Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

06/03/2024 - 10:04

3η ανοιξιάτικη ορνιθοπαρατήρηση στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 10 πμ

Μετά από την μεγάλη επιτυχία της 2η ανοιξιάτικης εξόρμησης παρατήρησης φύσης στην Αλυκή Καλλονής το προηγούμενο Σάββατο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής διοργανώνει το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 10 π.μ. την τρίτη ανοιξιάτικη εξόρμηση παρατήρησης φύσης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξόρμηση παρατήρησης της ορνιθοπανίδας και της χλωρίδας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία  των κατοίκων και των επισκεπτών  του νησιού για τους φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου και τα φυτά των υγροτόπων.

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να παρατηρήσουμε την ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών, όπου είδη έχουν καταφθάσει πάνω από 20 διαφορετικά είδη πουλιών για να τροφοδοτηθούν και να αναπαυθούν μετά από το μακρινό τους ταξίδι στους υγροτόπους της Λέσβου- Παγκόμσιο Γεωπάρκο UNESCO.

Παράλληλα θα γνωρίσουμε τον σημαντικότερο υγρότοπο του νησιού μας και την αξία του,  με την ιδιαίτερη χλωρίδα του, παρατηρώντας τα υγροτοπικά και υγρολιβαδικά φυτά, που αποτελούν πρωτογενή παράγοντα στην τροφική αλυσίδα των  οργανισμών, όπως και την σημασία τους για το ιδιαίτερο οικοσύστημα των υγροτόπων.

Η  3η ανοιξιάτικη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 10:00-12:00 και μετά από δήλωση συμμετοχής. Στην εξόρμηση μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι το παρατηρητήριο (Νο 1) στο χωματόδρομο στη ΒΑ γωνιά της Αλυκής Καλλονής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής). Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών/φυτών.

Κατά την διάρκεια της εξόρμησης, η παρατήρηση πουλιών και φυτών θα πραγματοποιηθεί με τον ειδικό εξοπλισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, με την καθοδήγηση των στελεχών της ομάδας βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee