Μedia

04/04/2024 - 08:14

«Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια»: 45 χρόνια από την πρώτη προβολή της σειράς (video)

Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από την πρώτη προβολή της σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», το πρώτο επεισόδιο της οποίας έκανε πρεμιέρα στη δημόσια τηλεόραση, σαν σήμερα στις 3 Απριλίου του 1979. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» ψηφιοποιημένη και αποκατεστημένη από το πρωτότυπο φιλμ των 16 mm

Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από την πρώτη προβολή της σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», το πρώτο επεισόδιο της οποίας έκανε πρεμιέρα στη δημόσια τηλεόραση, σαν σήμερα στις 3 Απριλίου του 1979. Η «δασκάλα με τα χρυσά μάτια» είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, το σενάριο υπογράφει η Μαργαρίτα Λυμπεράκη και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Αριστόπουλου. Στην κλασική αυτή σειρά πρωταγωνιστούν η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιάννης Φέρτης, ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Ειρήνη Ιγγλέση, η Τάνια Τσανακλίδου, κ.ά.

Η υπόθεση της σειράς τοποθετείτε στη Λέσβο, τον Αύγουστο του 1922, αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο Λεωνής (Γιάννης Φέρτης), στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία, επιστρέφει στην πατρίδα του τη Μυτιλήνη και την αδερφή του Ανδριανή (Ειρήνη Ιγγλέση)στοιχειωμένος από τις εμπειρίες του πολέμου και τους νεκρούς συμπολεμιστές του. Παράλληλα, έχει υποσχεθεί στο νεκρό φίλο του, ανθυπολοχαγό Βρανά (Νικήτας Τσακίρογλου) να παραδώσει τα προσωπικά του αντικείμενα στη χήρα του, Σαπφώ (Κάτια Δανδουλάκη). Ο Λεωνής θα ερωτευτεί την Σαπφώ, θα έχει όμως το ηθικό δίλημμα αν πρέπει να είναι μαζί με τη χήρα του νεκρού του φίλου. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 14 επεισόδια.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» ψηφιοποιημένη και αποκατεστημένη από το πρωτότυπο φιλμ των 16 mm. Εδώ παρουσιάζεται το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Ο γυρισμός» καθώς και υλικό από το περιοδικό της ΕΡΤ ”Ραδιοτηλεόραση” του 1979, στο οποίο γίνεται λόγος για την επικείμενη πρεμιέρα της σειράς.

εςε

εεε

13

ρερ

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 01 – Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ

 

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ”Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια” βρισκόμαστε στη Λέσβο, τον Αύγουστο του 1922. Ένα καΐκι φτάνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης γεμάτο πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Ανάμεσά τους ένας στρατιώτης, ο Λεωνής, επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι. Φτάνοντας συναντά την αδερφή του Ανδριανή, μαυροφορεμένη και θλιμμένη από το χαμό της μητέρας τους. Οι μέρες περνούν και ο Λεωνής προσπαθεί να ξεχάσει τον πόλεμο ζωγραφίζοντας. Οι αναμνήσεις όμως από το Μέτωπο και τους συμπολεμιστές του που έχασαν την ζωή τους, επανέρχονται διαρκώς στο μυαλό του. Η Ανδριανή βλέποντάς τον έτσι αναστατωμένο του προτείνει να περάσουν μερικές μέρες στον εξοχικό πύργο τους έξω από τη Χώρα, πιστεύοντας ότι αυτό θα τον ηρεμήσει.

Προβολή πρώτου επεισοδίου: 3/4/1979
Έτος παραγωγής: 1979
Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος
Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη
Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Φέρτης, Νικήτας Τσακίρογλου, Ειρήνη Ιγγλέση, Μαρία Μαρμαρινού, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Λουκάκης, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Κώστας Τσιάνος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Βασίλης Τσάγκλος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Κώστας Δίπλαρος, Αντώνης Κατσαρής, Τάσος Περζικιανίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Αρμενίδης, Μαρία Παπαδομανωλάκη, Κώστας Μανδήλας, Γκέλυ Τριάντη, Ασπασία Διβόλη, Στρατής Καραλής, Χρίστος Παξός.
Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη.

 

Δείτε το βίντεο:

πηγη ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!

geotee