Μedia

13/05/2021 - 10:21

Tο «Αλάτι της Γης» στη Λέσβο - Προβολή Κυριακή 16 Μαΐου

Την Κυριακή 16 Μαΐου - στην έναρξη της τουριστικής περιόδου - μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Αντιπεριφερειάρχου κας Αναστασίας Αντωνέλλη θα προβληθεί σε επανάληψη η περσινή εκπομπή το «Αλάτι της Γης» και το αφιέρωμα στη Λέσβο. Μια εκπομπή που άφησε άριστες εντυπώσεις και αποτέλεσε τεράστια διαφήμιση για το νησί μας.

Την Κυριακή 16 Μαΐου  2021 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης», μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μας ταξιδεύουν στη Λέσβο, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.

Μας υποδέχεται η αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη, που μας ξεναγεί στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα εξαιρετικά μνημεία και την αρχιτεκτονική, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση στα γράμματα, τις τέχνες και τον λαϊκό πολιτισμό.

Πρώτο μας σταθμό αποτελεί η Αγιάσος, όπου συναντάμε τα μέλη του δραστήριου «Αναγνωστηρίου» που από το 1894 αποτελεί πολύτιμη κιβωτό-θεματοφύλακα για την παιδεία και τον πολιτισμό της Λέσβου. Για την ιστορία και τις δράσεις του Συλλόγου μιλούν ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς και ο Παναγιώτης Σκορδάς, υπεύθυνος του μουσικού και χορευτικού τμήματος.

Ακούμε τους νεαρούς μαθητές του Αναγνωστηρίου στο σαντούρι, τα γοητευτικά τραγούδια των γυναικών και καταλήγουμε σ’ ένα δυναμικό γλέντι στην πλατεία, παρέα με τους Αγιασιώτες γλεντιστές καθώς και μερακλήδες χορευτές από το άλλο πολύ ιδιαίτερο χωριό, τον Μεσότοπο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Ζαφειρίου-«Καζίνο» (σαντούρι), Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί-τραγούδι-μουσική επιμέλεια), Παναγιώτης Σουσαμλής (κρουστά), Αλέξανδρος Καφούνης (κιθάρα), Παναγιώτης Κάιτατζης (ούτι), Ιγνάτιος Σαραντίδης (λαούτο), Παναγιώτης Κολοβός (κλαρίνο), Κωνσταντίνος Κουλουδής (τρομπέτα) και Ευστράτιος Ψυρούκης (τρομπόνι). Τραγουδούν οι: Αθανασία Βουρλή, Μυρσίνη Κουτσκουδή- Βουρλή και Βαγγέλης Γωγής.

Ο ερευνητής και δάσκαλος του χορού Ευθύμης Σαραντίδης σχολιάζει το πλούσιο χορευτικό ρεπερτόριο της Λέσβου, με τα συρτά, τους μπάλους, τους καρσιλαμάδες-απτάλικα, τα ζεϊμπέκικα, τα χασάπικα, καθώς και κάποιους χαρακτηριστικούς τοπικούς χορούς.

Παράλληλα, η εκπομπή μας ταξιδεύει και στον Παπάδο, από τα ελαιοπαραγωγά χωριά του κόλπου της Γέρας, για να γνωρίσουμε το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά, ένα σπουδαίο βιομηχανικό μνημείο που ανήκε στον παππού του Οδυσσέα Ελύτη! Η πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος» ανέλαβε το επίπονο έργο της αναστήλωσης και επαναλειτουργίας του ερειπωμένου εργοστασίου, δημιουργώντας ένα πρότυπο Μουσείο και πολύπλευρο χώρο πολιτισμού.

Εδώ συναντάμε την ομάδα των εξαιρετικών νέων μουσικών του ΚΕ.Σ.Α.Μ. (Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής) οι οποίοι, με την επιστημονική επιμέλεια του μουσικολόγου Νίκου Ανδρίκου και με αφετηρία τη Λέσβο, ερευνούν και αποδίδουν τις δημοτικές και αστικές παραδόσεις της Μικράς Ασίας και της «καθ’ ημάς Ανατολής».

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ανδρίκος (λάφτα-τραγούδι), Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί), Αλέξανδρος Καφούνης & Αντώνης Βερβέρης (σαντούρι), Παναγιώτης Κάιτατζης (ούτι), Βασίλης Κουζινόγλου (κιθάρα), Παναγιώτης Κολοβός (κλαρίνο), Στρατής Σκρουκέας (κρουστά), Μαρία Σεϊτανίδου & Βασιλική Τσιφτσή: τραγούδι.

Ελάτε να μοιραστούμε ένα γοητευτικό μυτιληνιό «Αλάτι της Γης»!

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

 

(αρχική φωτογραφία Βασίλης Ραιστέλλης)

 

 

H ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

Ευχαριστίες για την επαναπροβολή της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης» με αφιέρωμα στην μουσική παράδοση της Λέσβου.

Μετά από αίτημα της Περιφερειακής Αρχής στους συντελεστές της εκπομπής το "Αλάτι της Γής” και στην ΕΡΤ, επαναπροβάλλεται αυτήν την Κυριακή 16 Μαΐου και ώρα 13.00-15.00 η εκπομπη που προβλήθηκε πέρσι και ήταν αφιερωμένη στην μουσική παράδοση της Λέσβου, λόγω του ότι η περσινή προβολή της έγινε στο μέσον της τουριστικής σεζόν.
Ευχαριστούμε την ΕΡΤ και τους συντελεστές της εκπομπής που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, συνεισφέροντας στην προσπάθεια μας ο πολιτισμός μας να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης.

 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής

 η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης

Οικονομικών και Πολιτισμού

Αναστασία Αντωνέλλη

Μοιράσου το άρθρο!