Η «Λειτουργία του Ορφέα» του Γιάννη Μαρκόπουλου στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής
Το μουσικό έργο η «Λειτουργία του Ορφέα» του Γιάννη Μαρκόπουλου θα προβάλλει σε αποκλειστικότητα η Βουλή-Τηλεόραση το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 20.30 και την Κυριακή 28 Ιουνίου στις 9.00. Παράλληλα, θα προβληθεί μία ιστορική συνέντευξη του συνθέτη προς τη βελγική τηλεόραση, καθώς και μια ξεχωριστή διαφωτιστική εισαγωγή για πολλές ιστορικές λεπτομέρειες του έργου.
Η συγκεκριμένη προβολή έχει τη βάση της στην ιστορική πρώτη παρουσίαση του έργου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία», τη μικτή Χορωδία «ΑΡΗΣ Λεμεσού» και με ερμηνευτές τον τενόρο Ζάχο Τερζάκη, τους τραγουδιστές Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Βασιλική Λαβίνα και με αφηγητή τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο. Η Ορχήστρα συντίθεται από συμφωνικά και ελληνικά όργανα, όπως λύρα, κανονάκι, λαούτο, ενώ εικόνες και πίνακες του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά προβάλλονται μέσα από ειδικό προβολέα κατά την διάρκεια της παράστασης, απεικονίζοντας πολλές άρρητες πτυχές του μυθικού περιεχομένου.
Η «Λειτουργία του Ορφέα» του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και το 2019 - από το 1994 που κατετέθη από τον συνθέτη η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή του - είχε 25 ξεχωριστές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και σε μεγάλα μουσικά διεθνή κέντρα του εξωτερικού. Το 2008 ο συνθέτης επανεπεξεργάστηκε το έργο
σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΝΑΞΟΣ και προχώρησε σε μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση με τη συνδρομή του επιφανούς βαρύτονου Ζοσέ βαν Νταμ, της υψιφώνου Ελένης Κελεσίδου και του αφηγητή Φίλιπ Σέφιλντ, με τη συνδρομή της Ορχήστρας της Γάνδης και του αρχιμουσικού Edwig Αbrath. Έτσι διευρύνθηκε ο κύκλος της μεγάλης διεθνούς πορείας του έργου. Το μουσικό έργο αυτό του Γιάννη Μαρκόπουλου συνδέθηκε, επίσης, πολιτικά και διπλωματικά με τις προσπάθειες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία καθιέρωσης μιας διεθνούς ολυμπιακής εκεχειρίας, αμέσως μετά τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που αφορούσαν το βομβαρδισμένο Σαράγεβο.
Η «Λειτουργία του Ορφέα» του Γιάννη Μαρκόπουλου δημιουργήθηκε μετά από μια ειδικότερη και εκτεταμένη ενασχόληση του συνθέτη με τους ύμνους του Ορφέα και των σχέσεων τους με τα ανθρωπόμορφα στοιχεία της Φύσης. Ο Μαρκόπουλος, όπως αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμά του για το έργο, εμπνέεται από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων αλλά και τη φυσική επιταγή για ειρήνη. Ο διακεκριμένος φιλόλογος Πιερ Μπρυνέλ, καθηγητής της συγκριτικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, σε λόγο του στους Δελφούς το 2000 για τον Γιάννη Μαρκόπουλο μνημονεύει τον προσωπικό τρόπο με τον οποίο ο συνθέτης προσεγγίζει τα ορφικά κείμενα. Τα 5 επιπρόσθετα αφηγηματικά μέρη γράφτηκαν από τον αρχαιολόγο, ιστορικό και λογοτέχνη Πάνο Θεοδωρίδη. Το έργο μέσα από μια προσωπική μορφοδυναμική και ηχοχρωματική ποικιλία προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις κοσμογονικές πηγές της ελληνικής δημιουργίας, συνδυάζοντας τη μελωδία, το ρυθμό, την αφήγηση και την αρμονία κατά ένα τρόπο στον οποίο η μουσική συνολικά λειτουργεί σαν ένα απαύγασμα μυθικών, πνευματικών και διανοητικών μνημονικών αποθεμάτων του ίδιου του δημιουργού τους.