Λήμνος

07/02/2017 - 12:40

Ερώτηση του Χ. Αθανασίου για τη λειτουργία των σηπτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο – ΚΥ Λήμνου

yle="text-align: justify;">Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα την ανάγκη λειτουργίας των σηπτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο – ΚΥ Λήμνου.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Λήμνου προβλέπεται να λειτουργούν: α) ένας χώρος Ασήπτων Χειρουργείων που περιλαμβάνει στο εσωτερικό του 3 άσηπτες αίθουσες, στον 1ο όροφο, β) ένας χώρος Ενδοσκοπήσεων που περιλαμβάνει 1 αίθουσα σηπτικού χειρουργείου στο ισόγειο και γ) ένας χώρος Σηπτικού Χειρουργείου για τις ανάγκες του Μαιευτικού-Γυναικολογικού τμήματος στο 2ο όροφο, εντούτοις τα σηπτικά χειρουργεία δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα όλα τα χειρουργεία να γίνονται στο χώρο των ασήπτων, επιφορτίζοντας άσκοπα τις άσηπτες αίθουσες με πρόσθετο μικροβιακό φορτίο.
 
Τον Ιούλιο του 2016 ο Διοικητής ενημερώθηκε προφορικά για τις ανάγκες του Χειρουργικού Τομέα από την πλειοψηφία των Δ/ντων και Συντ. Δ/ντων όλων των χειρουργικών τμημάτων οι οποίοι, ομόφωνα, του έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη λειτουργία Σηπτικού χειρουργείου. 
Ακολούθως, ενημερώθηκε ο Τομεάρχης του Χειρουργικού Τομέα, ο οποίος ενημέρωσε τον Διοικητή ότι το Νοσοκομείο διαθέτει 2 σηπτικά χειρουργεία και του πρότεινε δε την άμεση λειτουργία του ενός. Μάλιστα, του επέδειξε ο ίδιος το χώρο και συμφώνησε ότι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση του Τομέα. 
Εντούτοις, ο Διοικητής ζήτησε και  τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει ή τουλάχιστον δεν έχει κοινοποιηθεί κάποια απάντηση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι χρονοτριβεί για τους δικούς του λόγους, αν και, όπως, ισχυρίζεται, έχει αποταθεί και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, διά της Επιτροπής Λοιμώξεων.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο Τομεάρχης του Χειρουργικού Τομέα  αιτείται τη λήψη απόφασης από τη Διοίκηση, λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Αντ’ αυτού, όμως, προκηρύχθηκε η διαδικασία αλλαγής τομεαρχών λόγω του ότι βρίσκονται σε παράταση θητείας (αρχές Δεκεμβρίου 2016). 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2016 προέκυψε μόλυνση χειρουργημένου για καταρράκτη και μάλιστα από μικρόβιο που ευθύνεται συνήθως για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (serratiamarcencens). Μετά από την πρώτη αντιμετώπιση στη Λήμνο, παραπέμφθηκε στην Αθήνα για περαιτέρω αντιμετώπιση. Εκεί επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι η μόλυνση ήταν ενδονοσοκομειακή και ενημερώθηκε ο συνοδός.
Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, έκλεισε η Οφθαλμολογική αίθουσα χειρουργείου και οι 5 θάλαμοι ασθενών του Οφθαλμολογικού τμήματος. Ελήφθησαν δείγματα από τους ανωτέρω χώρους, καθώς και ελάχιστα δείγματα από την γειτονική αίθουσα χειρουργείου που χρησιμοποιείται κυρίως από τη Γενική Χειρουργική και διεκπεραιώνει τόσο άσηπτα όσο και σηπτικά χειρουργεία. Εν τέλει,  πουθενά δεν ανευρέθη το ίδιο μικρόβιο με αυτό που μολύνθηκε ο ασθενής.
Ακολούθως, στις 22-12-2016 η Υπεύθυνη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Λήμνου ενημέρωσε με έγγραφό της το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα ανωτέρω, όπως άλλωστε είχε υποχρέωση. Αξιοπερίεργο δε, δύναται να θεωρηθεί το γεγονός ότι στο τέλος του εγγράφου της υποβάλλει δύο φορές ερώτημα για αναδιάταξη των 3 άσηπτων αιθουσών χειρουργείου.
Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, με το από 16-12-2016 έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη Διοίκηση στις 3-1-2017, ανέφερε τα εξής: «…Σε δημόσια νοσοκομεία που είχε προβλεφθεί η κατασκευή σηπτικών χειρουργείων θα πρέπει να επιδιώκεται η λειτουργία τους».
Καθίσταται σαφές, επομένως, ότι το Νοσοκομείο διαθέτει 2  χώρους για σηπτικά χειρουργεία, τα οποία όμως δεν λειτουργούν, ενώ όλα τα χειρουργεία γίνονται στο χώρο των ασήπτων χειρουργείων, επιφορτίζοντας άσκοπα τις άσηπτες αίθουσες με πρόσθετο μικροβιακό φορτίο.
Κατόπιν των ανωτέρω
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας
Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, άμεσα, προκειμένου να λειτουργήσουν πλήρως τα 2 σηπτικά χειρουργεία του Νοσοκομείου Λήμνου, προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του και να περιοριστούν, όσο το δυνατόν, οι περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!