Λήμνος

29/07/2012 - 14:37

Επιστολή Δημάρχου Λήμνου προς Υπουργό Εσωτερικών

Αντώνης Χατζηδιαμαντής

Επιστολή Δημάρχου Λήμνου προς Υπουργό Εσωτερικών - Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Ο.Τ.Α. χωρίς προσωπικό και πόρους

ΠΡΟΣ: 1. κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη Υπουργό Εσωτερικών

2. κ. Χαράλαμπο Αθανασίου Αν. Υπουργό Εσωτερικών Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με έκπληξη λάβαμε το από 13/07/2012 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου το οποίο αφορά στην εφαρμογή της απόφασης για τη μεταφορά μιας ακόμη αρμοδιότητας στους Δήμους, αυτής της διαχείρισης των υδάτων, η οποία ακόμη μια φορά, δεν συνοδεύεται από μεταφορά πόρων και προσωπικού. Έχουμε πάψει πια να απορούμε για την κατάφορη αντίθεση τόσο με το άρθρο 102 παράγραφος 5 του Συντάγματος για τη σχέση μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και πόρων, όσο και με το άρθρο 257 παράγραφος 2α του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) για την αυτοδίκαιη μετάταξη υπαλλήλων των οποίων οι αρμοδιότητες εκλείπουν.

Σας καλούμε όμως να αναρωτηθείτε με ποιους υπαλλήλους θα μπορέσουμε να ασκήσουμε αυτές τις αρμοδιότητες, ειδικά την περίοδο αυτή που οι υπηρεσίες μας αποδεκατίζονται από κύμα συνταξιοδοτήσεων, χωρίς καμία δυνατότητα αναπλήρωσης λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη περίοδο μεταφέρθηκαν στους Δήμους μας αρμοδιότητες χωρίς να διατεθεί το ανάλογο προσωπικό που με διάφορες προφάσεις παρέμεινε σε υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο (π.χ. πρόνοια, άδειες περιπτέρων κλπ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να διαθέσουμε στελεχικό δυναμικό του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα επάρκειας λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πολιτών (π.χ. Πολεοδομία), σε βάρος άλλων κρίσιμων τομέων λειτουργίας των Δήμων μας και ιδίως των τεχνικών υπηρεσιών. Οι Δήμοι έχουν αποδείξει ότι δε φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Η συσσώρευση όμως καθηκόντων και αρμοδιοτήτων σε φορείς που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές, οδηγεί σε πλημμελή εξυπηρέτηση των πολιτών και στη διατήρηση της εικόνας ενός αναποτελεσματικού κράτους. Τέλος, η παραμονή υπαλλήλων σε θέσεις που πλέον στερούνται πρακτικά αρμοδιοτήτων, είναι ενάντια σε κάθε έννοια δημοσιονομικής προσαρμογής του κράτους και «νοικοκυρέματος» της Δημόσιας Διοίκησης.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής

Μοιράσου το άρθρο!