Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

13/03/2024 - 17:28

4η ανοιξιάτικη ορνιθοπαρατήρηση στην Αλυκή Πολιχνίτου - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, ώρα 10 πμ

Συνεχίζονται οι ανοιξιάτικες εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στους υγροτόπους της Λέσβου. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής διοργανώνει το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 και ώρα 10 π.μ. την τέταρτη ανοιξιάτικη εξόρμηση παρατήρησης φύσης στην Αλυκή Πολιχνίτου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία  των κατοίκων και των επισκεπτών  του νησιού για τους φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου και τα φυτά των υγροτόπων.

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να παρατηρήσουμε την ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών. Τα είδη αυτά έρχονται κάθε Άνοιξη στην περιοχή μας για να φωλιάσουν στις αλυκές του Κόλπου Καλλονής είναι τα μέρη όπου αναπαράγονται τα περισσότερα ζευγάρια τους. Ταυτόχρονα η Αλυκή Πολιχνίτου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Λέσβου- Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, όπου είδη έχουν καταφθάσει πάνω από 20 διαφορετικά είδη πουλιών για να τροφοδοτηθούν και να αναπαυθούν μετά από το μακρινό τους ταξίδι στους υγροτόπους 

Παράλληλα θα γνωρίσουμε τον υγρότοπο της Αλυκής Πολιχνίτου και την αξία του,   την χλωρίδα του, παρατηρώντας τα υγροτοπικά φυτά, που αποτελούν πρωτογενή παράγοντα στην τροφική αλυσίδα των  οργανισμών, όπως και την σημασία τους για το ιδιαίτερο οικοσύστημα των υγροτόπων.

Η  4η ανοιξιάτικη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 10:00-12:00 και μετά από δήλωση συμμετοχής. Στην εξόρμηση μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι η πλευρά της αλυκής στο τέλος της Σκάλας Πολιχνίτου) Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών/φυτών.

Κατά την διάρκεια της εξόρμησης, η παρατήρηση πουλιών και φυτών θα πραγματοποιηθεί με τον ειδικό εξοπλισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, με την καθοδήγηση των στελεχών της ομάδας βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee