Λήμνος

04/03/2013 - 15:29

Δηλώσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ για το νοσοκομείο Λήμνου

Τ

ις τελευταίες μέρες όλοι μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δηλώσεις παραγόντων σχετικά με την ΕΔΕ η οποία εκτίμησε καταστροφές στον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου της Λήμνου. Και ταυτόχρονα ξετυλίγεται μπροστά μας ένα όργιο υποκρισίας των παραγόντων αυτών σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της Υγείας στο νησί μας.
Το Νοέμβριο του 2009 η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο φως τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Λήμνου για την αποξήλωση του αξονικού τομογράφου. Τότε, το Δ.Σ. είχε πάρει σχετική επίσημη απόφαση και είχε δώσει εντολή στην τεχνική υπηρεσία για την εφαρμογή της. Μετά την παρέμβασή μας,  την δημοσιοποίηση του θέματος και την κατάθεση επερώτησης από τον τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, το Δ.Σ. μέσω του Διοικητή του Νοσοκομείου ψευδώς ισχυρίστηκε ότι τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ. Και ακόμη, υποσχέθηκε την αγορά νέου, σύγχρονων προδιαγραφών αξονικού τομογράφου στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 
* Τριάμιση χρόνια έχουν περάσει από το Νοέμβριο του 2009 και από τις υποσχέσεις του Διοικητή (ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί και τον εκφραστή και εφαρμοστή της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο του Νοσοκομείου), για αγορά νέου αξονικού…
* Πεντέμιση χρόνια έχουν περάσει από τότε που τέθηκε εκτός λειτουργίας, (χωρίς να έχει γίνει ούτε καταστροφή ούτε σαμποτάζ) με αποτέλεσμα τα περιστατικά που απαιτούν αξονική τομογραφία να παραπέμπονται σε ιδιωτικό διαγνωστικό…
 
και νέος, σύγχρονος τομογράφος δεν έχει εμφανιστεί. Έλεος,  λοιπόν, με την υποκρισία.
 
Εφόσον έχουν γίνει καταστροφές και σαμποτάζ, φυσικά και πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές πρέπει να αποδοθούν.
 Όμως, ο χειρισμός του θέματος από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων και από τα παπαγαλάκια τους στο χώρο της δημοσιογραφίας πανελλαδικής εμβέλειας ένα σκοπό έχουν: να αποκρύψουν τη συνολική καταστροφή και το σαμποτάζ της Δημόσιας Υγείας από τους ίδιους τους σημερινούς κυβερνώντες.
 
Παραθέτουμε δώδεκα από τα πάμπολλα καταστροφικά σαμποτάζ στο Νοσοκομείο Λήμνου. Ποιος εισαγγελέας θα παρέμβει και ποια ΕΔΕ θα γίνει για έστω ένα από τα περιστατικά αυτά; 

1) Η απόφαση για υποβάθμιση του Νοσοκομείου-ΚΥ της Λήμνου μέσω της διασύνδεσης με το Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

2) Η μείωση των κλινών του Νοσοκομείου Λήμνου κατά το ένα τέταρτο (από 106 σε 80), με ότι αυτό συνεπάγεται για την μείωση του προσωπικού (νοσηλευτικού και ιατρικού,  μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) και φυσικά για τους ασθενείς.

3)Τα προβλήματα σίτισης των νοσηλευομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία  του απαραίτητου για την διατροφή των ασθενών  κρέατος (λόγω οικονομικής δυσπραγίας εξαιτίας της κρίσης) για 40 ημέρες το καλοκαίρι που μας πέρασε.

4) Οι ελλείψεις υλικών χειρουργείου και νοσηλείας αναγκάζουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κινείται οριακά. Δυστυχώς, έχει συμβεί να έχουν αναβληθεί ακόμη και χειρουργεία για το λόγο αυτό.

5) Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν φύγει 7 ειδικευμένοι γιατροί και οι θέσεις τους δεν έχουν ακόμη αναπληρωθεί.

 6) Από τις 10 θέσεις αγροτικών ιατρών που καλύπτουν το Κ. Υγείας του νοσοκομείου και τα αγροτικά ιατρεία του νησιού και του Αη-Στράτη είναι καλυμμένες μόνο οι 4. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το  αγροτικό ιατρείο του Αη Στράτη που έμεινε χωρίς αγροτικό γιατρό για 15 ημέρες κατά την διάρκεια των γιορτών (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά).

7) Έλλειψη φαρμακοποιού και βοηθού φαρμακοποιού με αποτέλεσμα σήμερα το  φαρμακείο του νοσοκομείου να λειτουργεί ουσιαστικά παράνομα.

8) Έλλειψη μάγειρα. Χρέη μάγειρα εκτελεί πλέον μια βοηθός μάγειρα.

 9)  Από τον Ιούνιο θα μείνουμε με έναν χειρουργό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία… Δεν συζητάμε βέβαια για την περίπτωση που αρρωστήσει ο χειρούργος ή ο αναισθησιολόγος… Διότι αυτοί δεν έχουν φαίνεται ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν.

10) Η κατάργηση και των θεσμικών κινήτρων για τις άγονες-νησιωτικές περιοχές, εκτός της δραματικής μείωσης των μισθών, κάνουν το όνειρο της πλήρωσης των θέσεων αυτών να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

11)Οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης είναι ''σάπιοι''. Ο κίνδυνος να χαλάσουν οποιαδήποτε στιγμή είναι υπαρκτός και αν αυτό συμβεί,  το νοσοκομείο θα μείνει χωρίς ρεύμα και χωρίς γεννήτριες. Αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει  εκείνη την στιγμή στα χειρουργεία.

12)Οι εταιρείες συντήρησης των ασανσέρ είναι απλήρωτες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται  συντήρηση.  Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών. Έτσι, από τα 2 ασανσέρ που μπορούν να μεταφέρουν φορεία, εδώ και καιρό λειτουργεί μόνον το ένα και αυτό χάριν και μόνον των προσπαθειών της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Σε περίπτωση βλάβης και του δεύτερου, οι ασθενείς, χειρουργημένοι ή όχι, καθώς και οι αποβιώσαντες θα πρέπει να μεταφέρονται στην αγκαλιά κάποιου από τις σκάλες.

Καλούμε κάθε συμπολίτη μας

*Να κάνει τη «δική του, προσωπική ΕΔΕ» για το σαμποτάζ της Δημόσιας Υγείας στη Λήμνο.

*Να καταδικάσει τη διάλυσή της από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

*Να υποστηρίξει με τον αγώνα του το δικαίωμα για την παροχή των Δημόσιων Αγαθών της Υγείας, της Παιδείας, των μεταφορών, της άμεσης πρόσβασης σε διοικητικές υπηρεσίες.

Μοιράσου το άρθρο!