Λήμνος

31/03/2016 - 20:38

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Λήμνου

 

Eρώτηση για τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Λήμνου κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης.


Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με ψήφισμα των σωματείων εργαζομένων της Λήμνου, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι των νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, ζουν καθημερινά την ολοένα και αυξανόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Λήμνου, κατάσταση που μας οδηγεί στον κανόνα του «όποιος έχει λεφτά μπορεί να έχει και την υγειά του». Δηλαδή να καταφεύγει ο καθένας στα ιδιωτικά ιατρεία και εξεταστικά κέντρα του νησιού ή να μεταβαίνει σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, με τεράστιο κόστος και ταλαιπωρία, παρά τα σημαντικά χρηματικά ποσά που δίνουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (όσοι εργάζονται ακόμα).

Παρά το τεράστιο έργο που οφείλεται στο φιλότιμο και στην αυταπάρνηση των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο του νησιού, αυτό δεν αναπληρώνει την κυριολεκτικά αποψίλωσή του από ιατρικό προσωπικό, αλλά και από νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των λειτουργιών του Νοσοκομείου.

Τo Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Λήμνου είναι ο μοναδικός δημόσιος πάροχος πρωτοβάθμιας και ο μοναδικός πάροχος δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί.

Στο ΓΝ-ΚΥ Λήμνου, από το Δεκέμβριο 2014 δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος ιατρός (μόνιμος του ΕΣΥ ή επικουρικός), με αποτέλεσμα από το Σεπτέμβριο του 2014, δηλαδή εδώ και ενάμιση χρόνο, η παθολογική κλινική του νοσοκομείου να λειτουργεί μόνον με εξωτερικούς ιδιώτες ιατρούς με παροχή υπηρεσιών «με μπλοκάκι», καθώς και με τη διάθεση για 9 ώρες την εβδομάδα στρατιωτικού παθολόγου.

Παράλληλα, η μοναδική αναισθησιολόγος του νησιού παραιτήθηκε από το νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος στη Λήμνο και να γίνεται προσπάθεια κάλυψης με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το τριήμερο 18-19-20 Φεβρουαρίου 2016 κανείς παθολόγος, ούτε οι ιδιώτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον απασχόλησης στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή από τη 2η ΥΠΕ εξωτερικός ιδιώτης γενικός ιατρός να καλύψει την παθολογική κλινική, ο οποίος και αρνήθηκε, με αποτέλεσμα επί τριημέρου και ενώ υπήρχαν νοσηλευόμενοι ασθενείς να μην υπάρχει παθολόγος στο νοσοκομείο Λήμνου. Είναι εντυπωσιακό που η 2η ΥΠΕ δεν κάλυψε το κενό αυτό ούτε καν με μετακίνηση.

Οι επανειλημμένες προκηρύξεις επικουρικών ιατρών για διάφορες θέσεις στο νοσοκομείο Λήμνου έχουν καταστεί άγονες και μόνο τελευταία εκδηλώθηκε η πρόθεση κάλυψης θέσης επικουρικού γενικού ιατρού, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για αναισθησιολόγο στη Λήμνο, που δε λύνουν φυσικά το πρόβλημα. Ο μεν γενικός ιατρός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον παθολόγο, ο δε αναισθησιολόγος δε μπορεί να καλύψει μόνος όλες τις ανάγκες εφημέρευσης.

Ακόμη, παραμένουν τα κρίσιμα κενά ιατρών και άλλων ειδικοτήτων, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου:

Από τους τρεις γενικούς χειρουργούς, ο ένας βρίσκεται πλησίον της συνταξιοδότησης, ο δεύτερος λείπει με άδεια μακράς διάρκειας και ο επικουρικός βρίσκεται στη λήξη της θητείας του.

Είχε δύο μόνιμους νεφρολόγους, υπηρετεί ένας. Η δεύτερη νεφρολόγος λείπει με άδεια μακράς διάρκειας και η θέση καλύπτεται προσωρινά με μετακίνηση νεφρολόγου από άλλο νοσοκομείο.

Είχε τέσσερις ειδικευόμενους παθολογίας, δεν έχει κανέναν.

Είχε τρεις ειδικευόμενους χειρουργικής, δεν έχει κανέναν.

Λείπει η Ογκολόγος με άδεια μακράς διάρκειας.

Μένει κενή η θέση του Πνευμονολόγου.

Λείπει ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός.

Παραμένει κενή η θέση του γιατρού του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Καλύπτεται προσωρινά από αγροτικό γιατρό του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί το αγροτικό ιατρείο του χωριού Πορτιανού (το επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα).

Λείπει ο Παθολόγος ή Γενικής Ιατρικής από το ιατρείο του Αγίου Ευστρατίου.

Η μερική κάλυψη των κενών με παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς «με μπλοκάκι», ή με μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία, για κάλυψη επειγουσών κι έκτακτων αναγκών, έχει προ πολλού ξεπεράσει το «έκτακτο», τείνοντας να γίνει μόνιμη.

Τα κενά στον ισχύοντα Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι περισσότερα από το 1/3 των συνολικών θέσεων.(14 κενά σε ιατρικό προσωπικό, 23 κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, 4 κενά σε επιστημονικό προσωπικό, 13 κενά σε παραϊατρικό προσωπικό, 24 κενά σε διοικητικό προσωπικό).

Επιπλέον, σύμφωνα και με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο του νησιού, ο υπάρχων Οργανισμός λειτουργίας δεν επαρκεί για τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού του νησιού, αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ένα νησί με όχι τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, κυρίως το χειμώνα και με πανάκριβες αεροπορικές συγκοινωνίες και γι’ αυτό χρειάζεται αναμόρφωσή του.

Ο υπάρχων Οργανισμός του 2012, προβλέπει προσωπικό για 80 κλίνες ασθενών, πολύ λιγότερο από τον προηγούμενο Οργανισμό του 2007 που προέβλεπε προσωπικό για 96 κλίνες ασθενών.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι άσχετη με την αυξανόμενη υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων που οδηγεί σε επικίνδυνη υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και αναπόφευκτα, στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία την περίοδο 2008 έως 2015 μειώθηκαν πάνω από 44%. Στο Νοσοκομείο της Λήμνου, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 2.917.739 ευρώ το 2009, στα 2.604.600 ευρώ το 2014 και στα 1.805.303 ευρώ(!!!) το 2015.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός ποιες ενέργειες θα κάνει για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού για:

- Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.

- Άμεση λειτουργία με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό της Παθολογικής κλινικής, του Χειρουργείου και της Μονάδας Τεχνητού νεφρού, νευραλγικών τομέων του Νοσοκομείου.

- Άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο του νησιού και στα Αγροτικά Ιατρεία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, με εξασφάλιση 24ωρης λειτουργίας.

- Να δοθούν κίνητρα ώστε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, να έρχονται και να παραμένουν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο.

- Σύγχρονη και δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλες και όλους, ασφαλισμένους και μη, Έλληνες και αλλοδαπούς.

- Άμεσα να αντικατασταθεί ο προβληματικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα του νοσοκομείου και να εφοδιαστεί με τα αναγκαία μηχανήματα που λείπουν.

- Να επανέλθει το Νοσοκομείο Λήμνου στο προηγούμενο καθεστώς. Να καταργηθεί η διοικητική του υπαγωγή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

- Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του Νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιών.

- Είναι νόμιμη η επί μακρό διάστημα λειτουργία παθολογικής κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς την ύπαρξη παθολόγου του ΕΣΥ (μόνιμου ή επικουρικού);

- Είναι σύμφωνη με τις αρχές λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ η λειτουργία παθολογικής κλινικής χωρίς την ύπαρξη παθολόγου ιατρού του ΕΣΥ, ο οποίος θα έχει τυπικά και ουσιαστικά την ευθύνη λειτουργίας της κλινικής;

- Με ποιες διαδικασίες και με ποιο κόστος γίνεται η σύναψη συμβάσεων ιδιωτών ιατρών στο νοσοκομείο Λήμνου;

- Είναι σύννομη η απασχόληση στην παθολογική κλινική εξωτερικού ιδιώτη ιατρού ειδικότητας γενικής ιατρικής και μάλιστα ως μοναδικού ιατρού, χωρίς την ύπαρξη παθολόγου, σύμφωνα με την απόφαση της 2ης ΥΠΕ;

- Σε τι ενέργειες θα προβεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

- Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου για προσλήψεις ιατρών επί θητεία του ΕΣΥ για το ΓΝ-ΚΥ Λήμνου και πότε θα υλοποιηθεί;»

Μοιράσου το άρθρο!