Λήμνος

04/07/2012 - 08:57

Η Λήμνος στη διημερίδα του Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου για τη "Πράσινη Ναυτιλία" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

yle="text-align:justify;">Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος διοργάνωσε την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, διημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας - Ακτοπλοϊκές συνδέσεις νησιών».

Ομάδα από την Ελλάδα, αποτελούμενη από εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων, εργαζομένους στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, διαχειριστές λιμανιών, φορείς της αυτοδιοίκησης από τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς και ακαδημαϊκούς, συμμετείχε στην ημερίδα. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, κ. Αδαμίδης Κωνσταντίνος εκπροσώπησε το νησί  της Λημνου.

Στόχος της διημερίδας, ήταν η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πλάνου ανασυγκρότησης και πράσινης αναζωογόνησης των σχετικών κλάδων, αλλά και η διεξοδική συζήτηση τόσο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου όσο και των πιθανών μηχανισμών χρηματοδότησης για τις αναγκαίες μεταστροφές και εφαρμογές.

Ο κ. Αδαμίδης μετά την επιστροφή του από την διημερίδα δήλωσε σχετικά «Ήταν μια ενδιαφέρουσα διημερίδα με παρόντες την επίτροπο κ. Δαμανάκη και τον εισηγητή του θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Κουμουτσάκο, όπου τονίστηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάπτυξη της πράσινης ναυτιλίας που πρακτικά σημαίνει χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία (όπως υγροποιημένο αέριο και υδρογόνο) και την διακίνηση εμπορευματικών φορτίων με πλοία και τρένα αλλά και τον σταδιακό περιορισμό των οδικών μεταφορών. Τέθηκε το πρόβλημα της Λήμνου και η αναγκαιότητα να επιδοτείται η αγορά πλοίων σε γραμμές όπου δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι επιδοτείται η αγορά τρένων και κατασκευή οδικών δικτύων. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα για ευρωπαϊκή πολιτική που αφορά στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, συνεκτιμώντας συναφείς πολιτικές που ακολουθούν Ιαπωνία – Κίνα – Κορέα. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να ενώνουμε την φωνή μας με όσους είχαν συναφή προβλήματα με εμάς γιατί μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των 14 εκατομμυρίων νησιωτών, μέσα από τη θέσπιση και εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών.»

 

Μοιράσου το άρθρο!