Μedia

03/05/2019 - 12:27

Παράτυπες διαφημίσεις υποψηφίων της Λέσβου στο facebook

Η διαφήμιση υποψηφίων στο facebook είναι μια νέα τάση που κυριαρχεί. Έτσι όλοι βλέπουμε στο timeline του λογαριασμού μας στο facebook  να τρέχουν διαφημίσεις από συνδυασμούς ή υποψηφίους Δημάρχους ή ακόμη και υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Με άπλα λόγια όλοι "τρέχουν" πολιτικές διαφημίσεις προσπαθώντας να μαζέψουν ψήφους από το facebook. Την αποτελεσματικότητά που έχει αυτή η τακτική θα τη δείξει η κάλπη. 

Η λεπτομέρεια που ίσως δεν γνωρίζουν οι υποψήφιοι (ή σκόπιμα αγνοούν)  είναι ότι όλες οι πολιτικές διαφημίσεις που "τρέχουν" στο facebook θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν χαρακτηριστεί ως διαφήμιση πολιτική και να υπάρχει το όνομα αυτού που πληρώνει τη διαφήμιση!  Με απλά λόγια στα πλαίσια της διαφάνειας και του έλεγχου των προεκλογικών εξόδων θα πρέπει ο πολίτης να ξέρει για κάθε πολιτική διαφήμιση που βλέπει ποιος είναι αυτός που πληρώνει!

Ο όρος του  facebook είναι ξεκάθαρος: Όταν ένας διαφημιζόμενος κατηγοριοποιεί την διαφήμιση του ως πολιτικά σχετιζόμενη απαιτείται να δημοσιοποιηθεί ο χορηγός της διαφήμισης.

Επίσης όλες οι δαπάνες των υποψήφιων θα πρέπει να γίνονται από ειδικό τραπεζικό λογαριασμό.

Τσεκάραμε πάνω από 30 διαφημίσεις στο facebook σχετικές με τις εκλογές στη Λέσβο ( τοπικές κοινότητες / Δήμους / Περιφέρεια).  Μόνο μια πληρούσε τα κριτήρια!!! 

Επομένως μεγάλη προσοχή απ' όλους τους υποψηφίους και τους συνδυασμούς στις πολιτικές διαφημίσεις! 

  • Για το μέλλον... αν είστε υποψήφιος και δεν έχετε εκλεγεί... κρατήστε  τις διαφημίσεις όσων έχουν  εκλεγεί και ταράξτε τους στις ενστάσεις !  Σίγουρα θα βρείτε πολλούς που έχουν κάνει παρατυπίες στη διαφημιστική τους προβολή. 

Δείτε δύο παραδείγματα σωστών πολιτικών διαφημίσεων στο facebook (μένει να ελεγχθεί αν η πληρωμή τους θα γίνει από τον ειδικό λογαριασμό προεκλογικών εξόδων ή εταιρεία με την οποία έχει συνεργασία ο υποψήφιος) :

Στην πρώτη περίπτωση η διαφήμιση έχει πληρωθεί από διαφημιστικό γραφείο που έχει συνεργασία η υποψήφια Ευρωβουλευτής ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχει πληρωθεί απευθείας από το πολιτικό πρόσωπο. 

παραδειγμα 1

 

παραδειγμα 2

Μοιράσου το άρθρο!