Μedia

13/06/2022 - 09:16

Χαμός με τη νέα διαφήμιση των Goody’s -«ΕΜΠΑΙΝΕΣ;»

Πρώτο trend στο ελληνικό twitter είναι απο χθες το βράδυ το #Goodys

Αίτια είναι η νέα  διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «ΕΜΠΑΙΝΕΣ;»

  • Διαβάζουμε στο  https://www.madameginger.com/

Όπως όλα τα πράγματα τα τελευταία χρόνια που αποκτήσαμε όλοι Facebook, η διαφήμιση των Goody’s με βασικό tagline “Έμπαινες;” δίχασε τους Έλληνες σε δύο στρατόπεδα: Εκείνους που την βρήκαν τολμηρή, genius καλόγουστη, κοντά στο νεανικό κοινό που έτσι κι αλλιώς απευθύνεται η αλυσίδα και τους άλλους που την βρίσκουν κακόγουστη, too much και δήθεν. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και οι δύο απόψεις έχουν μία βάση.

Το σποτάκι προλαβαίνει μέσα σε 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα να αγγίξει hot θέματα της σημερινής κοινωνίας όπως το bullying και η δύσκολη μετακίνηση των ΑΜΕΑ στις πόλεις, να μιλήσει ελεύθερα για το σεξ, να προκαλέσει, να μας κάνει ένα μεσαίο δάχτυλο, να μας δείξει όμορφα αγόρια και κορίτσια, λευκά και μαύρα με trendy ρούχα και aggressive attitude, να βγάζουν selfies, να χορεύουν, να φιλάνε προκλητικά ένα άγαλμα ή να ποζάρουν με τα girly αλλά sexy εσώρουχα τους με μια burgerάρα στο χέρι. Ταυτόχρονα όλα ντύνονται με όμορφα, χρωματιστά γραφιστικά που ξεπηδάνε από κεφάλια, και μπλούζες καθώς δυνατή μπιτάτη μουσική που ξεσηκώνει. (Κάπου εδώ να πω ότι στην αρχή μπερδεύτηκα και νόμιζα ότι είναι διαφήμιση του What’s up). 

Δηλώνει δηλαδή από την αρχή έως το τέλος ότι απευθύνεται σε νέους ανθρώπους 14-27 χρονών. Μιλάει στην γλώσσα τους και βγαίνει από το comfort zone του συντηρητισμού που κινούταν τόσο χρόνια διαφημιστικά για να τους ρωτήσει τελικά αν “Έμπαιναν;”, φράση που χρησιμοποιείται όταν βλέπεις ένα κορίτσι ή αγόρι στον δρόμο και ρωτάς ουσιαστικά τον/ην φίλό/η σου αν του/της αρέσει.

Άκουσα και την άποψη που λέει ότι όλο αυτό είναι δήθεν και ότι αν ήθελε ένα πιο μοντέρνο προφίλ η Goody’s έπρεπε να το πάει πιο μαλακά και όχι τόσο προκλητικά εξαρχής. Το ακούω κι αυτό, αλλά συνεχίζει να μου αρέσει. Σε μία κοινωνία συντηρητική όπου τα ομοφοβικά σχόλια δίνουν και παίρνουν, “μεγάλοι” δημοσιογράφοι εναντιώνονται σε γυναίκες που φορούν ντεκολτέ “γιατί προκαλούν και δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τη σεξουαλική παρενόχληση”, που οι εταιρείες παίζουν ακόμα το χαρτί της γιαγιάς στις διαφημίσεις τους, χρειάζεται ένα χαστούκι, ακόμα κι ας είναι δήθεν.

Οπότε ναι, μπορεί να μην με πείσατε να σας επισκέπτομαι όταν με πιάνουν τα munchies μου, αλλά χαίρομαι που αυτές οι εικόνες θα παίξουν στα εληνικά σπίτια.  Goody’s “Έμπαινα” και μπράβο σας. 

 

---

  • και η άλλη άποψη  απο το https://thecurlysue.com/: 

Έμπαινες; Η νέα, cringeworthy καμπάνια των Goody’s μοιάζει να ‘χει φτιαχτεί από καλαμπουρτζή μπάρμπα που κάθεται μόνο με τη νεολαία

Δεν έμπαινες που δεν έμπαινες στα Goody’s, τώρα δεν θα ξαναμπείς ποτέ

Η καμπάνια (παρά την εικαστική της αρτιότητα) δεν είναι καν σύγχρονη για να της αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ένα προοδευτικό edge. Το σκεπτικό της είναι τάχα μου να συμπεριλάβει μειονότητες (κάποιος στο brainstorming θα ανέφερε τη λέξη inclusiveness) και να θίξει και δυο-τρία κακώς κείμενα (εμμέσως, μη μας κράξουνε κιόλας τα καγκούρια που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε), αλλά το αποτέλεσμα είναι μια παρέλαση καρικατούρας και στερεοτύπων, με τη βεβιασμένη σφραγίδα μίας ατάκας (Έμπαινες;) η οποία, πώς να το κάνουμε, δεν κολλάει εκεί που θέλουν να κολλήσει. Σόρι, αλλά το δόλιο το Έμπαινες έχει αμιγώς σεξουαλική σημασία. Δεν μπορεί να σημαίνει με το ζόρι “την έμπαινες σε κάποιον” (με την έννοια του κοντράρω π.χ) επειδή έτσι βολεύει το σκριπτ.

Αντιλαμβάνεστε την απληστία, ε; ΚΑΙ θέλουν να χρησιμοποιήσουν κακή, κλεμμένη ατάκα για το τζέρτζελο, ΚΑΙ θέλουν να τη χρησιμοποιούν λάθος (τι λέγαμε πιο πάνω για τον μοντέρνο μπάρμπα;)

Α, προσέξτε εδώ ένα ενδεικτικό διαμαντάκι περί στερεοτύπων:

“Σ’ αυτούς εδώ τους τύπους έμπαινες;” αναρωτιέται η φωνή της διαφήμισης όταν αυτοί φαίνονται badass αλάνια που γαμούν και δέρνουν.

“Μπες άφοβα!” απαντάει αμέσως μετά, όταν φανερώνεται ότι το αλάνι είναι queer με μπλούζα μικρό μου πόνυ! To πιάσατε; Στους στρέητ δεν μπαίνουμε, στις αδερφές όμως μπαίνουμε φουλ μαλάκα μου να ουμ *χχχφφφτς σκάει ροχάλα στο πεζοδρόμιο*

Φίλοι φωστήρες των διαφημιστικών,

θέλετε μια συμβουλή; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιάσετε το “νεανικό πνεύμα”, κουνήστε λίγο το κεφάλι και αυτοχαστουκιστείτε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Δεν εννοώ το κεφάλι σας, εννοώ το νεανικό πνεύμα. Οι νέοι δεν είναι ούτε εξωτικά πουλιά ούτε χαρακτήρες sitcom. Είναι κανονικοί άνθρωποι που θα εκτιμήσουν μια καλή ιδέα όπως όλοι οι άλλοι. Η μίμηση και η πόζα κάνουν μπαμ και ενοχλούν.

 

----

 

Δείτε τη διαφήμιση:

Μοιράσου το άρθρο!