Λήμνος

31/10/2013 - 20:27

Τροπολογία Π.Βογιατζή για άρση απαλλοτρίωσης Άγ.Ευστράτιου

Τροπολογία Π.Βογιατζή για άρση απαλλοτρίωσης Άγ.Ευστράτιου

yle="text-align: justify;">«Μία πολύ σημαντική ημέρα για το νησί του Αγίου Ευστρατίου» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, καθώς με την Τροπολογία που κατέθεσε και έκανε αποδεκτή σήμερα ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δόθηκε επιτέλους οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της απαλλοτρίωσης συνολικής έκτασης 4.630 τ.μ. στον Άη-Στράτη.

Με την Τροπολογία του Βουλευτή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», στην ουσία απεγκλωβίζονται από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αποχαρακτηρισμού τους όλα τα ακίνητα και οι εκτάσεις εκείνες που παρέμεναν για χρόνια αναξιοποίητες. Δίνεται συνεπώς, για πρώτη φορά η δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να άρει την απαλλοτρίωση που πραγματοποίησε μετά το σεισμό του 1968 στο νησί του Αγ. Ευστρατίου η Δικτατορία των Συνταγματαρχών και να επιστρέψει τις εκτάσεις που παρέμεναν δεσμευμένες για παραπάνω από 40 χρόνια στους νόμιμους δικαιούχους.

Σε συνέχεια όλων των ενεργειών και των επαφών που είχε ο Βουλευτής με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι σήμερα, αλλά και από την εποχή που διατελούσε ακόμη Νομάρχης Λέσβου, η σημερινή Τροπολογία επιλύει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα του Άη-Στράτη. Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Υπουργό Υγείας, ενώ κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Ολομέλειας αναφέρθηκε επίσης και στη διάταξη του παρόντος Σχεδίου Νόμου που ρυθμίζει τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων και άρα εξασφαλίζει την παροχή επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους των δυσπρόσιτων νησιωτικών περιοχών, ένα ακόμα ζήτημα με το οποίο ο Βουλευτής ασχολείται επισταμένως ολόκληρο τον τελευταίο χρόνο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο του Βουλευτή για το διαχωρισμό που επιχειρούν ορισμένοι συνάδελφοί του, που εκπροσωπούν κατά κύριο λόγο μεγάλες αστικές περιοχές, με αφορμή μάλιστα τις χθεσινές συναντήσεις που είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, μετά και την κατάθεση της τρίτης συνεχόμενης Ερώτησης που συνυπέγραψε ο κ. Βογιατζής αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων:

«Είναι επικίνδυνος ο διαχωρισμός που επιχειρούν ορισμένοι συνάδελφοι μεταξύ των κατοίκων των αστικών και εκείνων των αγροτικών περιοχών. Άλλωστε, τη σκληρή φορολογία επί των ακινήτων την έχουν υποστεί και οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, αφού κι αυτοί σε σπίτια μένουν και όχι σε σπηλιές. Θέλουμε πράγματι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, όμως είναι άδικο να φορολογείται ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που διαθέτει ελαιοκαλλιέργειες στη Λέσβο με τον ίδιο συντελεστή που φορολογείται ένα αντίστοιχο παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Μύκονο. Θα μπορούσε να φορολογηθεί το ίδιο μόνο μετά την αλλαγή χρήσης του, εάν για παράδειγμα γινόταν ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά όχι όσο λειτουργεί ως ελαιώνας».
 

Μοιράσου το άρθρο!