Μedia

11/07/2011 - 16:41

Στην Βελγική Τηλεόραση ο Δήμαρχος Λέσβου Δήμητρης Βουνάτσος

Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος παραχώρησε συνέντευξη χθες το πρωί, Κυριακή 10 Ιουλίου 2011, στον δημοσιογράφο του Βελγικού Καναλιού «Ζ» Brian Carter για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, μετά από αίτημα του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη του Δημάρχου και να προβληθεί σε ντοκυμαντέρ της Βελγικής τηλεόρασης.

Στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου, ο Δήμαρχος Λέσβου έκανε μία ιστορική αναδρομή στο πρόβλημα και ανέφερε ότι ήταν ο πρώτος  τότε -το 1999- που αντιμετώπισε την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών στη Λέσβο, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και κατέβαλε τότε ως Νομάρχης Λέσβου κάθε προσπάθεια για την καλύτερη διαβίωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των χιλιάδων αυτών δυστυχισμένων ανθρώπων στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών, που τότε το πρώτον ιδρύθηκε και λειτούργησε,   σε συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, το Νοσοκομείο ΒΙΓΝ, την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, χωρίς να υπάρχει καμία μέχρι τότε υποδομή και εν μέσω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και οργανωτικών καθώς και διοικητικών δυσκολιών με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την αποτελεσματικότητα της Frontex για τη διαφύλαξη των συνόρων ο κ. Βουνάτσος είπε ότι η συνεργασία της ελληνικής ακτοφυλακής και της  Frontex, καθώς και το κλείσιμο των Κέντρων Υποδοχής στα νησιά αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό την είσοδο των λαθρομεταναστών στα νησιά. Ωστόσο το πρόβλημα δεν επιλύεται εάν η Τουρκία κυριότατα δεν υποχρεωθεί να βάλει φραγμό στα σύνορά της, τηρώντας τη συμφωνία που υπέγραψαν οι τότε Υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Gem-Ipektsi και των ισχυόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι υπό ένταξη μέλος στην Ε.Ε.. Ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε στον Βέλγο δημοσιογράφο ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα αυτό και δήλωσε ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι που να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών.

Τέλος, ο κ. Βουνάτσος ευχαρίστησε το συνεργείο του Βελγικού καναλιού και τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

Μοιράσου το άρθρο!