Λήμνος

26/08/2019 - 17:03

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λήμνου

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος. Ο μακαριστός ιεράρχης εξέπνευσε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα χθες ύστερα από πνευμονικό οίδημα.

Ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Παντός Αιγαίου Πελάγους Ιερόθεος (Γαρύφαλλος) γεννήθηκε στην Άνδρο το 1934. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Οξφόρδη. Κληρικός χειροτονήθηκε το 1954 και -υπηρέτησε ως Πρωτοσύγγελος, Κατηχητής, Ιεροκήρυξ και Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στην Κοζάνη, στο Λονδίνο, στην Ορεστιάδα και στην Αθήνα.

Διετέλεσε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1968-1988), Μέλος Συνοδικών Επιτροπών και Επιμελητής του Εκκλησιαστικού Ημερολογίου (1974-1989). Έχει συμμετάσχει σε πλείστα συνέδρια, έχει εκπροσωπήσει και την Εκκλησία της Ελλάδος σε πολλές εκδηλώσεις ομόδοξων και ετερόδοξων Εκκλησιών. Εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου το 1988.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρού Ιεροθέου θα ψαλεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 στις 17.00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

 

----

Τη θλίψη του για την εκδημία του Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιεροθέου και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και τον λαό του νησιού, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης.

«Σήμερα η Λήμνος το ακριτικό νησί του Αιγαίου, έχασε τον ποιμενάρχη του, τον Γέροντα Ιερόθεο, μετά από μια μακρά ασθένεια. Ως Λήμνιος θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη, ο οποίος υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση τον τόπο μας και το λαό μας επί 31 ολόκληρα χρόνια. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στον λαό της Λήμνου» σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Διαματάρης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Εκκλησία της Ελλάδος υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου «θα εκλέξει τον πλέον κατάλληλο διάδοχό του, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο πνευματικά η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου».

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Μοιράσου το άρθρο!