Λήμνος

03/06/2016 - 17:35

Εγκαίνια του πολυχώρου Bymeli Hub-Μία διεθνής κυψέλη πολιτισμού στη Λήμνο

yle="text-align: justify;">Ο πολυχώρος Bymeli στο χωριό Νέα Κούταλη της Λήμνου ανοίγει το καλοκαίρι του 2016 για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό, εγκαινιάζοντας την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016, στις 20:00 μια ομαδική έκθεση εν ονόματι “ΣΠΟΡΑ”, στην οποία θα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες που συνδέονται με το νησί. 

 
Από το μικρασιατικό αυτό χωριό της Λήμνου, το Bymeli στοχεύει να γίνει μία διεθνής κυψέλη πολιτισμού. Ένας ζωντανός χώρος τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που θα λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνοντας ποικίλες δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς παράγοντες των τεχνών. Φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να αποτελέσει ένα κοινό τόπο, έναν πόλο δημιουργικής αναζήτησης, μέσω της οποίας φιλτράρεται, αναδεικνύεται και προβάλλεται η σύγχρονη δημιουργία και ο σπουδαίος πολιτισμός του νησιού. 
 
Συμμετέχοντες αλφαβητικά: Κατερίνα Βερούτσου, Μαίρη Κανταρτζοπούλου – Ζαρίφη, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κοντέλλης, Γιώτα Κότικα, Κοσμάς Κουμιανός, Μαρία Κουμιανού, Στρατής Λιαδέλλης, Λουντμίλα Παπαγιαννίδη, Παντελής Πραβλής, Μάνος Σπαρής, Θωμάς Σφούνης. 
 
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 | 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 18/6 – 28/8
Ώρες λειτουργίας Σαββατοκύριακο: 10:30 - 14:00, 18:30 - 21:00
 
Για την ιστορία:
Η ιστορία ξεκινάει όταν το 2012 η Μαρία Κουμιανού αποφασίζει να εγκαταλείψει το αστικό κέντρο της Αθήνας για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί καταγωγής της. Θέλοντας να αξιοποιήσει δημιουργικά τις επαγγελματικές της ιδιότητες, αυτή της συντηρήτριας έργων τέχνης, εικαστικού και επιμελήτριας εκθέσεων, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα εργαστήριο μεταποίησης και συντήρησης παλιών χειροποίητων αντικειμένων και επίπλων. Στο κτήριο μίας παλιάς, ιστορικής για την περιοχή, βιοτεχνίας φυσικών σπόγγων, αποφασίζει να στεγάσει το εργαστήριό της και showroom. 
 
Δύο χρόνια μετά, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη που υπάρχει στο νησί για την ύπαρξη μιας κυψέλης δημιουργικότητας, ενεργής καθ' όλη της διάρκεια του χρόνου, παραχωρεί μέρος των εγκαταστάσεων για τη δημιουργία μιας κοιτίδας ελεύθερης σκέψης και έκφρασης το Bymeli Hub με απώτερο σκοπό τη διάχυση της τέχνης στο νησί. 
 
Η Μαρία Κουμιανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και είναι επιμελήτρια εκθέσεων, εικαστικός και συντηρήτρια έργων τέχνης. Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών (2004) και συνέχισε τις σπουδές της στο Edinburgh College of Art (ECA) του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Σκοτία λαμβάνοντας μεταπτυχιακό πάνω στη Θεωρία Σύγχρονης Τέχνης, Επιμέλεια και Κριτική (MA Contemporary Art Theory, Curating and Criticism) (2009). Στα πλαίσια της διπλωματικής της επιμελήθηκε έκθεση με τίτλο O.G.P. Ιn Τransit στο The Old Ambulance Depot με θέμα τη προβληματική της ελληνικής ταυτότητας των απόδημων καλλιτεχνών. Επιστρέφοντας στην Αθήνα εργάζεται στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 ως υπεύθυνη επικοινωνίας (2011) ενώ παράλληλα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του νεοϊδρυθέν SNEHTA Residency (2012). To 2013 ιδρύει τη μη κερδοσκοπική εικαστική πλατφόρμα The Grey Cube. Επιμελείται την ομώνυμη έκθεση στα πλαίσια της Art Athina 2013 και έπειτα ως συνέχεια και ολοκλήρωση του project της πλατφόρμας, στα πλαίσια του ChaniArt τον Αύγουστο του 2013 στα Χανιά. Παράλληλα εργάζεται ως Συντηρήτρια Έργων Τέχνης στο ναό του Άγιου Γεωργίου στο Ρεπανίδι Λήμνου (2013). Ως μόνιμος κάτοικος Λήμνου πλέον το 2014 ιδρύει και εργάζεται έκτοτε στο Bymeli με έδρα τη Νεα Κούταλη Λήμνου. 
 

Μοιράσου το άρθρο!