«Έφυγε» από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης
Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο διάσημος έλληνας φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.
Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή φίλοι, οικογένεια και συνεργάτες μέσω του προφίλ του στο Facebook.
Σύμφωνα με όσα γράφονται, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο την οποία έχασε το βράδυ του Σαββάτου.
«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο» έλεγε ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.
Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.
Στη διάρκεια της καριέρας του έχει καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Μπεχράκης κάλυψε την προσφυγική κρίση για λογαριασμο του Reuters και από το 2015 βρέθηκε αρκετές φορές και στη Λέσβο. Οι φωτογραφίες του έχουν γίνει σύμβολο!
Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν η βρετανική εφημερίδα Guardian αποφάσισε να ξεχωρίσει έναν Έλληνα για το βλέμμα του. To βραβείο Πούλιτζερ που δόθηκε στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, επικεφαλή του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και την ομάδα του επιβεβαιώνει το κριτήριο της.
Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη έφερε το εμβληματικό βραβείο Πούλιτζερ στον Γιάννη Μπεχράκη και τους Άλκη Κωνσταντινίδη, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρο Αβραμίδη, Stoyan Nenov και Laszlo Balogh για τον ανθρώπινο αλλά και δημοσιογραφικό στην καταγραφή του τρόπο που απαθανατίζουν μια ανθρωπιστική κρίση, όμηρο μιας πολιτικής και διπλωματικής ατζέντας.
“Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερα από 25 χρόνια, όμως φέτος ήταν διαφορετικά: οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μου” είχε πει ο Γιάννης Μπεχράκης στη Guardian.
"Πέρυσι ήμουν στα σύνορα της Τουρκίας, στο Σουρούκ φωτογραφίζοντας τους χιλιάδες Κούρδους που εγκατέλειπαν το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο ένας από εκείνους με αναγνώρισε. ‘Τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα’, μου είπε”, σχολίασε στην εφημερίδα."Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική” είχε αναφέρει
Σε μία λήψη του Γιάννη Μπεχράκη ένα δελφίνι καλωσορίζει τους ξεριζωμένους Σύρους. Σε άλλες η ανθρωπιά εξαιρείται. Στη συνέντευξη του στη Guardian ο Μπεχράκης μιλάει για την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους εθελοντές που αποδεικνύουν ότι “υπάρχει ακόμη ανθρωπιά” και μιλάει για τις τύψεις του. Για τις νύχτες που δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί ένοιωθε “ένοχος που δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπέρα να βοηθήσω”.