληθυσμού των ακρίδων.

Στον Αη Στράτη, κλιμάκιο γεωπόνων από τη Λήμνο που επισκέφθηκε το νησί διαπίστωσε την κρισιμότητα του προβλήματος και συνέστησε ψεκασμούς, αλλά με οικολογικά σκευάσματα, καθώς το νησί είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura. Οι επιδρομές από ακρίδες καταγράφονται τους τελευταίους δύο μήνες κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν βοσκότοποι και τα σμήνη των ακρίδων προξενούν μεγάλες καταστροφές στη χλωρίδα, με αποτέλεσμα να ζώα να μην μπορούν να βοσκήσουν. Πέρυσι είχαν εντοπιστεί στο νησί και πάλι ακριδοκηλίδες, αλλά φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη εξάπλωσή τους.

Μοιράσου το άρθρο!