Skip to main content
|

Ο Λέσβιος γλύπτης και χαράκτης Αριστείδης Πατσόγλου στην ΕΡΤ2

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ο Αριστείδης Πατσόγλου, γλύπτης αλλά και σημαντικός χαράκτης με τα έργα του να κοσμούν τη χώρα μας και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και χρόνια, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 20:00 στην ΕΡΤ2.

Λίγοι είναι οι Έλληνες γλύπτες που δούλεψαν και στη χαρακτική. Ο Αριστείδης Πατσόγλου, σπουδαστής ακόμα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εργαστήριο Γλυπτικής του Γιάννη Παππά, δοκίμασε τη μέθοδο της γραμμικής οξυγραφίας (eau-forte), χαράζοντας το πρόσωπο του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, δολοφονημένου το 1965 σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Γεννήθηκε στη Άργενο της Λέσβου το 1941. Παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου με δάσκαλο τον Θανάση Απάρτη, τον Μικρασιάτη Έλληνα γλύπτη, από τους σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας γλυπτικής στην Ελλάδα.

Από το 1965 ώς το 1969 σπούδασε γλυπτική με δάσκαλο τον Γ. Παππά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Το 1970 μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη γλυπτική με δασκάλους τους César και R. Collamarini και στη χαρακτική με δάσκαλο τον J. Lagrange.

Ο Αριστείδης Πατσόγλου όταν ζούσε μόνιμα στο Παρίσι, μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες είχε ιδρύσει την ομάδα «Logos».

«Μέσα σ’ αυτή την ομάδα ήταν Γάλλοι καλλιτέχνες και ξένοι που ζούσαν στο Παρίσι. Από τους Γάλλους εικαστικούς ήταν ο Αντρέ Μασόν, ο Σεζάρ, ο Κουλομαρίνι. Από τους Έλληνες ήταν ο Τσαρούχης, ο Πιερράκος, ο Ανδρέου, κι από τους λογοτέχνες ήταν ο Αξελός, ο Άναλης κ.ά. Διαβάζονταν ποιήματα, γίνονταν ομιλίες διάφορες, και πάνω στην πολιτική, αλλά το ζητούμενο ήταν καθαρά πολιτιστικό…».

Η νοσταλγία για τη γενέθλια γη τον έφερε τα τελευταία χρόνια να ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων -ξεπερνούν τις 40– που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία.

Το έργο του καθαρά ανθρωποκεντρικό με θέματα, είτε από τη Ελληνική Μυθολογία, είτε από τη σύγχρονη ζωή, πάντα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, το κορίτσι, το αγόρι.

«Εκείνο που με κίνησε πάρα πολύ όταν άρχισα να δουλεύω τα μέταλλα, ήταν η κίνηση. Και αυτό μου το έδωσε το άλογο και οι χορευτικές κινήσεις. Γι’ αυτό και υπάρχουν μια σειρά έργα με το χορό ή με άλογα που έχω κάνει».

Η γλυπτική του είναι συνδυασμός στοιχείων από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τέχνης και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Ο ίδιος δεν προσχώρησε σε κανένα καλλιτεχνικό κίνημα, ούτε ακολούθησε ποτέ κάποια φόρμα, επαφιέμενος στην ευρηματικότητα της φαντασίας του.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στο Τελλόγλειο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καναδά, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τυνησίας, στο Μουσείο - Πινακοθήκη Τεριάντ, στην Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής.

Επίσης, έργα του βρίσκονται στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο στην Αθήνα, στο Gare de l’Est στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Σταθερός φίλος και αρωγός της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, με μία από τις πιο σημαντικές στιγμές ενίσχυσης των σκοπών της, να πραγματοποιείται στις 17 Απριλίου 2013, όταν και έγινε εκδήλωση, στο σπίτι του, από την ΟΛΣΑ και την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ανοικοδόμηση του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου «ΜΙΛΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ», όπου παραβρέθηκαν ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων Παναγιώτης Μπέης ο βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο κ. Στρατής Παττακός εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, (ο κ. Γιάννης Παγίδας βρισκόταν στο εξωτερικό), ο κ. Γεώργιος Ματαράγκας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Αντώνιος Βογιατζής Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, η κ.Τόνια Αράχωβα Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο καλλιτέχνης Μανώλης Μητσιάς, ο κ. Βλάσσης Πολυχρονόπουλος και η σύζυγός του κα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, ο κ. Δημήτρης Ράπτης, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο κ. Στάθης Παρασκευάς, ο κ. Πολυχρόνης Κωλέττης, ο κ. Απόστολος Κατσιάνος, ο κ. Βασίλης Μαργιός, ο αρχιτέκτονας μηχανικός του κτιρίου Νίκος Μιχαλόπουλος η κα Γιώτα Βρεττάκου (συγγενής του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου), οι δικαστικοί λειτουργοί Αιμιλία Λίτινα, Ευτέρπη Κοτζαμάνη και Δέσποινα Κουμάνια, η ηθοποιός Ελένη Ερήμου, η κα Λενέτα Στράνη, ο λογοτέχνης κ. Δημήτρης Νικορέτζος, η αρχιτέκτονας μηχανικός Περσεφόνη Μιχαλόπουλου με τον σύζυγο της, η δημοσιογράφος κα Νάνσυ Καλαφάτη, ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ κ. Μαδεμοχωρίτης, ο κ. Κων/νος Βαμβακάς, πρόεδροι και μέλη Λεσβιακών Συλλόγων και πολλοί ακόμα πνευματικοί άνθρωποι και φίλοι της Λέσβου.Η εκδήλωση καλύφθηκε από την τηλεόραση του Antenna, το ΒΗΜΑ fm, την ΕΡΤ και άλλους δημοσιογράφους.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Πλαϊτάκης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς.

Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα.

Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις