24ωρη απεργία στα ΜΜΕ - Ανακοινώσεις από ΕΣΗΕΠΗΝ και ΣΕΜΜΕΛ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις Συντακτών της χώρας, κηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 από τις 6 το πρωί, έως την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 στις 6 το πρωί, σε όλα τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι (μέλη και μη μέλη) σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου, διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ αντιτίθεται στις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο ενός μόνο κατ όνομα "αναπτυξιακού" νομοσχεδίου.
Ένα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, προωθώντας την μερική και εκ περιτροπής απασχόληση προς όφελος των εργοδοτών, ενώ πλήττει ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και προβλέπει επικράτηση επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
-------------------------------------
Το Σωματείο Εργαζομένων Μ.Μ.Ε. Λέσβου καλεί τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων στον Τύπο της Λέσβου , να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά στην 24ώρη Πανελλαδική Απεργία από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτώβρη έως τις 6 π.μ. της Πέμπτη 3 Οκτώβρη 2019.
To Σωματείο συντάσσεται με την απόφαση των Συνεργαζόμενων Ενώσεων και Ομοσπονδιών στο χώρο του Τύπου και ενώνει τη φωνή του με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την προκήρυξη πανελλαδικών απεργιών από τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θίγει τον στενό πυρήνα των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ στις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή και σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας «δημόσιας διαβούλευσης» του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων δεν θα είναι. Αντιδρούμε σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει τον κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
Η αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) καθώς και οι δυσμενείς μεταβολές που επιφέρονται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ είναι μερικοί μόνο από τους εμφανείς κινδύνους του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με το νομοσχέδιο ενισχύονται επίσης οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να «συμφωνήσουν», για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.
Προβλέπεται επίσης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και «ρήτρα εξαίρεσης» από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των «οικονομικών δυσκολιών». Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.
Το νομοσχέδιο δεν αφήνει αλώβητο και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς προωθείται η υποχρεωτική παρουσία στη Γενική Συνέλευση ενός σωματείου του 50% + 1 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση για απεργία.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
• Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στο χώρο του τύπου.
• Την αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
• Την υπογραφή και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα Μ.Μ.Ε..
• Την επαναφορά του Νόμου 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
• Την απαγόρευση των απολύσεων με νομοθετική ρύθμιση.
• Την ανατροπή των ατομικών συμβάσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών ελεημοσύνης, της επισφαλούς κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενημερωτικά sites και portals, τις περικοπές στους μισθούς.
• Να απορριφθεί κάθε σκέψη για κατάργηση ή αλλαγή του 1264/1982.
• Την επιστροφή των κλεμμένων, μέσω PSI, καθώς και των απωλειών από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών στα Ταμεία μας.
Έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε! Τώρα είναι η ώρα!
Μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα καταχτιούνται!
ΚΑΝΕΝΑΣ/ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ / ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Από το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Θράσος Αβραάμ
Ο Γενικός Γραμματέας Βαγγέλης Παπαντώνης