Ψηφιακή νοθεία! Το Ισραήλ χρησιμοποίησε την Eurovision για να ξεπλύνει τη γενοκτονία
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα με τίτλο Πως το Ισραήλ «αγόρασε» τη δεύτερη θέση στη Eurovision του Αρη Χατζηστεφάνου στο https://info-war.gr/
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα εξετάζει:
- Ασυμφωνία μεταξύ κριτών και κοινού: Παρατηρείται μεγάλη διαφορά στις ψήφους των κριτών και του κοινού υπέρ του Ισραήλ, ιδιαίτερα σε χώρες με ισχυρά φιλοπαλαιστινιακά κινήματα (π.χ. Ιρλανδία, Ισπανία). Αυτό δίνει αφορμή στο Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια «σιωπηλή πλειοψηφία» στην Ευρώπη που το υποστηρίζει.
- Επιχειρήσεις επιρροής και astroturfing: Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει εκστρατείες για να επηρεάσει την ψηφοφορία του κοινού, με στόχους όπως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, fan clubs και δημοσιογράφους. Χρησιμοποιούνται targeted διαφημίσεις (π.χ. μηνύματα που προωθούσαν το τραγούδι του Ισραήλ χωρίς να το αναφέρουν ρητά) και οργανωμένες ομάδες ψηφοφόρων σε διάφορες χώρες.
- Καταγγελίες για νοθεία: Πριν τον τελικό, αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου θεατές που προσπάθησαν να ψηφίσουν άλλες χώρες έλαβαν μήνυμα ότι η ψήφος τους πήγε στο Ισραήλ. Οι διοργανωτές το απέδωσαν σε τεχνικό σφάλμα, αλλά οι υποψίες παρέμειναν.
- Επίσημες επιβεβαιώσεις: Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο Ντέιβιντ Σαράνγκα, έχουν παραδεχτεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκε για να αυξήσει τις ψήφους του κοινού. Επίσης, η κρατική τηλεόραση της Σλοβενίας (RTV SLO) καταγγέλλει ασυνήθιστες διαδικασίες ψηφοφορίας.
- Προώθηση της προπαγάνδας στην Ελλάδα: Το μήνυμα της «σιωπηλής πλειοψηφίας» προωθήθηκε και στην Ελλάδα από πολιτικούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, με δηλώσεις πανομοιότυπες με ισραηλινές αξιωματούχους.
Η Eurovision χρησιμοποιείται από το Ισραήλ ως πλατφόρμα για να καθαρίσει την εικόνα του και να προωθήσει την αφήγηση ότι η Ευρώπη το στηρίζει, παρά τις διεθνείς καταδίκες για την πολιτική του στην Παλαιστίνη. Οι τακτικές που ακολουθούνται (ψηφιακή προπαγάνδα, οργανωμένο astroturfing) δείχνουν μια συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης της γνώμης.