Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/04/2023 - 16:00

Απρίλιος στη Λέσβο σημαίνει το απόγειο της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών - Ας το απολαύσουμε!

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ο Απρίλιος συμπίπτει με το απόγειο της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών για την Λέσβο. Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, πρώτα τα υγροτοπικά πουλιά και ακόλουθα όλα τα υπόλοιπα ξεκινούν να περνάνε από της περιοχή μας για να βρεθούν και να φωλιάσουν βορειότερα (από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Σκανδιναβία), και φυσικά κάποια παραμένουν να φωλιάσουν στη Λέσβο (λ.χ. χελιδόνια, πελαργοί).

Αυτές τις μέρες περνάνε διάφορα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά (Μαχητές, Βαλτότρυγγες, Λιμόζες, Πορφυροτσικνιάδες, Χαλκόκτες, Σαρσέλες κ.ά.) και εκατοντάδες χελιδόνια και σουσουράδες, Καστανολαίμηδες, Σταχτοπετροκλήδες και άλλα μικρόπουλα, ενώ στους υγροτόπους μας έχουν φτάσει τα πουλιά που θα φωλιάσουν (Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Ποταμογλάρονα κ.ά.). Το κύμα αυτών μεταναστευτικών πουλιών που εκδηλώνεται μέχρι και τα μέσα με τέλη Μαΐου, ταυτίζεται με το κύμα των επισκεπτών παρατηρητών πουλιών που φτάνουν στο νησί μας από χώρες ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία.

Με αφορμή τις ημέρες των διακοπών, σας προσκαλούμε σε εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής. Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, στις 16:00-20:00 (μπορείτε να συμμετέχετε σε δύο ομάδες, στις 16:00 και τις 18:00), με τις δύο ομάδες των εξορμήσεων να μην υπερβαίνουν τα 15 άτομα, και μετά από δήλωση συμμετοχής. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι στο παρατηρητήριο από τη δυτική πλευρά της αλυκής (Νο 3), στο δρόμο που οδηγεί στο αλάτι και θα κινηθούμε στη δυτική και νότια πλευρά της αλυκής, επισκεπτόμενοι και το επόμενο παρατηρητήριο (Νο 2).

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Για το έτος που διανύουμε προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Μοιράσου το άρθρο!