Λήμνος

24/05/2013 - 06:48

Άλλα 3 χρόνια «Θεόφιλος» - Αντιδράσεις στη Λήμνο

Άλλα 3 χρόνια «Θεόφιλος» - Αντιδράσεις στη Λήμνο

Έντονη η δυσφορία των Λημνιών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στη Νάξο, να εγκρίνει το αίτημα της ΝΕΛ για νέα παράταση ισχύος της σύμβασης ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας του πλοίου «Θεόφιλος» για άλλα τρία χρόνια.
Η εταιρεία σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει, ήταν υποχρεωμένη να βγάλει από τη γραμμή το πλοίο 4ης κατηγορίας και να δρομολογήσει τον προσεχή Οκτώβριο πλοίο πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας.



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
«Καταστροφική πολιτική διακρίσεων» χαρακτηρίζει την πολιτική που ακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς για τα νησιά Β. Αιγαίου, ο Δήμαρχος Λήμνου, καταγγέλλοντας ότι συνειδητά επιτρέπονται μονοπωλιακές εκμεταλλεύσεις. Διατύπωσε δε, ισχυρές επιφυλάξεις για το μέλλον, μιλώντας για «προκλητική στάση και επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της ΝΕΛ, που παρουσίασαν ως απόλυτα συνεπή την εταιρεία στις υποχρεώσεις της, μέμφοντας κατά κάποιο τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Λήμνου περί αγνωμοσύνης».

ΚΑΤΑΔΙΚΗ
«Η απόφαση που τελικά λήφθηκε κατά πλειοψηφία, επισημαίνει ο Δήμαρχος Λήμνου, έρχεται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική (αφού το πλοίο για το οποίο εγκρίθηκε η παράταση παραμένει εδώ και μήνες ακίνητο στον Πειραιά), όσο και με τις θέσεις των Δημάρχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, του Δημάρχου Καβάλας και Προέδρου ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης, Λέσβου και Χίου, των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων αλλά και των εκατοντάδων επώνυμων πολιτών που διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν.
Το Σ.Α.Σ. επέμεινε σε μία απόφαση που καταδικάζει το νησί μας, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, να συνεχίσουν να «εξυπηρετούνται» από πλοία 4ης κατηγορίας».


ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΕΔΕ
Παράλληλα, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, ο Δήμαρχος Λήμνου μέμφθηκε την απουσία των εκπροσώπων της Ένωσης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το παρόν.
«Εκτός του αυτονόητου δικαιώματός μας να προσβλέπουμε στην παρουσία και την υποστήριξη που θα μπορούσαν να δώσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέθηκε για μία ακόμη φορά θέμα άμεσης απάντησης σε αιτιάσεις ή και επιθέσεις από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών συνολικά προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες θα έμεναν αναπάντητες εάν δεν βρισκόμουν εκεί ως Δήμαρχος Λήμνου. Η μοναδική αυτοδιοικητική παρουσία ήταν αυτή της Ένωσης Περιφερειών, με τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη, ο οποίος υπεραμύνθηκε της αυτοδιοίκησης και του δικαιώματός της να διεκδικεί ποιοτικές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τους κατοίκους όλων των νησιών του Αιγαίου.
Ενόψει δε των συζητήσεων για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ιδίως τις άγονες γραμμές, προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση της σχετικής με το θέμα επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους, να διαμορφώσει πρόταση για τη συνολική βελτίωση και αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας».
Ο Δήμος Λήμνου προτίθεται ν ακολουθήσει τη νομική οδό.

 

πηγη: Δημοκράτης

Μοιράσου το άρθρο!