Λήμνος

02/05/2012 - 05:29

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λήμνου: Ανοιχτή επιστολή προς τα κόμματα και τους υποψηφίους του Ν. Λέσβου

yle="text-align:justify;">Πολιτιστικοί Σύλλογοι  Λήμνου

Αγίας Σοφίας

Σκανδάλης                                                                                                 

Φισίνης

Γερανίου 39

10431 Αθήνα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς

Όλα τα κόμματα και

όλους τους  υποψήφιους

των Εθνικών εκλογών 2012 Νομού Λέσβου

και τα ΜΜΕ της Λήμνου Λέσβου.

Θέμα:  Εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.

Αγαπητοί φίλοι

Ενόψει των εθνικών εκλογών απευθυνόμαστε σε σας για να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα που απασχολεί τα χωριά μας και να σας ζητήσουμε να πάρετε θέση πάνω σ΄ αυτό.

Τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.

Ψάχνοντας μόνοι μας και χωρίς καμιά ενημέρωση  ανακαλύψαμε ένα εφιαλτικό σενάριο για την περιοχή μας. Το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί από ιδιωτική εταιρεία ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών γιγαντιαίου μεγέθους.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε το τεράστιο μέγεθος της προτεινόμενης επένδυσης.  Στην  περιοχή μας (όπως και σε ολόκληρη τη Λήμνο) σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 2000-2002 κανένα κτίσμα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε ύψος τα 7.5 μέτρα για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της Λήμνου. Το «αναπτυξιακό» σχέδιο της εταιρείας  προβλέπει την εγκατάσταση μερικών δεκάδων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών τύπου GAMESSA, που το ύψος τους ξεπερνάει τα 100 μέτρα, χωρίς να υπολογίσουμε αθροιστικά το άνοιγμα των πτερυγίων του έλικα. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο όγκος τους θα είναι κυρίαρχος και θα δεσπόζει οπτικά στο τοπίο της περιοχής μας που το μεγαλύτερο ύψος φτάνει τα 80 μέτρα.

Θα πρέπει ακόμα να λάβουμε υπόψη μας και την καταστροφή του ανάγλυφου μιας περιοχής κατά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως πολύ εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε, αν επισκεφτούμε την περιοχή Άγιος Σώζων, όπου πρόσφατα τοποθετήθηκαν δύο μικρού μεγέθους ανεμογεννήτριες.

Το πιο σημαντικό απ΄ όλα εκείνο όμως που μας ενοχλεί και μας εκνευρίζει είναι ότι κάποιοι αποφασίζουν τι θα γίνει στη περιοχή μας για μας, χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να λάβουν υπόψη τους την γνώμη μας. Όχι απλώς δεν μας ρώτησαν αλλά ούτε καν μας ενημέρωσαν.  Αποφάσισαν ότι μεγάλες εκτάσεις από τα κτήματά μας που βρίσκονται στα χωριά Αγία Σοφία, Φισίνη και Σκανδάλη είναι δημόσιες χορτολιβαδικές  εκτάσεις,  στις οποίες θα τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. ( Σιγά τώρα τους χωριάτες θα ρωτήσουμε!!!! ).

Αγαπητοί φίλοι, έχουμε να κάνουμε με ενέργειες που έγιναν στα κρυφά, χωρίς να ενημερωθούμε εμείς οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής, με σκοπό τον αιφνιδιασμό μας και την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων . Όμως, όπως και σεις γνωρίζετε, δραστηριότητες που γίνονται στα κρυφά, στα μουλωχτά, είναι ύποπτες και κρύβουν συνήθως κακές προθέσεις εκ μέρους των δραστών.

Μας ενοχλεί και μας εξοργίζει η προσπάθεια «καταπάτησης» της περιοχής -πράγμα που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν με κάποια άλλη εταιρεία που είχε ιχθυοτροφεία στην περιοχή μας, στο Σκίδι, η οποία προσπάθησε να καταπατήσει τις περιουσίες μας και ανάγκασε πολλούς από εμάς να εμπλακούμε σε δικαστικές περιπέτειες, για να πάρουμε τα κτήματά μας πίσω.

 Παράλληλα μας τρομάζει και το μέγεθος της επένδυσης, η οποία κάθε άλλο παρά ήπια είναι. Εδώ έχουμε τεράστια παραμόρφωση του τοπίου σε ξηρά και θάλασσα, και ενώ δώσαμε την συγκατάθεσή μας να τοποθετηθούν από τη ΔΕΗ κάποιες ανεμογεννήτριες, τώρα είμαστε ξαφνικά αντιμέτωποι, με πολύ μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, εντός και εκτός Λήμνου, που έβαλαν στο μάτι τη περιοχή μας,  και παρά τις ερωτήσεις μας, για χρόνια όλοι  καμώνονταν πως δεν γνώριζαν τίποτα, όπου ρωτάγαμε στο νησί κανείς δεν ήξερε τίποτα!!!

Τώρα όμως τα ψέματα τελείωσαν. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Είναι προφανές ότι το σχέδιο προωθείτε, με fast track αθόρυβες και υπόγειες διαδικασίες  και από ντόπιους παράγοντες που είναι πρόθυμοι χωρίς αιδώ να θυσιάσουν τον τόπο μας και να μας αναγκάσουν ή να τους παραχωρήσουμε τη γη  μας ή να προχωρήσουν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Εμείς στους επενδυτές απαντάμε με τη φράση γνωστής τηλεοπτικής διαφήμισης.

Να φύγετε, να φύγετε, να πάτε αλλού.

Αν πάλι θέλετε ελάτε. Ελάτε εσείς είστε δυνατοί πλούσιοι και έχετε και τους νόμους στα μέτρα σας . Ελάτε,  σας περιμένουμε, εμείς είμαστε λίγοι, αδύναμοι μπροστά σε σας αλλά αποφασισμένοι, ελάτε  και θα γίνει της Κερατέας !!!!.

Εμείς θέλουμε την βοήθειά σας για να διώξουμε τους «καταπατητές» από τα μέρη μας.  Ζητάμε στη φάση αυτή να σταθείτε στο πλευρό μας να λάβετε θέση απέναντι στα πρόβλημα μας.

Θέλουμε να μας απαντήσετε γραπτώς θέλουμε να έχουμε την άποψη σας πριν τις εθνικές εκλογές.

Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε την απάντησή σας

Καλό κουράγιο στον αγώνα σας και καλή επιτυχία.

ΥΓ1

Επειδή το σύντομο μιας τέτοιας επιστολής είναι φυσικό να δημιουργεί ασάφειες και παρερμηνείες  για όσους από εσάς δεν γνωρίζουν καλά το θέμα, μπορείτε, όποτε θέλετε, να επικοινωνήσετε μαζί μας, είμαστε στη διάθεσή σας.

ΥΓ2

Οι λέξεις καταπάτηση και καταπατητές είναι εντός εισαγωγικών γιατί έχει να κάνει με αυτό που εμείς νοιώθουμε και όχι με παρανομία αφού μάλλον όλα είναι νομότυπα. Αλλά το νόμιμο όπως γνωρίζετε δεν είναι πάντα και ηθικό.

Οι πρόεδροι των συλλόγων

    ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ                             ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ                              ΦΙΣΙΝΗΣ

   Ψαρρής Αθανάσιος                   Δρίτσας Δημήτριος                 Καραγιάννης Αντώνιος

Μοιράσου το άρθρο!