Λήμνος

29/08/2013 - 22:22

Παρέμβαση Π.Βογιατζή σε ολομέλεια για τις απαλλοτριώσεις στον Αγίου Ευστρατίου

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της  συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», πραγματοποίησε ο  Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα τις απαλλοτριώσεις του Αγίου Ευστρατίου.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, ο Βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της άρσης της υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης έκτασης 4.630τ.μ. στην οποία προέβη η Δικτατορία των Συνταγματαρχών μετά το σεισμό του 1968 στον Άγιο Ευστράτιο.
Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής, πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους του ακριτικού αυτού νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στον παραγωγικό κάμπο του Αγ. Ευστρατίου, και οι οποίοι επιθυμούν επιτέλους να επιστρέψουν στον παλαιό οικισμό και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, όπως ακριβώς αυτά ήταν πριν από το σεισμό και την ισοπέδωσή τους από τη Δικτατορία. Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο Βουλευτής πρόκειται για μία απαλλοτρίωση, η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο ελληνικό δημόσιο, αντίθετα, μπορεί, εάν αρθεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του νησιού, όπου η Κυβέρνηση πραγματοποιεί ήδη δύο μεγάλα έργα, το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου και το «Άη-Στράτης – Πράσινο Νησί», ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με αφορμή το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ζήτησε τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, στην περιουσία του οποίου ανήκει η εν λόγω έκταση, και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Άη Στράτη εδώ και 45 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βουλευτής, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία 10 χρόνια, και για το οποίο έχει ήδη υποβάλει σχετική Ερώτηση, έχει ήδη λάβει θετική ανταπόκριση και από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία.
Ο Βουλευτής συναντήθηκε επίσης, χθες το απόγευμα στην Αθήνα, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού στη Λέσβο, αύριο, Παρασκευή, 30 Αυγούστου.
 

Μοιράσου το άρθρο!