Λήμνος

29/05/2012 - 08:42

"Προπαρασκευαστική ελληνοτουρκική συνάντηση τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο"

Στις 24 Μαΐου 2012, ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, μετέβη στη Τουρκία, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Τσάνκαγια Άγκυρας, κ. Μπουλέτ Τανίκ, όπου συμμετείχε στην «προπαρασκευαστική συνάντηση για τοπικοαυτοδιοικητική πρωτοβουλία με στόχο την μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο» που συνήλθε στην πόλη Σεφεριχισάρ, νότια της Σμύρνης.

Στην συνάντηση πήραν μέρος οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων και πρώην δήμαρχοι από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, την Αλεξανδρούπολη, την Μαρώνεια - Σάπες, τα Άβδηρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου και αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης στο Αιγαίο»

Από την Τουρκική πλευρά, συμμετείχαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων και πρώην δήμαρχοι από: Τσάνκαγια (Άγκυρα), Σεφεριχισάρ, Αϊβαλί, Δικελί, Δίδυμα, Φώκια, Πέργαμο, Μπόρνοβα, Αλίαγα, Καράμπουρούν, Κονάκ, Σμύρνη, καθώς και η Ένωση Σοσιαλδημοκρατικών Δήμων Αιγαίου, αλλά και βουλευτές της περιφέρειας της Σμύρνης.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, κυριάρχησαν τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική κρίση και στις δυνατότητες παρέμβασης και συνεργασίας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εμπέδωση της ειρήνης και της συνεργασίας στο Αιγαίο, στην διευκόλυνση του εμπορίου, σε θέματα σχετικά με την ταχύτερη έκδοση visa, στην συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, στην από κοινού προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στις δυνατότητες εφαρμογής κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Λήμνου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία  συναντήθηκε επίσης, στο πλαίσιο επίσκεψης της Ελληνικής αντιπροσωπίας στα γραφεία του Επιμελητηρίου της Σμύρνης, με τον Πρόεδρό του κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς. Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου,  εστιάσθηκε ιδίως στις νέες δυνατότητες ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος και  προς τη Λήμνο, στην προοπτική δρομολόγησης πλοίου στη γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη και στην δυνατότητα προσέγγισης στην Λήμνο, καθώς και σε ενημέρωση για δυνατότητες επιχειρηματικών συνεργασιών των δύο πλευρών.

Ο Δήμαρχος Λήμνου δήλωσε σχετικά: « Το μεγάλο ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς  για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών, αλλά και το τουριστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το νησί μας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη Λήμνο, όπως ήδη συμβαίνει στα νοτιότερα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Η δημοτική αρχή ενισχύει αυτήν τη συνεργασία που μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό ρεύμα Τούρκων επισκεπτών προς τη Λήμνο. Ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε η ουσιαστική συνεργασία των ΟΤΑ στις δύο χώρες και η δυνατότητα «ανοίγματος» σε μία νέα, για το νησί μας, τουριστική αγορά  μπορεί να αποτελέσει «ανάσα» για την οικονομία του νησιού μας και να λειτουργήσει ενισχυτικά στην γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια .»                                               

Μοιράσου το άρθρο!