Skip to main content
|

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τις 12ες Ημέρες Ρωσοελληνικής Φιλίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Στον Μούδρο συνεχίστηκαν σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις των 12ων Ημερών Ρωσο-Ελληνικής Φιλίας.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στα ρωσικά, στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  από τον Ηγούμενο Πέτρο της Ι.Μ. Αγίου Υπατίου της πόλης Κοστρομά,  παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης  Μιχαήλ, του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, του Διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών Στρατηγού Λεονίδ Ρεσέτνικοβ, του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Αδαμίδη, του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, των Αντιδημάρχων κ. Σαράντη Πανταζή και κ. Στέφανου Σαρρή, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μούδρου, κ. Ιωάννη Κατωμερίτη, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ρώσων ναυτών, που βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ρωσικό τμήμα του Συμμαχικού Νεκροταφείου του Μούδρου από τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, ο  οποίος είναι απόγονος ενός από τους Κοζάκους που έζησαν στη Λήμνο.

Στην ομιλία του ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι που ήρθαν στη Λήμνο το 1920. Και πρόσθεσε: «Έχω περάσει από πολλά πεδία μάχης, όπου χύθηκε ρωσικό αίμα. Αυτή τη γη την ονομάζουμε ρωσική. Για τη Λήμνο μπορούμε να πούμε ότι είναι δική μας γη πλέον, όχι μόνο επειδή χύθηκε ρωσικό αίμα εδώ, αλλά και πολλά δάκρυα.  Οπότε, όταν ερχόμαστε εδώ νιώθουμε συγγενείς με τους έλληνες κατοίκους της Λήμνου, οι οποίοι προσεύχονται για τους προγόνους μας και διατηρούν τα μνημεία τους».

Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ρωσικό τμήμα του Συμμαχικού Νεκροταφείου ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών.

Το απόγευμα της Κυριακής δόθηκε συναυλία ρώσων καλλιτεχνών στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρούλα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης  Μιχαήλ, του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, του Διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών Στρατηγού Λεονίδ Ρεσέτνικοβ, του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, του Προέδρου του Οργανισμού Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου κ. Νίκου Μαρινάκη και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ν. Κούταλης κ. Γιάννη Μοσχοβάκη.

Ο κ. Ποπόβ άνοιξε την εκδήλωση με σύντομη ομιλία, όπου αναφέρθηκε στη σημασία των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας,  καθώς επίσης και στο 2016, ως  επίσημο έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και παράλληλα επίσημο έτος της Ελλάδας στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μουσικές από τη Ρωσία. Η μπαλαλάικα, το ταμπούρλο της Οσετίας, οι κωδονοκρούστες, η ρωσική θρησκευτική χορωδία, οι τραγουδιστές και οι χορευτές έφεραν και φέτος τους ήχους και τους χορούς της Ρωσίας στη Λήμνο, αυτή τη φορά με ένα ιδιαίτερο «άρωμα» βορείου Καυκάσου.

Ειδικότερα, στη μουσικοχορευτική παράσταση συμμετείχαν η Χορωδία της Ιεράς Μονής Αγίου Υπατίου του Κοστρομά, το Συγκρότημα του Βορείου Καυκάσου Ναρτόν, το ντουό «Ασημένια Χορδή», που και φέτος ξεσήκωσε το κοινό με την εκτέλεση του «Ζορμπά» με μπαλαλάικα,  οι Σεργκέι και Ιρίνα Ζάιτσεφ, οι οποίοι τραγούδισαν ρωσικά ρομαντικά τραγούδια και οι κωδονοκρούστες του Συλλόγου Κοζάκων της Νεολαίας Καντέτ.

Παρουσιάστηκαν χοροί από την Οσετία και την Ατζαρία, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την εκκλησιαστική χορωδία, ρίχνοντας ταυτόχρονα και την αυλαία των εκδηλώσεων των 12ων Ημερών Ρωσο-Ελληνικής Φιλίας.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία