Μedia

16/11/2019 - 18:55

Ισχύει και είναι υπαρκτή η «προφητεία γερόντισσας» ότι «Η Χίος θα “καεί”, το ίδιο και η Λέσβος…»;

Από το πρωί έχουμε λάβει αρκετά μηνύματα από αναγνώστες ή κατοίκους της Λέσβου που μας ρωτούν γιατί δεν τολμάμε να γράψουμε για την προφητεία. Μιας και δεν ασχολούμαστε με προφητείες αλλά με ειδήσεις αναζητήσαμε τι ακριβώς έχει συμβεί και να ποια είναι η αλήθεια. Η ιστοσελίδα ellinika hoaxes μας ενημερώνει για την "συγκλονιστική προφητεία" ! ! !

Από

 Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, υπάρχει προφητεία που αναφέρει υπάρχει προφητεία «Η Χίος θα “καεί”, το ίδιο και η Λέσβος…».

Πρόσφατα στο makeleio.gr, volcanotimes.com και athensmagazine.gr και παλιότερα στο pentapostagma.gr, iokh.gr, thesecretrealtruthblogspot.com, triklopodia.gr (2018) triklopodia.gr (2019), makeleio.gr (2014), freepen.gr, kapistrinews.gr, katohika.gr, fraptime.eu κτλ, διαβάζουμε:

δφ

Είναι αλήθεια;

 

Η «προφητεία» έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο διαδίκτυο το 2012 και κατόπιν μεταφέρθηκε σε σχετικό βίντεο (το αρχικό δεν υπάρχει διότι ο λογαριασμός στο YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί, αλλά έχει αναπαραχθεί από άλλα κανάλια), αποδιδόμενη σε «ηλικιωμένη γυναίκα, παρθένα επί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καιρό«, και η οποία βίωσε ένα «όραμα» το 2012.

Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει καμία οπτικοακουστική καταγραφή του «οράματος», που να βεβαιώνει πως αυτά τα λόγια ειπώθηκαν από τον οποιοδήποτε.

Στις πρώτες εκδοχές της «προφητείας» προσπαθεί να γίνει σύνδεση με επικείμενο μεγάλο καταστροφικό σεισμό σε Χίο και Λέσβο, αμφότερες εξαιρετικά σεισμογενείς περιοχές. («Το θηρίο που είναι στο Αιγαίο με 9,5 ρίχτερ θα ξυπνήσει…» και «…τα νησιά, θα γίνουν στάχτη και ερείπια, νεκροί πολλοί«).

1

Παρά το γεγονός πως η Λέσβος χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό το 2014, δεν είχαμε «πολλούς νεκρούς» όπως ανέφερε η προφητεία, αλλά μόνο υλικές ζημιές. Η ίδια «προφητεία» χρησιμοποιήθηκε ξανά (κατόπιν εορτής), αμέσως μετά τον επίσης ισχυρό σεισμό του 2017 στη Μυτιλήνη, όπου καταγράφηκε ένας θάνατος.

Οι συχνοί σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για την «επιβεβαίωση» τέτοιων ανυπόστατων «προφητειών». Το «προφητικό» βίντεο επικαλείται το γνωστό μύθο περί «άνωθεν παρέμβασης», και καταστροφής της Τουρκίας από τη Ρωσία.

2

Ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε πως από το 2016, η Ρωσία είναι η στενότερη εξωτερική σύμμαχος της Τουρκίας, με σημαντικές γεωπολιτικές, εξοπλιστικές και οικονομικές σχέσεις. Μάλιστα, τα τρέχοντα ρωσικά συμφέροντα, είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά της Ελλάδας.

Με την πάροδο του χρόνου, η «προφητεία» θα εξελιχθεί για να ταιριάξει περισσότερο στην επικαιρότητα, και στις μέρες μας, και εκτός από σεισμούς, συνδυάστηκε πιο έντονα με την τουρκική επιθετική ρητορική («Ο Θεός έστειλε το μήνυμα του σε δυο Αγιοτόκα Νησιά μας την Χίο και την Λέσβο και στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια που έχει ανάψει τις μηχανές του ο δράκοντας της στρατιωτικής τουρκικής μηχανής«).

Επιπλέον, το άρθρο φέρει την υπογραφή της Σόνιας Μαυρίδου, αρθρογράφου της Ελεύθερης ώρας, που συχνά καταπιάνεται με θέματα όπως «προφητείες» και ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας, καθώς και με ξενοφοβικά ζητήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το βίντεο, ως αρχική πηγή της «προφητείας» φαίνεται να είναι ο «Σταμάτης» και η «Στεφανία» και το ιστολόγιο kotsarikos.com, που πλέον δεν υπάρχει, αλλά μπορέσαμε να εντοπίσουμε τη σχετική ανάρτηση του 2012 στο Wayback Machine, προερχόμενη από ανώνυμο αναγνώστη.

Το ιστολόγιο ωστόσο επισημαίνει πως «Το περιεχόμενο κανείς δεν γνωρίζει (ούτε αυτοί που το έζησαν, ούτε η γυναίκα που το είδε) αν πράγματι ισχύει και όλα αυτά θα γίνουν«. Είναι σαφές πως μια ανώνυμη μαρτυρία περί «οράματος», έγινε αντικείμενο σφετερισμού από διάφορους αρθρογράφους (Μαυρίδου, Βαρδάκας κτλ) και γιγαντώθηκε με τη πάροδο του χρόνου, με την αρχική πηγή (δηλαδή ένας ανώνυμος αναγνώστης και ένα ανύπαρκτο πλέον ιστολόγιο) να έχει πλέον ξεχαστεί.

 

Περί «προφητειών» γενικά

Οι «προφητείες» είναι πάντα διατυπωμένες με ασαφή και γενικόλογο τρόπο, και επομένως μπορούνε να ανακυκλώνονται ανά διαστήματα ως «επίκαιρες». Για παράδειγμα, η προφητεία που εξετάζουμε σήμερα, χρησιμοποιήθηκε με βάση την επικαιρότητα. Στις μέρες η «προφητεία» μας ανακυκλώνεται λόγω τις εντατικοποίησης της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, εις βάρος της Ελλάδας. Με απλά λόγια, οι «προφητείες» ακολουθούν συχνά την επικαιρότητα. Πέρα από «προφητείες» γερόντων και αγίων, δημοφιλείς είναι και αυτές που αποδίδονται σε ανώνυμες «γερόντισσες» με «διορατικό» χάρισμα. Μια ακόμη περίπτωση «προφητείας» γερόντισσας είχαμε καταρρίψει εδώ.

Η προφητεία της «γερόντισσας» που πρωτοκυκλοφόρησε το 2012, διακινήθηκε έντονα σε πολλές ιστοσελίδες και ιστολόγια έχοντας και την ανάλογη σημαντική απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, και αναδημοσιεύεται μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας πως «Η Χίος θα “καεί”, το ίδιο και η Λέσβος…» , καταρρίπτεται.

 πηγη  ellinikahoaxes.gr/

Μοιράσου το άρθρο!