Μedia

29/06/2012 - 12:45

ΣΕΜΜΕΛ κατά παραδημοσιογραφίας στη Λέσβο

yle="text-align:justify;">Το ΣΕΜΜΕΛ δίπλα στον αγώνα της ΕΣΗΕΠΗΝ

Την ώρα που η κρίση πλήττει όλους τους εργασιακούς χώρους και αφήνει είτε ανέργους είτε επισφαλώς εργαζομένους, ο κλάδος των Μ.Μ.Ε. πανελλαδικώς δεν έχει μείνει αλώβητος. Έντυπα Μέσα και σταθμοί, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί, υπάγονται συλλήβδην στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, προβαίνουν σε απολύσεις, υπογράφουν ατομικές ή και επιχειρησιακές συμβάσεις, σφίγγοντας τον κλοιό για κάθε εργαζόμενο.

Και ενώ με τη λήξη της μετενέργειας οι χώροι εργασίας μοιάζουν με νάρκη έτοιμη να σκάσει, περιμένοντας τον εκλογικό κονιορτό να πέσει, κάποιοι στη Λέσβο αναρωτιούνται τι καθιστά κάποιον επαγγελματία και τι ερασιτέχνη - δημοσιογράφο, εικονολήπτη, σελιδοποιητή.

- Όταν καλούμαστε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια τα αυτονόητα, ασφάλιση και βιώσιμους μισθούς, σύμφωνους με τις συλλογικές συμβάσεις.

- Όταν στα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες εργάζονται υπάλληλοι χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, που «κάνουν τα πάντα και συμφέρουν».

- Όταν στο χώρο των Μ.Μ.Ε. κυκλοφορούν κάποιοι που εργάζονται από την πίσω πόρτα, με δεύτερα και τρίτα εισοδήματα, καταλαμβάνοντας θέσεις εργασίας ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα σε πολλούς.

- Όταν χρησιμοποιείται σαν άλλοθι το χόμπι, τη στιγμή που η νομοθεσία απαγορεύει την «εθελοντική εργασία» στα Μ.Μ.Ε. και αναγνωρίζει ως επαγγελματίες δημοσιογράφους όσους με απλά λόγια δουλεύουν στα Μ.Μ.Ε. με δημοσιογραφικά ένσημα και μισθό που αντιστοιχεί στη σύμβασή τους

Για την τήρηση και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ηπείρου, Πελοποννήσου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) ενάντια στο φαινόμενο της παραδημοσιογραφίας.

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ δίνουν ένα δίκαιο αγώνα και έχουν κατασυκοφαντηθεί, επειδή υπερασπίζονται και προσπαθούν να προστατεύσουν το αυτονόητο: την εργασία τους! Η μάχη είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των ΜΜΕ και το ΣΕΜΜΕΛ θα δίνει το παρών σε κάθε αγώνα που προσδοκά να αποτελέσει ανάχωμα στην επίθεση που δέχεται ο ευρύτερος κλάδος με αφορμή την οικονομική κρίση.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς να επιτελέσουν τον εντεταλμένο ρόλο τους και να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους, διασφαλίζοντας την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα και σήμερα επιχειρείται να υπονομευθεί και να αντικατασταθεί με πρακτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις ζούγκλας.

Μοιράσου το άρθρο!