Μedia

13/03/2016 - 07:55

Ο Μυτιληνιός που έβαλε σε... πρόγραμμα τα FM!

Ο

41χρονος Χρήστος Βαλασέλλης δημιούργησε την εφαρμογή «Jazler», που αυτοματοποιεί τη ροή του ραδιοφώνου! Είναι μέσα στα τρία καλύτερα του κόσμου και χρησιμοποιείται από το Βατικανό και τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

 
Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου
 
Το «μικρόβιο» του ραδιοφώνου υπήρχε μέσα του από παιδί. Φανατικός «ραδιοφωνιτζής», με αυτοσχέδιους πομπούς κάτω από το εφηβικό κρεβάτι του, είχε καταλάβει από νωρίς τον δρόμο που θα ακολουθούσε. Δεν μπορούσε, όμως, σε καμία περίπτωση να φανταστεί πως η εφαρμογή ραδιοφωνικού αυτοματισμού που δημιούργησε, με την επωνυμία «Jazler», θα έφτανε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις καλύτερες στον κόσμο, να είναι Νο1 στην Ελλάδα, να χρησιμοποιείται από περισσότερα από 2.000 ραδιόφωνα και να προτιμάται από το Βατικανό και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο 41χρονος Χρήστος Βαλασέλλης από τη Μυτιλήνη κατάφερε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο προϊόν, χωρίς να φύγει από το νησί του, τη Λέσβο, και απέδειξε με την εταιρία του, Jazler Software, πως, όταν βάζεις κάτι στον νου και το παλεύεις, μπορεί και να το καταφέρεις.
 
Η τρίτη γενιά
 
Οι μισοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αθήνας, το 80% αυτών της Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι στη χώρα έχουν αποκτήσει το «Jazler», που τους βοηθά στον προγραμματισμό και στη διαχείριση μουσικής και διαφημίσεων, και γενικότερα στον αυτοματισμό της ροής του προγράμματος. Τους επόμενους μήνες, ο Χρήστος Βαλασέλλης θα βγάλει στην αγορά την τρίτη γενιά του «Jazler», το «Jazler Soho», ενώ, όσο υπάρχει ραδιόφωνο, δηλώνει πως θα είναι στο μετερίζι, με νέες λύσεις και προϊόντα για το αγαπημένο χόμπι του. Η ευρηματικότητά του, που τον βοήθησε να μη μεταναστεύσει, αλλά να παραμείνει και να δημιουργήσει στο νησί του ένα πρόγραμμα διεθνούς απήχησης, ήταν και ο λόγος που μίλησε πρόσφατα στο TEDx, ενώ τον καλούν συχνά ανά την Ελλάδα για να μοιραστεί την εμπειρία του κυρίως με τη νεολαία.
 
Ο Χρήστος Βαλασέλλης αγαπούσε ανέκαθεν το ραδιόφωνο, ήταν ραδιοερασιτέχνης με την κυριολεκτική έννοια του όρου και συχνά έκανε κοπάνες από το σχολείο για να βρεθεί πίσω από τα ντεκ. Εφηβος ακόμα, είχε φτιάξει έναν πομπό, που έκρυβε κάτω από το κρεβάτι του, ενώ παράλληλα αγαπούσε τους υπολογιστές και το... εσωτερικό τους. Μάλιστα, όταν ακόμα ζούσε με τους γονείς του στην Αυστραλία, προτού επιστρέψουν στη Μυτιλήνη, είχε καταφέρει να φτιάξει ένα παιχνίδι για υπολογιστή, μαθαίνοντας μόνος του τον κώδικα, αφού βαριόταν να παίζει το ίδιο και το ίδιο. Οταν τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε σπουδές στα computer graphics και animation, το «μικρόβιο» όμως μέσα του δεν τον άφηνε να ησυχάσει και έτσι τις παράτησε. «Είπα στον πατέρα μου: "Τα χρήματα που θα ξοδέψεις για τις σπουδές μου δώσ' τα για να γίνω μέτοχος σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό"» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία». Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με το ραδιόφωνο ήταν στο Ράδιο Αίολος, στη Μυτιλήνη, το 1992, όπου άρχισε να δουλεύει ως τεχνικός και κάποιες φορές και ως μουσικός παραγωγός.
 
Η ιδέα
 
Το 1995, όμως, που μπήκε μέτοχος στον σταθμό, άνοιξε ο δρόμος για την επαγγελματική πορεία του. Η ιδέα για το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού αυτοματισμού δεν άργησε να γεννηθεί και προέκυψε από τις καθημερινές ανάγκες του ραδιοφώνου. Στον σταθμό, το βράδυ, η μουσική έπαιζε από κασέτες, που, όταν τελείωναν, γύριζαν από την αρχή, με συνέπεια να ακούγεται συνεχώς η ίδια playlist. Αυτό έδωσε και το πρώτο έναυσμα στον Χρήστο Βαλασέλλη, που άρχισε να αναζητά έναν τρόπο για να αυτοματοποιήσει τη ροή του προγράμματος. Τότε, μάλιστα, στο ραδιόφωνο ήρθε ένα demo με ένα τέτοιο πρόγραμμα από την Ιταλία, και εκείνος ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει. Με την τιμή όμως να είναι απαγορευτική, αποφάσισε να φτιάξει κάτι δικό του, που δεν ήταν άλλο από την εφαρμογή «Jazler». Αρχισε λοιπόν να πειραματίζεται, να προγραμματίζει τα τραγούδια, στην αρχή με κενά ανάμεσά τους και στη συνέχεια πιο ομαλά, εντάσσοντας εκτός από τη μουσική και τις διαφημίσεις. Μάλιστα, στην αρχή η εφαρμογή δεν τον... υπάκουε, κάνοντας τα... δικά της και, όταν το εκμυστηρεύτηκε σε μια φίλη του, εκείνη, αστειευόμενη, τη χαρακτήρισε «τζαζλεμένη», απ' όπου προέκυψε και το όνομα «Jazler».
 
Το λανσάρισμα στην αγορά (με 500 cd demos) και οι απίθανοι πελάτες!
 
Σε έναν χρόνο, όλη η ροή του προγράμματος έπαιζε με την εφαρμογή του. Ετσι, το 1999 και μετά την παραίνεση ενός συνεταίρου του στον σταθμό, το «Jazler» βγήκε στην αγορά και ο Χρήστος Βαλασέλλης τύπωσε 500 cd demos και τα έστειλε σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας. Υστερα από τρεις εβδομάδες, ένα ραδιόφωνο της Ρόδου ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει. Επειδή όμως ήταν ενημερωτικός σταθμός, είχε διαφορετικές ανάγκες. Ετσι, ο νεαρός «ραδιοφωνιτζής» άρχισε να βελτιώνει το προϊόν του και συνέχισε να το τροποποιεί, όταν και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί ενδιαφέρθηκαν. Παρά ταύτα, το πρόγραμμα δεν πουλούσε πολύ, καθώς οι άνθρωποι του κλάδου προτιμούσαν ένα ξένο ανταγωνιστικό. «Ελεγαν: "Τι; Του Μυτιληνιού το πρόγραμμα θα πάρουμε;"» θυμάται ο ίδιος. Δεν το έβαλε, όμως, κάτω. Εφτιαξε το jazler.com και άρχισε να κάνει γνωστή την εφαρμογή του στο εξωτερικό, εισπράττοντας ενδιαφέρον αρχικά από χώρες της Λατινικής Αμερικής και των Βαλκανίων. Μια τυχαία συνάντηση με τον γνωστό μουσικό παραγωγό Νίκο Μουρατίδη, όμως, ήταν αυτή που του άνοιξε την πόρτα στη δημοσιότητα, η οποία και έφερε ανάπτυξη για την εταιρία του και στην ελληνική αγορά την περίοδο 2004-2008.
Από τους πιο... απίθανους πελάτες του είναι το Βατικανό, που αγόρασε το πρόγραμμα του 41χρονου Μυτιληνιού για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που στήνει σε αποστολές του στην Αφρική, αλλά και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για ραδιοφωνικό σταθμό τους στο Αφγανιστάν με σκοπό την αναψυχή των Αμερικανών στρατιωτών. Επίσης, πολλά πανεπιστήμια έχουν προμηθευτεί την εφαρμογή.
 
Αν και το ραδιόφωνο είναι η μεγάλη του αγάπη, ο Χρήστος Βαλασέλλης έκανε ανάλογη προσπάθεια και στην τηλεόραση. Μάλιστα, όταν πριν από μερικά χρόνια, χρησιμοποίησε δοκιμαστικά την τηλεοπτική -αυτή τη φορά- εφαρμογή του, «Jayzee», σε μια άδεια συχνότητα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον νόμο και συνελήφθη για λειτουργία παράνομου σταθμού, παρόλο που, όπως λέει ο ίδιος, εξέπεμπε ψηφιακό σήμα high definition, το οποίο κανείς δεν μπορούσε να δει.
 
Ο Kiss, που λειτουργεί σαν πειραματόζωο
 
Αν και η περιπέτειά του έληξε, η εφαρμογή του για τον αυτοματισμό τηλεοπτικών καναλιών («Jazler Video Star»), την οποία ήταν τότε έτοιμος να παρουσιάσει στο Λας Βέγκας, βγήκε με καθυστέρηση κάποιων ετών, το καλοκαίρι του 2015, χάνοντας έδαφος στον ανταγωνισμό. Σήμερα, ο Χρήστος Βαλασέλλης έχει τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό στη Μυτιλήνη, τον Kiss FM, ο οποίος λειτουργεί σαν πειραματόζωο για τις εφαρμογές του.
«Χρησιμοποιείς ό,τι έχεις. Ξεκινάς και στην πορεία εξελίσσεσαι. Τα νέα παιδιά, παρά την κρίση, παραμένουν καλομαθημένα. Δεν πρέπει να καθίσεις στο σπίτι και να παραπονιέσαι, αλλά να βγεις εκεί έξω και να προσπαθήσεις» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
 
 
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!