Λήμνος

24/09/2012 - 10:57

Απολογισμός λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος Ανακύκλωσης στη Λήμνο

Απολογισμός  λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος Ανακύκλωσης στη Λήμνο

Ο

Δήμος Λήμνου σε συνεργασία με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου (Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α. Λήμνου) και την «Ανακύκλωση Αιγαίου - χυτήρια ΑΒΕΕ», τον Ιούνιο, ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας. 

Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος, στις 4 Ιουλίου 2012 τοποθετήθηκαν μπλε κάδοι ανακύκλωσης σε 10 σημεία στο νησί και συγκεκριμένα στις περιοχές:
Ατσική (Δημαρχείο)
Κοντιάς (Γήπεδο)
Κοντοπούλι (Πλατεία Ηφαιστείας)
Μούδρος
- Λιμάνι
- Αγορά
Μύρινα
- Είσοδος νέου λιμανιού 
- Πνευματικό Κέντρο Τσας
- Πάρκο Χριστοδουλίδη
- Πάρκο Ανδρωνίου
- Είσοδος Μύρινας (εκκοκκιστήριο)
Σε κάθε σημείο ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν τρείς κάδοι, ένας για χάρτινες, ένας για πλαστικές και ένας για μεταλλικές συσκευασίες.
Στις 11 Σεπτεμβρίου προστέθηκαν τα ακόλουθα σημεία ανακύκλωσης:
Άγιος Δημήτριος (είσοδος από Μύρινα, απέναντι από το βενζινάδικο)
Νέα Κούταλη (Δημοτικό σχολείο) 
 
Καθώς και ένας κάδος για χαρτί στο δρόμο Μύρινας Θέρμων (μπροστά από το κατάστημα «Ποδήλατο»).
Παρακολουθώντας την ποσότητα ανακυκλώσιμων και τη συχνότητα εμφάνισης μη ανακυκλώσιμων υλικών σε κάθε σημείο, κρίθηκαν προβληματικοί οι κάδοι στην είσοδο του νέου λιμανιού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Τούρκικο Γιαλό (απέναντι από το 4ο νηπιαγωγείο Μύρινας), καθώς και οι κάδοι στην αγορά του Μούδρου, οι οποίοι προβλέπεται να μεταφερθούν άμεσα.
Γίνονται ενέργειες ώστε να τοποθετηθούν μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου κάδοι ανακύκλωσης στα κτίρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκονται στη Μύρινα καθώς και στα σχολεία των Δημοτικών Κοινοτήτων αλλά και των Τοπικών Κοινοτήτων τα οποία διαθέτουν ήδη σημεία ανακύκλωσης και στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία.
Δρομολόγια για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους πραγματοποιούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα, παράλληλα γίνονται δρομολόγια συλλογής χαρτιού τρείς φορές την εβδομάδα και πλαστικού – αλουμινίου μια φορά την εβδομάδα  από τα καταστήματα της Μύρινας. Στους ιδιώτες, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία παρέχεται η δυνατότητα συλλογής μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία. 
 
Για την ενημέρωση του κοινού εστάλησαν οδηγίες ανακύκλωσης μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης  στην Ατσική, στον Κοντιά, στο Κοντοπούλι, στον Μούδρο και στη Μύρινα. Ενημέρωση ακόμη πραγματοποιήθηκε σε κεντρικά σημεία του νησιού καθώς και σε μαγαζιά της Μύρινας, του Μούδρου, του Αγίου Δημητρίου και της Νέας Κούταλης. Η ενημέρωση του κοινού θα συνεχιστεί, καθώς προγραμματίζονται συναντήσεις με συλλόγους χωριών στα οποία υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης.
 
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάλληλοι του Δήμου επισκέφθηκαν τα θερινά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης, όπου μίλησαν σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού αλλά και στο τμήμα εκμάθησης κολύμβησης του δήμου, για την ανακύκλωση. Η ενημέρωση περιελάμβανε γνωριμία με το αντικείμενο, οδηγίες ορθής ανακύκλωσης καθώς και δραστηριότητες – παιχνίδια σχετικά με το θέμα.
Παράλληλα με την τοποθέτηση των κάδων στα σχολεία δρομολογείται πρόγραμμα ενημέρωσης σε θέματα ανακύκλωσης σε κάθε σχολείο.
 
Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2012 που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δρομολόγιο μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών προς τη Μυτιλήνη, όπου και εδρεύει η εταιρία «Ανακύκλωση Αιγαίου – Χυτήρια ΑΒΕΕ» μεταφέρθηκαν περίπου 13 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών. Ήδη υπάρχουν στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες υλικών έτοιμες προς μεταφορά. Από τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που έφυγαν από το νησί μας, περίπου το 40% ήταν χαρτί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ποσότητα του χαρτιού που ανακυκλώθηκε  αντιστοιχεί σε χρησιμοποίηση 90 περίπου δένδρων.
 
Η πρωτοβουλία αυτή, που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους κατοίκους του νησιού μας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Λήμνου.

Μοιράσου το άρθρο!