Λήμνος

26/07/2012 - 11:06

Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων: το έργο Αιγαία Ζεύξη σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σύννομο !!!

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη  εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρείας Ρόκας γιατί:
  ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ Παρά τη συμβουλή του πανεπιστημίου Αιγαίου να μην εστιάσουμε σε νομικίστικα θέματα, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ακόλουθα: 1)     Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ, γιατί υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις. Η Επενδυτική πρόταση της εταιρείας για το  Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα έρχεται σε αντίθεση με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο μεταξύ των άλλων στο Άρθρο 8 προβλέπει τα ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων για το νησιωτικό χώρο, και αναφέρει: « Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4% ανά ΟΤΑ (άλλως 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες /1000 στρέμ.) »

Η επενδυτική πρόταση της εταιρείας επιβαρύνει υπερβολικά τις περιοχές των χωριών 1η) Σαρδές- Δάφνη -Κατάλακκος  2η) Αγ Σοφιά - Φισίνη -Σκανδάλη και 3η) περιοχή Φακός Κοντιά, όπου προτείνεται να εγκατασταθεί το σύνολο των ανεμογεννητριών υπερβαίνοντας κατά πολύ το 4%.

2)     Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ, γιατί προβλέπει  εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά ή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους.

Προτείνεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες κοντά ή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των άλλων και στην περιοχή από την Πολιόχνη και τους Μεσαιωνικούς Πύργους της Φισίνης μέχρι τον αρχαιότερο ιστορικό οικισμό (14000 ετών!!!!) στην παραλία Λουρί, μια περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη επαρκώς ανασκαφικά, όπως και όλη ή περιοχή των χωριών της παλιάς «Σκάλας».

Όμως το ειδικό πλαίσιο  χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ  (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ   Πίνακας Γ) αναφέρει ότι :

Η προβλεπόμενη απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους αυτής της αξίας είναι 3000  μέτρα.

Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας  η απόσταση των ανεμογεννητριών από την Πολιόχνη είναι 2000 μέτρα, ενώ προβλέπεται εγκατάσταση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των πύργων της Φισίνης. Για τους Πύργους της Φισίνης παραθέτουμε το ΦΕΚ  498/Α / 7-12-1937   σύμφωνα με το οποίο

"Κηρύσσονται διατηρητέα τα κάτωθι μνημεία της Λήμνου: ……………………

Οι δύο Πύργοι της Φισίνης μετά του πέριξ αυτών ορθογωνίου περιβόλου."

3)   Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ γιατί προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά ή μέσα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Συγκεκριμένα, προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Αμμοθίνες, βόρεια του νησιού, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικού τοπίου καθώς και στις  παραλίες Γομάτι και Μακρύς ή Βορνός Γιαλός.

Όμως το ειδικό πλαίσιο  χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ   (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ   Πίνακας Β) αναφέρει ότι:

«Η προβλεπόμενη απόσταση από Αξιόλογες ακτές και παραλίες (π.χ. αμμώδεις)  είναι 1000 μέτρα».

4)   Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ, γιατί προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα σε παραδοσιακούς οικισμούς και χωριά.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 238 της 19ης Μαρτίου 2002 χαρακτηρίζονται παραδοσιακοί μεταξύ των άλλων οι παρακάτω οικισμοί της Λήμνου που είναι μέσα στον προβλεπόμενο προς εγκατάσταση χώρο:

Κατάλακκο, Σαρδές, η Κρηνίδα Ατσικής, Κάσπακας, Κορνός, Κοντιάς, Καμίνια Σκανδάλη.

Όμως το ειδικό πλαίσιο  χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ  Πίνακας  Δ) αναφέρει ότι:

«Η προβλεπόμενη απόσταση από παραδοσιακούς οικισμούς  είναι 1500 μέτρα»

5)   Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ γιατί προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στο χωριό της Αγ. Σοφιάς σε απόσταση περίπου 250m

Όμως σύμφωνα με το ειδικό πλαίσιο  χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ  (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ  Πίνακας Δ) :

«Η προβλεπόμενη απόσταση από πόλεις και οικισμούς που χαρακτηρίζονται ως αξιόλογοι είναι 1000 μέτρα».

Τέλος

Θεωρούμε παραπλανητική την ωραιοποιημένη φωτορεαλιστική απεικόνιση της εταιρείας που συνοδεύει την περιβαλλοντική μελέτη, δεδομένου ότι δημιουργεί σκόπιμα ή μη, παραπλανητικές εντυπώσεις καθώς πολλές φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από διαφορετικό σημείο από αυτό που αναγράφεται στη μελέτη. (π.χ.  η φωτο 17  με τις ανεμογεννήτριες δίπλα στους αναστηλωμένους ανεμόμυλους, δεν είναι όπως θα φαίνεται το έργο από τον οικισμό της Αγ Σοφίας, αλλά αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το χωριό έτσι ώστε οι ανεμογεννήτριες να φαίνονται μικρότερες και η τοπιακή επιβάρυνση ελάχιστη.) ή αναφέρονται λάθος τοπωνύμια. Επίσης απεικονίζεται εμφανώς μικρότερο το ύψος-μέγεθος της κάθε ανεμογεννήτριας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι φωτογραφίες 8, 9, 10, 17, 20, 95, 1055 .

 

Για όλα αυτά, θα πρέπει να ζητήσουμε εξηγήσεις και διευκρινήσεις και από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) .

Μοιράσου το άρθρο!