Μedia

21/01/2016 - 06:16

Οδοιπορικό στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευής Λέσβου

Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς μας ταξιδεύει η εκπομπή «Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι» και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 17:20.


Το νήμα της εκπληκτικής ιστορίας του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής Λέσβου ξεκινάει στις αρχές του 20ού αιώνα από ένα καφενείο με το περίεργο όνομα «Αλάμπρα». Περιλαμβάνει θρυλικά αυτοκίνητα, φλαμίνγκος και μία καθόλου μυστική λέσχη. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης κάνει μια βουτιά στο παρελθόν της κοσμοπολίτικης Μυτιλήνης και μας εξιστορεί, μέσα από τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής, την ομαδική προσπάθεια μιας ολόκληρης κοινότητας που οδήγησε στη δημιουργία της Μηχανής του Κοινού, ενός ελαιοτριβείου, που πέρα από λάδι, κατάφερε να φτιάξει δρόμους, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία.


Η σειρά εκπομπών «Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι» με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη μας παρουσιάζει τα επτά Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε ισάριθμους τόπους της ελληνικής περιφέρειας, όπου αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη σειρά: «Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι» στο Mega. Οδοιπορικό στο Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ
Παρουσίαση: Ιεροκλής Μιχαηλίδης


Σενάριο – σκηνοθεσία: Tokomburu


Το Μουσείο
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Εστιάζει στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και προσεγγίζει με ευαισθησία τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην παραγωγική διαδικασία.
Στόχος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου είναι να προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά μας στον τομέα της ελαιουργίας και να την εντάξει στο ευρύτερο αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής.
Τι θα δείτε ;
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Τα κτήρια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν αποκατασταθεί υποδειγματικά. Έτσι, μπορείτε να παρατηρήστε πώς λειτουργεί ο εξοπλισμός και πώς εξελίχθηκε το εργοστάσιο από την ατμοκίνηση στην πετρελαιοκίνηση. Συγχρόνως, θα γνωρίσετε την καθημερινή ζωή στη «Μηχανή του Κοινού».
Στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου θα γνωρίσετε τα βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής: σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό. Θα δείτε επίσης τον αλευρόμυλο, που λειτουργούσε συμπληρωματικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν δεν λειτουργούσε το ελαιοτριβείο.
Στις παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου, θα γνωρίσετε τον κύκλο των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή:
Καλλιέργεια και φροντίδα της ελιάς
Παραγωγή υποπροϊόντων (πυρηνόξυλο, πυρηνέλαιο, σαπούνι)
Εμπορία και διακίνηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Επαγγέλματα και δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή
Τέλος, θα μάθετε την ιστορία της «Μηχανής του Κοινού», του κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής. Θα συνειδητοποιήσετε πόσο πρωτοποριακή για την εποχή ήταν η διαδικασία της κοινοτικής ιδιοκτησίας και ποιος ήταν ο αντίκτυπός της στον κοινωνικό ιστό και τις οικονομικές δομές της περιοχής.
Ενδιαφέροντα για τα παιδιά
Οι μικροί επισκέπτες θα ακούσουν να σφυρίζει η μπουρού του εργοστασίου, καλώντας τους εργάτες στη δουλειά. Θα παρακολουθήσουν τα μηχανήματα σε λειτουργία και θα βρουν ψηφιακές παραγωγές που δείχνουν τα στάδια παραγωγής του λαδιού («Από την Ελιά στο Λάδι» και «Από το Νερό στο Νερό»).
Θα παίξουν με την πολυμεσική εφαρμογή «Του Κοινού η Μηχανή», μαθαίνοντας για τη λειτουργία των μηχανημάτων του ελαιουργείου.
Επιπλέον, θα καταλάβουν καλύτερα πώς ελέγχεται η ποιότητα του λαδιού, κάνοντας πείραμα οξυμέτρησης.
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Από την ελιά στο λάδι», όπου τα παιδιά κατανοούν τη διαδικασία παραγωγής λαδιού στο εργοστάσιο.

Μοιράσου το άρθρο!