Λήμνος

05/03/2013 - 21:36

Σύσκεψη στον ΕΛΓΑ για το θέμα των αγριοκούνελων

Τ

ην Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Σάββας Βαρελτζής και ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μπουλώτης μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ) κ. Βασίλης Έξαρχος  με θέμα: «Αντιμετώπιση των ζημιών από τα αγριοκούνελα στις αγροτικές καλλιέργειες της Λήμνου».
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού, εκπρόσωποι του Γεωπονικού πανεπιστήμιου Αθηνών, (οι οποίοι παρουσίασαν την πρόταση του πιλοτικού προγράμματος παγίδευσης αγριοκούνελου), εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ο Γενικός Διευθυντής Δασών, επεσήμαναν την ανάγκη συνεργασίας του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος με την Περιφέρεια αλλά και τον Δήμο προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μεγάλο αυτό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία της Λήμνου.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Λήμνου στις τοποθετήσεις τους, μετέφεραν τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών του νησιού μας, καθώς οι ζημιές που προκαλούν τα αγριοκούνελα λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού τους,  είναι ανυπολόγιστες.
Ο Δήμαρχος Λήμνου τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο οποίος και να ολοκληρωθεί σύντομα, έτσι ώστε να προχωρήσει  άμεσα η καταπολέμηση του προβλήματος.
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ζήτησε την συνέχιση και επέκταση του μέτρου της επιδότησης του κυνηγιού του αγριοκούνελου, ενώ ο Αντιδήμαρχος Λήμνου αφού παρουσίασε το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζήτησε να μην περιοριστούν οι δράσεις σε ένα μόνο μέτρο αλλά να υπάρξει συνδυασμός μέτρων και χάραξη επιθετικής πολιτικής.
Η συνάντηση έκλεισε με την δέσμευση του Προέδρου του ΕΛΓΑ, για την ύπαρξη, εντός ενός μήνα, επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο οποίος με συνδυασμό μέτρων θα προχωρήσει σε υλοποίηση προγράμματος για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριοκούνελων, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του μέτρου της επιδότησης του κυνηγιού του αγριοκούνελου.
Αναμένουμε τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων για την άμεση επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο της Λήμνου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λήμνου δεσμεύονται να βοηθήσουν ενεργά στην υλοποίηση ενός προγράμματος, το οποίο θα στοχεύει στην μόνιμη λύση και όχι στην πρόσκαιρη ανακούφιση του προβλήματος.
 

Μοιράσου το άρθρο!