Skip to main content
|

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου - Δήλωση του Ηλ. Γιαννίρη για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του Αγ Ευστρατίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 24ης Απριλίου 2012 ο Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως τα εξής:

 

  • Για το ζήτημα της λειτουργίας 2 τυροκομείων στη Λέσβο χωρίς άδεια επισημάναμε το ζήτημα με την διαχείριση των αποβλήτων των τυροκομείων σε όλο το νησί, ιδιαίτερα στις πολύ μεγάλες μονάδες που σε περιόδους αιχμής, επεξεργάζονται γάλα πολύ περισσότερο από τη δυναμικότητα τους και αδυνατούν να επεξεργαστούν τα απόβλητα. Ανεπεξέργαστα απόβλητα παράγουν και τα ελαιοτριβεία στη Λέσβο και δυστυχώς εξακολουθούμε να συνεχίζουμε τις πρακτικές του παρελθόντος αδειοδοτώντας τις μονάδες ελπίζοντας ότι το επόμενο έτος θα έχουν συμμορφωθεί. Ωστόσο, στα 2 συζητούμενα τυροκομεία ο ΕΦΕΤ δεν αναφέρεται σε παραγόμενα ακατάλληλα τρόφιμα αλλά στο θέμα της απουσίας άδειας, θέμα που είναι σε πορεία επίλυσης με την κατασκευή σύγχρονης μονάδας, γι αυτό συνηγορήσαμε για την παράταση της λειτουργίας τους μέχρι τέλους Μαϊου.
  • Για το ζήτημα της χρηματοδότησης των γυναικείων συνεταιρισμών για την έκθεση προϊόντων της παραγωγής τους, προτείναμε η Περιφέρεια να συμβάλει στην έκδοση και ενός οδηγού-τιμοκαταλόγου γυναικείων συνεταιρισμών ώστε να διευκολυνθεί το μάρκετινγκ τους προς όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη διάρκεια της συγκεκριμένη έκθεσης.
  • Για το ζήτημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη Λήμνο από τον υπερπληθυσμό των άγριων κουνελιών επισημάναμε ότι πρέπει να κηρυχθεί η Λήμνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ενταχθεί σε οικονομικά μέτρα αποζημίωσης παράλληλα με αυτά του ΕΛΓΑ. Είναι απαραίτητη η μελέτη για την προέλευση του προβλήματος που διαιωνίζεται από το 1996 για να εντοπιστούν τα αίτια της διαταραχής στο οικοσύστημα που προκαλεί την ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή αύξηση του αγριοκούνελου. Προτείναμε έκτακτα, να υπάρχουν συνδυαστικά μέτρα όπως η επικήρυξη, η εξεύρεση τρόπων μαζικής παγίδευσης και εκμετάλλευσης τους από νέους, κυρίως, αγρότες, για εμπορική αξιοποίηση τους, και ενδεχομένως η ανοιχτή πρόσκληση στους κυνηγετικούς συλλόγους της Ελλάδας να κυνηγούν ελεύθερα όσα κουνέλια θέλουν.
  • Για το ζήτημα της τροποποίησης του προϋπολογισμού της περιφέρειας ενημερωθήκαμε ότι έχει ξεκινήσει το έργο της κατάταξης όλων των εγγραφών του προϋπολογισμού ανά νησί. Εκκρεμούν οι εισροές από τη Χίο και τη Σάμο και σύντομα θα είναι αναρτημένοι οι πίνακες στην ιστοσελίδα της περιφέρειας. Επομένως, έτσι ικανοποιείται ένα αίτημά που είχαμε θέσει από την αρχή της θητείας μας, προκειμένου να είναι γνωστά τα μεγέθη ανά περιφερειακή ενότητα ώστε να ξέρουμε τι τροποποιήσεις ψηφίζουμε και τι αλλαγές ή ανακατανομές γίνονται συνολικά στον προϋπολογισμό.  Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ψηφίσαμε για πρώτη φορά καλή τη πίστη τη συζητούμενη τροποποίηση ενώ στο παρελθόν ψηφίζαμε λευκό γιατί δεν είχαμε πλήρη εικόνα επί του προϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του.
  • Υπερψηφίσαμε τις καταστάσεις προϋπολογιζόμενων έργων για την ΠΕ Σάμου και Ικαρίας. Στην τοποθέτησή μας επισημάναμε ότι συχνά έρχονται λιμενικά έργα χωρίς να έχουν προηγηθεί πολεοδομικές μελέτες ένταξής των έργων αυτών στο τοπίο και στους παραδοσιακούς οικισμούς στους οποίους γίνονται, όπως στην περίπτωση του λιμένα των Φούρνων. Συχνά μειώνεται η αξία των οικισμών αυτών από την εκτέλεση τέτοιων λιμενικών έργων και έτσι καταστρέφεται ο τουριστικός πόρος για τον οποίο γίνονται τα έργα. Επίσης, σε ερώτησή μας για τα έργα αντιμετώπισης της θεομηνίας του 2010 και τον κίνδυνο να διπλοπληρωθούν έργα αναφέρθηκε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου ότι αυτά που συζητάμε με την τροποποίηση προέρχονται από ΚΑΠ και ότι η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ έχει αναλάβει μόνο τρία έργα τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις καταστάσεις. Όλα όμως ανήκουν στο συνολικό προϋπολογισμό των 13 εκατ ευρώ που έχει εκτιμηθεί η ζημιά της θεομηνίας.
  • Υποστηρίξαμε την ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γιατί είναι ένα πρακτικό μέτρο που συγκρατεί την κοινωνική διάλυση. Η κρίση για μας είναι οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική και αυτή η πρόταση έρχεται να γεφυρώσει το οικονομικό με το κοινωνικό. Ένας πολίτης που καταφεύγει εκεί είναι αναγκασμένος για οικονομικούς λόγους και δεν ενδιαφέρει τι διεργασίες γίνονται στη συνείδησή του, αλλά ενδιαφέρει το ότι πεινάει. Έτσι λειτουργούσε και η  Εθνική Αλληλεγγύη το 1940-44 και οι ίδιοι οι πολίτες έτσι κι αλλιώς κάνουν εθελοντικά τέτοιες ενέργειες. Για εμάς είναι σημαντικό ότι το Περιφ Συμβούλιο ως θεσμός τίθεται αλληλέγγυο και έμπρακτα υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο Η. Γιαννίρης στις 25 και 26 Απριλίου επισκέφτηκε τη Λήμνο, και είχε συναντήσεις για τα προβλήματα του νησιού και ειδικότερα το θέμα των ανεμογεννητριών, με τη Δημοτική αρχή, φορείς και πολίτες. Θα ακολουθήσει ειδικό δελτίο τύπου για την επίσκεψη αυτή. Ο Ηλίας Γιαννίρης, σχολιάζοντας το ζήτημα του αποκλεισμού του Αγ Ευστρατίου, δήλωσε:

«Ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του Αι Στράτη δεν είναι τυχαίος και δυστυχώς ήταν αναμενόμενος καθώς οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε Σάμο, Ικάρια Λήμνο και Άι Στράτη είναι αποτέλεσμα της ίδιας ανάλγητης πολιτικής που δεν υπολογίζει τις ανάγκες των νησιών μας. Φοβάμαι ότι σύντομα παρόμοια  προβλήματα  θα έρθουν και στη Χίο και τη Λέσβο»

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία