Μedia

23/10/2021 - 20:28

Η ζωή αλλιώς /Λέσβος, το αρχοντονήσι

H Λέσβος στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 "Η ζωή αλλιώς" - To δεύτερο επεισόδιο για τη Λέσβο  που προβλήθηκε σήμερα Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

 

Υπάρχει κάτι, ή μάλλον πολλά, που κάνουν τη Λέσβο μαγική όπου κι αν προλάβεις να πας, ό,τι κι αν προλάβεις να δεις σε αυτό το καρουζέλ φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και προοδευτισμού. Που να πρωτοπέσει το βλέμμα σου; Στα πετρόχτιστα αρχοντικά του Μόλυβου ή στα σοκάκια της Αγιάσου; Παντού σε γοητεύει η ομορφιά του τοπίου και η ομορφιά των ανθρώπων της.

Σε αυτό το επεισόδιο, στο δρόμο μας βρέθηκαν άνθρωποι δυνατοί, συνειδητοποιημένοι, και γυναίκες πραγματικές αρχόντισσες. Αλλά και ήχοι από σαντούρι, πετάγματα πουλιών και μοσχοβολιές λουλουδιών και φρέσκου καφέ. Ηλιοβασιλέματα και χαρούμενα βλέμματα… Με την κα. Δώρα Παρίση γνωρίσαμε τη σκληρή, αλλά και τη δημιουργική, δυνατή, αρχοντική πλευρά της ζωής. Η ιστορία της μπλέκει την ραπτική, τη Σορβόνη, τον μαρξισμό, την μαγειρική και την ζωντανή ιστορία του Μόλυβου.Ανάμεσα σε λουλούδια και ανθοδέσμες γνωρίσαμε τη Γαβριέλα, τη ζωντανή προσωπικότητά της και την ιστορία της.

 Επισκεφτήκαμε και την γραφική και φωτογενή Αγιάσο, για να βρεθούμε στο Καφενείο των Θεόφιλων, να γνωρίσουμε τους ιδιοκτήτες του, την Σταυρούλα και τον Σπύρο και να απολαύσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο του χωριού, το παραδοσιακό σαντούρι. Ενώ στην Καλλονή, βρεθήκαμε στο πανέμορφο Σπουδαστικό Κέντρο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Άγκντερ, στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων της Ιεράς Μονής Λειμώνος. Εδώ κάθε καλοκαίρι Νορβηγοί φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα γύρω από την αρχαία Ελληνική πραγματεία ενώ οργανώνονται σεμινάρια και συνέδρια συνδεδεμένα με την τοπική κοινωνία και την ιστορία της Λέσβου. Μια πραγματικά ευλογημένη, από κάθε άποψη, πρωτοβουλία, που η Ραλλού και η Νέλλη μας βοήθησαν να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Σαν “ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους” περιγράφει ο Οδυσσέας Ελύτης τη Λέσβο. Γεμάτη με όμορφους, ξεχωριστούς ανθρώπους, θα προσθέσουμε εμείς, που μοιράστηκαν για λίγο μαζί μας την ξεχωριστή τους ζωή. Και μας έδειξαν πως είναι να ζεις μια Ζωή Αλλιώς κάνοντας το τώρα σου, καθημερινή τέχνη.

 

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου

Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

 

Δείτε εδώ το δεύτερο επεισόδιο - Προβολή 23/10/2021

 

Το πρώτο επεισόδιο εδώ 

 

Μοιράσου το άρθρο!