Μedia

13/07/2011 - 07:08

3.000 Ευρώ πρόστιμο στο BEST FM της Μυτιλήνης

Κανόνες και περιορισμούς θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ΠΔ 109/2010 για τις οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, που αφορά την έμμεση διαφήμιση, τα μηνύματα τηλεπωλήσεων, τις χορηγίες και την τοποθέτηση προϊόντος σε εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα.

Στη σχετική Οδηγία, το ΕΣΡ - ανάμεσα σε άλλα - αναφέρει ότι χορηγία δεν επιτρέπεται σε προγράμματα ειδησεογραφίας και επικαιρότητας, ενώ σε προγράμματα που υπάρχει το σύμβολο του χορηγού θα πρέπει να είναι διακριτό ώστε να μην δημιουργεί σύγχυση. Παράλληλα, η εμφάνιση του συμβόλου του χορηγού μπορεί να γίνεται στην έναρξη και στη λήξη του προγράμματος καθώς και μία φορά κατά την διάρκειά του πριν ή μετά από διαφημιστική διακοπή. Συγχρόνως, δεν επιτρέπεται η εμφάνιση λογότυπου χορηγίας κατά τη διάρκεια παιδικών προγραμμάτων, ντοκιμαντέρ και μεταδόσεων θρησκευτικών εκδηλώσεων. Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση προϊόντος, αναφέρει ότι επιτρέπεται κατ' εξαίρεση στα κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά έργα και σειρά, στα αθλητικά και στα προγράμματα ελαφράς ψυχαγωγίας, ενώ απαγορεύεται η συγκεκαλυμμένη τοποθέτηση προϊόντος.

Κατά τα λοιπά, η Ολομέλεια επέβαλε χτες πρόστιμα συνολικού ύψους 53.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ποσό των 20.000 ευρώ επιβλήθηκε στο MEGA. Σε επεισόδιο της καθημερινής σειράς «Η ζωή της άλλης» (24.2.11) υπήρξαν παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας περί «προβολής εγκληματικών σκηνών βίας», «προστασίας ανηλίκων» και «εσφαλμένης σήμανσης» (μεταδόθηκε με σήμανση «επιθυμητή η γονική συναίνεση» αντί «κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών»).

Στο MEGA επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 15.000 ευρώ για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση κατά το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων (στις 19.2.2011). Το ίδιο ποσό των 15.000 ευρώ επιβλήθηκε και στον ΑΝΤΕΝΝΑ για «υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος» και «προστασία ανηλίκων» κατά το ριάλιτι με τις ...νοικοκυρές. Τέλος, 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στον «BEST FM» Λέσβου για παράνομη δικτύωση με τον «REAL FM», χωρίς την απαιτούμενη άδεια από το ΕΣΡ

( η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ")

Μοιράσου το άρθρο!